fbpx

Usmerjevalce vse te medijske in javnomnenjske gonje najbolj spravlja v bes prav to, da sedanja slovenska vlada normalno deluje

Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Vsekakor mi je trenutno dominantno javnomnenjsko stanje v Sloveniji, ko se od intelektualcev in umetnikov pričakuje, da morajo biti vnaprej maškaradno-uniformirano postrojeni na bojnih položajih proti sedanji vladi, če nočejo biti etiketirani bodisi kot skrajni desničarji oziroma fašisti bodisi kot idioti, in da morajo imeti iz istega razloga uniformirano mnenje tudi o zunanjepolitičnih dogajanjih, popolnoma tuje,” je pesnik Miklavž Komelj komentiral trenutno politično in z osrednjimi mediji prežeto klimo v Sloveniji.

Zdi se, da je, poleg drugega vala epidemije, izbruhnila ter razplamtela tudi medijska in opozicijska gonja proti aktualni vladi Janeza Janše. V medijskemu prostoru se je vztrajno vzpostavljalo enoumje, poleg tega pa se je mesece in mesece sistematično ustvarjalo vzdušje sovraštva ter odkritih in malo manj odkritih napadov na vlado. Zadnje čase še posebej izpostavljajo tvite predsednika vlade in se vanje dnevno zaletavajo, kot da gre za usodne probleme države, toda s tem resnične probleme postavljajo v ozadje, veliko bolj pa jim ugaja političen boj, ki je resnici na ljubo, v škodo vsem.

Vse skupaj je na koncu pripeljalo do izbruha nasilja, ki smo mu bili priča prejšnji četrtek, ko so po Ljubljani divjali nasilni huligani. Na ta večer, je notranji minister Aleš Hojs opomnil medije, da tudi sami nosijo del krivde za to, da je bilo po mnogih letih v Ljubljani potrebno zopet uporabiti vodni top. Od spomladi naprej so osrednji mediji namreč dajali vtis, da so protesti zaželeni, poleg tega pa so svoj medijski prostor namenjali raznim influencerjem in predstavnikom opozicije, ki so imeli na rednem programu zanikanje učinkovitosti ukrepov in blatenje koalicije.

Medije usmerja prepričanje, da določena opcija ne bi smela priti na oblast
Bojim se, da usmerjevalce vse te medijske in javnomnenjske gonje najbolj spravlja v bes prav to, da sedanja slovenska vlada, kljub določenim stvarem, ki jih je vredno kritizirati, čisto normalno deluje – to je tisto, kar ji najteže oprostijo, saj izhodišče vse te gonje ni reagiranje na dejanja vlade, ampak apriorno prepričanje, da določena politična opcija ne bi smela priti na oblast,” je priznal pesnik in umetnostni zgodovinar dr. Miklavž Komelj. Dodal je tudi, da bi bilo to lahko celo zabavno, če ne bi bilo vse bolj blokirajoče in v zadnjem času tudi vse bolj odkrito nasilno. “Protesti proti tej vladi so se navsezadnje začeli, preden se je sploh formirala,” je opomnil.

Miklavž Komelj (Foto: STA)

Ne fetišiziram demokracije, ampak gotovo je njeno bistvo v sprejemanju, da lahko resnično pride na oblast resnično druga opcija,” je pojasnil Komelj in pripomnil, da se pri nas ponovno vzpostavlja mentaliteta leta 1945. “Včasih imam kar slab občutek, ko se vprašam, ali nisem morda pred leti k vzpostavljanju te klime proti svoji volji nekaj malega prispeval tudi sam s svojo knjigo o partizanih, ki so jo ljudje, kot sem opazil, v glavnem brali zelo simplificirano. Potem pa spet vidim, da ni tako, saj so v svoji volji po simplifikaciji hitro pozabili tudi na to in me označujejo za skrajnega desničarja, če že ne fašista,” je pripomnil in obenem priznal, da bi bilo tudi to še lahko zabavno, če se v tej deželi ne bi stopnjevalo vzdušje linča. “Vsekakor je vse skupaj prišlo do nevzdržne točke, ko slovenska družba potrebuje neko katarzo, neki izstop iz teh pogubno simplificirajočih mentalnih shem,” je poudaril umetnostni zgodovinar.

RTV si z osamosvojitelji Slovenije očitno ne želi deliti mnenja
“V prvi liniji je združena lista, ki domneva, da bi ona na teh volitvah zmagala. S kom, s čim, s kakšnimi ljudmi, s kakšnimi programi, ne vem… ne znajo ponuditi nobenega programa naprej. Volitve se ne dobijo z zgodovino, ampak s programom in napredkom. In kaj ponujajo? Nič, samo sovraštvo in laži,”  je že septembra zgodovinar dr. Stane Granda komentiral petkove kolesarske mitinge in z njimi povezano politično opcijo.

Vodje strank LMŠ, SD, levica in SAB.

Danes lahko trdimo do potankosti enako, le da lahko združbo poimenujemo z novim, bolj KUL imenom. Predstavniki štirih opozicijskih strank so si namreč omislili koalicijo ustavnega loka, kot strelca puščic pa nastavili Jožeta P. Damijana, ki bi rad zadel položaj mandatarja. No jasno je, da jim za ta podvig primanjkuje kar nekaj glasov, vendar to ne ovira medijev pri tem, da ga ne bi predstavljali kot bodočega premiera, KUL-u pa namenjali minute v prime-timu. “RTV se je postavil v vlogo samostojne politične stranke, ustvarja svoje mnenje, plačevati moramo pa vsi to televizijo,” je Granda obsodil delovanje nacionalke in opomnil, da je nedopustno, kako so se pred nedavnim distancirali ob predvajanju oddaje o zgodovinski obletnici, o poslancih Demosa, ki so se pred tridesetimi leti zbrali na Poljčah in predstavili predlog plebiscita o neodvisnosti. Oddajo so namreč opremili z naslednjim napisom: “Oddaja je nastala v produkciji VSO in ne izraža mnenja RTV Slovenija.

Katero je bilo to mnenje, ki ga RTV ne izraža, še nismo uspeli izvedeti. Nismo izvedeli niti tega, zakaj naj bi nacionalna RTV svoje mnenje sploh imela. Je pa Granda kot zanimivost pripomnil, da se na nacionalki recimo nikoli niso distancirali od Boža Repeta ali Združenja borcev za vrednote NOB, ki ves čas potvarjajo vsebino, medtem ko si z osamosvojitelji Slovenije očitno ne želijo deliti mnenja. Podobno se je zgodilo tudi včeraj, ko so v Tedniku gostili osebo, tesno povezano z nasilnimi protesti. Ob njegovih nasvetih ravno tako niso napisali, da se z njim ne strinjajo ali pa da se od njegovega mnenja distancirajo. Jasno je torej, da gre le za apriorno nasprotovanje vladi, za vsako ceno in na vse možne načine.

Gre za manipulacijo javne RTV, nesorazmernost in odkrita dvojna merila, z jasnimi cilji škodovati novi vladi po nareku leve ideologije in s pretirano izpostavljeno temo zmanjšati ugled, vpliv in končno tudi uspeh v boju proti epidemiji,” je bilo mnenje Grande že spomladi, jezilo ga je, da nekateri v imenu levice zlorabljajo televizijo za svoj neskončen sovražni govor, primitivizem brez primere. Takrat je tudi opozoril,  da je samo vprašanje časa, kdaj bomo imeli dnevno po dvajset ali trideset mrtvih in se vprašal, kdo bo takrat prevzel odgovornost. Zdaj smo tu, imamo dvajset ali kar trideset mrtvih dnevno. In kdo je prevzel odgovornost za to? Mediji že ne. Opozicija tudi ne. Influencerji so pobegnili v bolj “prijazne” kraje in si razkužili roke. Se pa mediji še naprej kronično spotikajo ob tvite Janeza Janše in KUL še naprej trdi, da se vlada ni dobro pripravila na drugi val epidemije, ukrepi pa le še povečujejo odpor javnosti, pravijo. Po njihovem mnenju, bi bilo treba poslušati stroko, ne pa slediti restriktivnim vladnim ukrepom. No, zanimivo bo slišati, kaj porečejo na oceno stroke, ki sedaj pravi, da so ukrepi vlade preblagi in da bi jih bilo treba zaostriti. Kakor koli že, Grande raje nismo vprašali, kakšno napoved ima za morebitni tretji val epidemije in kakšna bo spomladanska politično-medijska scena, njegove napovedi se namreč znajo uresničiti.

Sara Bertoncelj