Usoda škodljive novele o povišanju socialne pomoči še negotova

Foto: Pixabay

Državni svet bo v sredo na izredni seji obravnaval predlog veta na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ga je podpisalo 11 svetnikov. S tem je usoda novele, ki zvišuje denarno socialno pomoč na raven blizu minimalne plače, negotova. 

Izredna seja državnega sveta bo v sredo ob 14. uri, uro pred tem se bo na izredni seji sešla še pristojna komisija državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Pod zahtevo za sklic izredne seje je podpisanih 11 svetnikov.

Če bo veto izglasovan, bo moral DZ o predlogu novele, ki je bila prejšnji teden izglasovana s 33 glasovi za in 22 proti, odločati ponovno. Ob ponovnem glasovanju pa je za potrditev novele potrebnih najmanj 46 glasov.

Najbolj so ukrep obsodili gospodarstveniki
V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so kritični do sprejema novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči. Dvig bo po njihovem prepričanju znižal število tistih, ki se bodo aktivno zavzemali za novo zaposlitev, državo pa bo to stalo dodatnih 50 milijonov evrov.

V GZS so opozorili, da se je od leta 2011 višina denarne socialne pomoči zvišala za dve tretjini, medtem ko so se cene življenjskih potrebščin dvignile le za 8,5 odstotka. Okoli 51.200 ljudi naj bi glede na podatke s konca 2017 s 1. junijem tako prejelo za 30 odstotkov višjo denarno socialno pomoč, kar po navedbah GZS bistveno presega rast minimalne in povprečne plače.

“Takšna rast višine socialnih transferjev negativno vpliva na motivacijo iskalcev zaposlitve. Razvrednoti delo nižje plačanih zaposlenih in posledično spodbuja razmah sive ekonomije,” so prepričani v zbornici.

Ob tem so spomnili, da se gospodarstvo sooča s pomanjkanjem kadrov, številna delovna mesta pa ostajajo zaradi strukturnih neskladij in neustreznih političnih odločitev nezasedena, kar povzroča škodo tako gospodarstvu kakor tudi družbi kot celoti, poroča STA.

C. Š.