fbpx

Uspešen podjetnik dr. Štrancar: “Janković je neuspešen v vseh pogledih, kot oče in kot podjetnik!”

Foto: STA/Printscreen

Župana najlepšega mesta na svetu Zorana Jankovića očitno zelo zaboli, ko mu nekdo nalije čistega vina. To se je zgodilo v primeru, ko se je kot gost Jožeta Možine v oddaji Intervju na RTV Slovenija pojavil dr. Aleš Štrancar, priznani inovator, znanstvenik in podjetnik, ki si je drznil javno povedati, da je Janković neuspešna javna oseba na vseh področjih, kot družinski človek, tudi kot podjetnik. “Podjetnik nikoli ni bil, ker nikoli ni imel svojega podjetja, ki je začelo iz nič.” Janković se je na kritiko odzval tako, da je nanj naslovil užaljeno pismo, poskušal ga je celo poklicati, a mu zaposleni  Štrancar ni odgovoril.

Ko je Možina dr. Štrancarja, ki je bil leta 2005 podjetnik leta, povprašal, kako gleda na Jankovića kot na podjetnika, je ta brez dlake na jeziku odgovoril, da se mu Janković pravzaprav smili. “Očitno je njegova družinska vzgoja povsem napačna. Dva mamina sinčka, ki hitreje zapravljata, kot nekdo skupaj grabi. Kar so ljudje volili in izbrali, je treba spoštovati. Stvari se začnejo na volitvah. Gre za javno osebo, ki je v vseh pogledih neuspešna, in to kljub temu, da nekateri zagovarjajo, da je popravil nekaj ulic v Ljubljani.” Janković je po besedah Štrancarja oseba, ki je vedno živela na račun nekih drugačnih poslovnih modelov, ki s podjetništvom nimajo nič.

Kaže, da je Jankovića Štrancarjeva kritika prizadela, saj je nanj naslovil pismo, v katerem je nanizal vse svoje “dosežke”, poleg pa poslal tudi knjigo, v kateri naj bi bili ti dosežki dobro razvidni. Uvodoma je Janković v pismu zapisal, da so ga nekateri komentarji Štrancarja v oddaji spodbudili, da ga pokliče. “Žal klica niste vrnili, klical je vaš prokurist, kar dokazuje, da ste pogumni le na televiziji, ob tem pa se z osebo, ki jo blatite, ne upate osebno soočiti. Zato sem se odločil, da vam napišem pismo.”

Foto: Printscreen

Aleš Štrancar je doktor biotehnologije in že več kot 20 let direktor uspešnega ajdovskega podjetja Bia Seperations, ki deluje na področju bioloških filtrov za genske terapije in se ukvarja s separacijo zdravilnih učinkovin. Je izjemen znanstvenik in izjemen podjetnik. Je reševalec problemov in ni konfliktna oseba. Začel je iz nič, danes pa zaposluje 70  visoko izobraženih ljudi. V svoji stroki je v sami svetovni špici, cenijo ga številni ugledni strokovnjaki, znan pa je po tem, da izpostavlja svoje domoljubje.

Vir: politikis.si

Vir: politikis.si

Vir: politikis.si

V nadaljevanju je Janković opisal, kako je potekala njegova poslovna pot, pri čemer je še posebej izpostavil vodenje Mercatorja in županovanje v Ljubljani. “Vaša ocena, da sem neuspešen človek, je zelo pavšalna. Očitno redko obiščete prestolnico, če ste opazili le par obnovljenih ulic.” Izpostavil je, da bo do leta 2021 obnovljenih 300 od 1.626 ulic. “Zato vam pošiljam knjigo, v kateri je predstavljen del projektov, ki smo jih v Ljubljani, v času mojega županovanja, uspešno izpeljali. Vseh skupaj je kar 2.000, trenutno izvajamo še 206 projektov.” 

V svoj bran je tudi izpostavil, da je prejemnik številnih nagrad, ki jih je prejel tako osebno kot s sodelavci (13 nagrad v gospodarstvu in 14 nagrad pri vodenju občine). “Skratka, ne rabim se vam smiliti, kakor tudi ne moja družina, ki je ne poznate, še manj pa našo družinsko vzgojo. Naše vrednote so prave, o vaših pa ne bom sodil in vam le svetujem, da si sami nastavite ogledalo. Kot rečeno, vas ne poznam,” je Janković zaključil v pismu.

Štrancar je Jankoviću v pismu uvodoma pojasnil, da ga ni blatil, na klic pa se mu ni javil, ker je imel tedaj telefon izklopljen, takrat je namreč ravno predaval na univerzi v Londonu. Povedal mu je, da Ljubljano dobro pozna, in ob tem še posebej problematiziral vsakodnevni prometni kaos, ki se zaradi slabe prometne ureditve začne že na obvoznici. Ni pa pozabil omeniti, da je v Ljubljani mogoče naleteti na kaotično gradnjo brez upoštevanju temeljnih arhitekturnih načel in prometne politike, z vedno manj zelenja. “Da ne govorim o avtobusni in železniški postaji, Stožicah, Plečnikovem stadionu in številnih drugih gradbenih luknjah.” Ob tem je kritično izpostavil, da je svoje podjetje preselil v Ajdovščino zaradi slabih pogojev za visokotehnološka podjetja.

Vir: politikis.si

Vir: politikis.si

Electa nikakor ni primer uspešnega podjetja
V nadaljevanju je Štrancar izpostavil, da so očitno njegova merila uspešnosti drugačna kot Jankovićeva, in dodal, da je bilo njihovo podjetje s strani države in nekaterih ljubljanskih sodišč deležno bistveno slabšega odnosa kot podjetja družine Janković, in to ne glede na to, da bodo njihovi upniki (skoraj) v celoti poplačani oziroma so že bili poplačani, in ne glede na to, da nudijo boljše pogoje za zaposlene in ustvarjajo višjo dodano vrednost za lastnike in družbo kot podjetja družine Janković. Pri tem je posebej poudaril, da se družba Electa nikakor ne more šteti kot primer uspešnega podjetja, prav tako pa tudi ne kot primer uspešnega poplačila upnikov.

Kritičen do odpisa dolgov družini Janković
Za konec je med drugim še izpostavil, da sicer še ni uspel napisati knjige o svojih dosežkih, je pa zato o uspehih podjetja in ekipe na svetovni ravni mogoče prebrati marsikaj. “Za tem, da ni etično, da se želijo podjetja Vaše družine z različnimi ‘pravnimi manevri’ izogniti poplačilu obveznosti do svojih upnikov, pa odločno stojim, in to vsekakor ne more biti ‘prava podjetniška vrednota’.” Po prepričanju Štrancarja je resnica vedno le ena sama. “Ko bomo umrli, bomo s seboj odnesli le svoje grehe, in čisto nič drugega. In Bog bo sodil, pred tem nas ne bosta ubranila nobena politika ali farizejstvo.”

Glede na to, da smo lahko prejšnji teden v luči zbiranja sredstev za malega Krisa opazili, kako je Janković poskušal na račun bolnega malčka oprati svoje ime in organizirati koncert, ni nič nenavadnega, da se je ob to, tako kot tudi mnogi drugi državljani, obregnil tudi Štrancar, ki mu je pripel položnico in dodal, da lahko tudi sam donira denar v humanitarne namene. Štancarjevo podjetje je sicer za Krisa doniralo 10.000 evrov.

Ni kaj, očitno Jankovića zaboli, ko si mu nekdo na nacionalki upa naliti čistega vina. Še posebej, če gre za nekoga, ki je soavtor petih zelo priznanih patentov v Združenih državah Amerike in tudi drugod po svetu. Kako se lahko Janković razglaša za uspešnega, medtem ko v prestolnici vlada kaos, njegovi družini pa so odpisali kar 45 milijonov evrov, je jasno samo njemu. Vsekakor je zelo neokusno, da si nato drzne že razglašati, kako je uspešen in povrhu še humanitaren. Očitno je to mogoče, če si prvorazreden, kar pa družina Janković nedvomno je.

Hana Murn