Uspeh vladne politike odprtih vrat – trikrat več ilegalnih migrantov kot lani

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Potem ko našemu premierju Robertu Golobu prejšnji teden ni uspelo prepričati avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja, da ne bi podaljšal nadzora na slovenski meji, ker k nam prihajajo množice migrantov, je policija danes objavila poročilo o nedovoljenih migracijah v prvih petih mesecih letos. To odraža, da je slovenska politika odprtih vrat do migrantov izjemno uspešna. Število prihodov se iz meseca v mesec povečuje. Policija je v najnovejšem poročilu zapisala: “V obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 5. 2023 je bilo obravnavanih 15.456 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju 2022, 5.108 nedovoljenih vstopov).”

V preteklosti so spremembo običajno opisali še z odstotki. Tokrat so se izognili stavku, da gre za trikratno povišanje v primerjavi z lanskim letom. Velikanska večina vseh teh migrantov prihaja prek Balkana iz Hrvaške, v primerjavi z lanskim letom je novost predvsem povišanje števila migrantov iz Rusije, ker po vsej verjetnosti bežijo pred vpoklicem v vojsko, da bi se izognili vojni v Ukrajini, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin skušal s posebno vojaško operacijo okupirati v nekaj dneh, a se mu je načrt zaradi podcenjevanja Ukrajine povsem sfižil. Po več kot letu poteka srdita in krvava vojna, s katero poskušajo Ukrajinci pregnati ruske okupatorje iz svojih ozemelj.

Ob migrantih iz Rusije je v primerjavi z lani dramatično več migrantov iz Maroka.

Kako se je vsak mesec povečalo število migrantov, ki jih je policija zaznala (del jih našo državo prečka, ne da bi jih opazili, ti niso v statistikah), kaže grafika, ki pa je zelo približna, preračune sem po seštevkih, ki jih policija še objavlja za daljša obdobja, naredil sam. Obseg objavljenih podatkov policija zmanjšuje.

Kako se je na letni ravni spreminjalo število migrantov v zadnjem desetletju, kaže grafika:

Protesti proti vračanju in prikrita posilstva in nasilje
Da morajo biti meje čim bolj odprte in da migrantov država ne sme vračati na Hrvaško, se v Sloveniji močno zavzema del nevladnih organizacij in tudi poslancev z leve, ki občasno tudi protestirajo proti policiji, ki poskuša vračati migrante sosednji državi. Po zadnjih takšnih protestih so se v medijih pojavile informacije o prej prikritih posilstvih, ki so jih zagrešili migranti. Junija smo izvedeli za tri, ki so se zgodila maja. Ker policija podatke o odkritih primerih posilstev prikriva javnosti (o tem ne obvešča medijev), ni mogoče izključiti, da jih je bilo še več. Podobno policija javnosti praviloma ne obvešča o nasilnih dejanjih in krajah, v katere so vpleteni migranti.

Peter Jančič, Spletni Časopis