fbpx

Ustavite Jankovića in (mu) dokažite, da je Ljubljana vaše mesto. Ne njegovo. Vaše. Od ljudi. Ne od vožda. Preden bo prepozno!

Foto: STA

To nedeljo, 18. novembra, imate zgodovinsko priložnost. Da dokončno ugotovite, da Ljubljana ni najlepše mesto na svetu zaradi Zorana Jankovića, ampak kljub njemu. In da ga ustavite, preden bo prepozno. Ljubljančanke in Ljubljančani, za vas imam nekaj žal neizprosnih dejstev in na koncu pomembno sporočilo. Samo vi in najprej vi lahko ustavite Zorana Jankovića. Človeka, ki je v svoji dolgoletni poslovni in 12-letni politični karieri grobo teptal, rušil in zanikal vsakršne minimalne etične, moralne, politične, pravne in poslovne standarde ter standarde elementarne poštenosti. Tu ne gre za občasne zdrse ali nepremišljena dejanja. Tu gre za človeka, ki je svojo poslovno in politično kariero (ti dve pa sta bili ves čas tudi neločljivo povezani) vse od začetka gradil na sistematičnem kršenju zakonov in drugih predpisov, poslovnih običajev, dobrih poslovnih praks in etičnega ravnanja na javni funkciji.

Pri tem je najprej sebi, v nadaljevanju pa svoji družini in redkim politično-poslovnim sopotnikom, ki so mu vseh teh petindvajsetih let ostali zvesti, nagrabil ogromno premoženje, ki pa so ga, vsaj njegovi najožji družinski člani z njim na čelu, enako hitro oziroma še hitreje zapravljali do te mere, da je danes izpuhtelo v nič. V dvanajstih letih, kolikor traja njegova “strogo” politična kariera, je familija Janković padla z lestvice najbogatejših Slovencev v začaran krog milijonskih dolgov, insolventnih podjetij in osebnih stečajev (vir).

Kot mafijski klan
Svojo družino Janković vodi kot mafijski klan, v katerem imajo vsi, soproga Mija ter sinova Damijan in Jure, njune življenjske sopotnice in verjetno jutri tudi njegovi vnuki, točno določeno vlogo. Da namreč ohranjajo pri življenju družinsko ekonomijo, ki je dokazljivo ni mogoče ohranjati drugače kot z nenehnimi poslovno-političnimi mahinacijami, prisilnimi poravnavami, stečaji, osebnimi stečaji in tako naprej. Celo županove snahe niso nobena izjema. Ursula Gawish, seksi in mlada žena Damijana Jankovića, ki neizmerno uživa v luksuzu, ki ji ga omogoča “poslovanje” družine Janković (vir), je namreč hčerka Mohameda Gawisha, podjetnika egipčanskega rodu, ki se ga povezuje z ljubljanskim podzemljem. Bil naj bi namreč tudi izterjevalec pokojnega šefa črnogorske mafije v Sloveniji, Veselina Jovovića – Vesa (vir).

Soproga Zorana Jankovića Mija oziroma Marija Janković je uradno samostojna podjetnica, ki je imela konec lanskega leta 329.983,70 evra izgube (vir: Ajpes). Ne, Mija Janković kljub astronomski izgubi še ni v osebnem stečaju. Je pa v osebnem stečaju njen najstarejši sin Damijan Janković, ki avstrijskim in domačim upnikom dolguje astronomskih 5,49 milijona evrov. Glavna upnika sta avstrijska bančna skupina HETA ter slovenska DUTB (vir). DUTB, Družba za upravljanje terjatev bank, torej slaba banka, torej mi, davkoplačevalci. Torej tudi vi.

Damijan Janković dolguje denar vam. Seveda pa ni edini. Zoran Janković ima namreč še enega sina, Jureta. Slednji je Finančni upravi RS (Furs) za obdobje od leta 2006 do leta 2010 (torej v času prvega županskega mandata očeta Zorana Jankovića) prijavil zgolj 56 tisoč evrov zaslužka oziroma dobrih 900 evrov na mesec. V tem času pa je, pozor, Jure potrošil reci in piši 2 milijona 300 tisoč evrov. Dva milijona tristo tisoč. Evrov. (vir)

Ker Juretu Jankoviću ni uspelo prepričati Fursa, da si je denar res sposodil od srbskega tajkuna (vir), mu je ta naložil plačilo dobrih 420.000 evrov davka. Jure Janković dolga še ni poravnal, ker po lastnih besedah za to trenutno nima ustreznih sredstev. Jure Janković tako kot njegov starejši brat dolguje ta denar vam. Še več, Jure Janković je tudi pravnomočno obsojen na pet mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let, ker je pred sodiščem lagal (vir). Ne samo, da vam dolguje denar, ampak je na sodišču celo pripravljen lagati, da mu ne bi bilo treba tega denarja vrniti.

Ampak vsi trije, žena Mija ter sinova Damijan in Jure, so v primerjavi s šefom družine Janković, ki deluje kot mafijski klan, s tem zloglasnim Capo di tutti i capi*, ki zadnjih dvanajst let v vašem imenu šefuje na magistratu, pravi vajenci. O, ja, hierarhija je v klanu Janković popolnoma jasna. Oče, pater familias Zoran Janković, je tisti, ki odloča o vsem. Odkar je poslovni imperij prepustil sinovoma, je šlo vse v franže. Zoran Janković je pri biznisiranju bistveno uspešnejši od njiju. Številke so jasne in neizprosne. Trenutno je proti njemu odprtih 9 kazenskih postopkov. Devet! Dve obtožnici sta tudi že pravnomočni in sojenje se začne kmalu, še ta mesec oziroma v začetku prihodnjega meseca. To sta zadevi Gratel in Stožice. V zadevi Gratel je vaš župan obtožen kaznivega dejanja sprejemanja podkupnine, saj naj bi leta 2007 od podjetja Gratel zahteval 500.000 evrov donacije. Pol milijona. V zadevi Stožice pa je vaš župan po mnenju tožilstva podpisal sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktivni najem parkirišč v Stožicah. 1,8 milijona evrov. Vaš denar!

Ko smo že ravno pri Stožicah. Te ostajajo odprta rana v podobi vašega mesta. Ne samo da Janković ni nikoli dokončal poslovno-trgovskega dela, v katerega naj bi srbski tajkun Miroslav Mišković, prijatelj Zorana Jankovića, vložil 242 milijonov evrov, dejansko pa jih je plačal zgolj 5. Zato ni naključje, da je po ugotovitvah parlamentarne preiskovalne komisije za poplačila podizvajalcev pri gradnji športne dvorane in stadiona Stožice zmanjkalo vrtoglavih 30 milijonov evrov. Trideset. Je pa županov prijatelj Mišković kasneje v Ljubljani zgradil luksuzni hotel na Bavarcu. Slavnostnega odprtja se žal ni mogel udeležiti, ker mu v Srbiji sodijo in so mu zaplenili potni list. Prijatelj župana, ki mu sodijo in ne sme v tujino. Zveni znano?

To je torej vaš župan, Ljubljančani. Dejstva so neizprosna.

1. Janković ni uspešen podjetnik
Da je Janković uspešen podjetnik, je mit. Na čelo Mercatorja je prišel neposredno po nalogu politike. Nekdanji predsednik vlade Tone Rop je to priznal tudi pred kamerami:

V času, ko je Janković vodil Mercator, je le-ta posloval z vsemi njegovimi družinskimi firmami: Electa Inženiring, Electa holding in Electa naložbe. Takoj ko je Janković zapustil Mercator, so se vse tri znašle v rdečih številkah. Danes upnikom dolgujejo okrog 25 milijonov evrov in so praktično vse v stečaju. Petindvajset!

Janković je na čelu Mercatorja s podporo politike agresivno in brezobzirno prevzemal manjše trgovske verige pri nas in nekritično gradil megalomanske trgovske centre po regiji. Danes je Mercator v lasti hrvaškega Agrokorja, katerega bivši lastnik Ivica Todorić ždi v zagrebškem zaporu, ter na tem, da proda večino svojih trgovskih središč avstrijski Supernovi. Če je torej kdo zafural Mercator, ga je ravno Janković. Ko je odhajal, so delavke Mercatorja jokale za njim. Danes jočejo, ker je sploh kdaj prišel v Mercator. Skupaj z njimi pa jočejo tudi poslovni partnerji, kooperanti, dobavitelji, podizvajalci in banke, ki so županu, pardon direktorju, pardon šefu vseh šefov nekritično podeljevale kredite.

Konzorcij sedmih bank, ki je firmi Grep, graditelju Stožic, podelil 115-milijonsko posojilo za dokončanje Stožic, je vodila Nova Ljubljanska banka. Taista NLB, ki smo jo davkoplačevalci v letih 2013 in 2014 dokapitalizirali v višini 1,5 milijarde evrov. Milijarda in pol. Vaš župan je k temu primaknil še najmanj 45 milijonov evrov iz občinskega proračuna. Petinštirideset milijonov. Brez DDV.

2. Janković ni uspešen župan
Da je Janković uspešen župan, je prav tako mit. Vsi župani na svetu obnavljajo ceste in gradijo javne stavbe. Le redki župani na svetu pa to počnejo zgolj v strogem središču mesta. Še redkejši pa so v letu 2018 tisti župani, ki vsem prebivalcem svojega mesta še niso zagotovili priključitve na vodovod in kanalizacijo. In Janković je vaš župan že 12 let. Dvanajst. Prav verjetno pa ni drugega župana prestolnice države članice Evropske unije, ki svoje mestno komunalno podjetje proda tajkunu iz Republike Srbske v Bosni in Hercegovini, ki je (bil) celo na črnem seznamu Svetovne banke.

Vašemu županu je uspelo prav to. Lastnik Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) je namreč Milan Milanović Kaja, tesni zaveznik srbskega vožda v Republiki Srbski Milorada Dodika, znanega pod vzdevkom Mile Ronhil (verjetno ni treba razlagati, zakaj #cigareti). Po poročanju bosanskih medijev je MG Mind eno ob najkontroverznejših podjetij v Republiki Srbski. Zaradi vprašljivega poslovanja se je znašlo na črnem seznamu Svetovne banke, kar pomeni, da se ne sme udeleževati razpisov, ki jih ta pripravlja. In zakaj je bil KPL zanimiv za Milanovića Kajo? Zato, ker ima z ljubljansko občino do leta 2026 sklenjeno koncesijsko pogodbo, po kateri prejema 800.000 evrov na mesec. Osemsto tisoč! Na mesec! In seveda zato, ker gre za županovega dvornega gradbinca.

Medtem pa so vsi županovi velikopotezni gradbeni projekti, ki ne spadajo v strogo središče mesta, propadli. Avtobusna postaja. Taka kot pred tridesetimi leti. Železniška postaja. Takisto. Stožice. Gradbena luknja. Poglobitev železnice in sprememba Šmartinske ceste v peš cono. Ni na vidiku. Poglejmo si promet. Župan je zaprl mestno središče praktično za ves promet. Edini, ki se tam lahko vozi z avtomobilom, je tako rekoč on. Vi pa medtem vsak dan stojite v kolonah, ko greste na delo in se vračate iz službe. Ampak če poslušate župana na predvolilnih soočenjih, Ljubljana težav s prometom nima. Da bi morali biti svojemu županu hvaležni, ker obnavlja in ureja neposredno okolico svojega magistrata, torej ni res. Prav tako ni res, da to počne samo on. To je naloga vsakega župana in to bi na njegovem mestu počel vsak. Verjetno pa bi težko našli župana, ki bi to počel samo do tam, do koder seže pogled z okna njegove pisarne, in ki bi to počel za večstomilijonsko ceno, kot to počne vaš župan.

Ni res, da ima vaš župan rad vaše mesto. Rad ima predvsem sebe in svojo družino. In kot vemo, še kakšno podžupanjo, kakšno farmacevtko, kakšno Petro iz marketinga Gradisa skupine G in tako naprej. Župansko funkcijo je zapustil že pred sedmimi leti, ko je šel na državnozborske volitve. Ker mu ni uspelo sestaviti vlade in ker je zelo hitro ugotovil, da mu v opoziciji ne bo uspelo ohraniti pri življenju družinskega poslovnega imperija, ki se je že takrat sesuval kot hišica iz kart, se je vrnil na magistrat. Po vaši volji.

Vi ga ohranjate pri življenju. Ampak za kakšno ceno?
To nedeljo, 18. novembra, imate torej zgodovinsko priložnost. Da dokončno ugotovite, da Ljubljana ni najlepše mesto na svetu zaradi Zorana Jankovića, ampak kljub njemu. Da je Ljubljana lepa zaradi vas in zaradi tega, ker je glavno mesto uradno najčistejše države na svetu. Ne zaradi župana. Župan ni čist. Županu bodo kmalu sodili. Dvakrat. Si res želite biti edina evropska prestolnica, katere župan bo moral v zapor?

Zato ustavite Zorana Jankovića. Ustavite ga, kot smo ga ustavili drugje po Sloveniji, ko je dvakrat zapored popušil na splošnih volitvah. Leta 2014 se mu ni uspelo uvrstiti v parlament s svojo stranko. Se še spomnite, pod kakšnim sloganom je kandidiral? Pošteno. Slovenci, ki nismo iz Ljubljane, smo mu povedali svoje. Drugič pa letos, ko je podprl DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca in za to angažiral celo kapetana zlate košarkarske reprezentance Gorana Dragića, pa vendar je DeSUS dosegel polovico slabši rezultat kot pred štirimi leti in komaj prilezel v parlament. Si predstavljate večjo svinjarijo od tega? Zato ustavite Zorana Jankovića. Jasno in glasno mu povejte, da ne boste več tolerirali, da v vašem imenu počne vedno večje svinjarije, če ne celo kazniva dejanja, in da postaja vedno večji madež, packa na podobi najlepšega mesta na svetu.

3. Janković ni levičar. (Da je on levičar?! To je pa res mit vseh mitov!)
Za začetek ga lahko pošljete v drugi krog županskih volitev. Najmanj to. Ne mi govoriti, da ni izbire in da nimate koga voliti. Če res mislite tako, je bolje, da ostanete doma in ne glasujete za Jankovića. Če pa si želite normalnega, poštenega župana, ki bo delal v korist mesta in v vašo korist, ne pa zgolj za lastno rit in lasten žep, potem glasujte za koga drugega. Izbira je bogata. Lahko na primer glasujete za Anžeta Logarja. Eh, on je kandidat SDS, boste rekli. Drži. Je pa tudi Ljubljančan, pošten, izobražen, dolgoletni mestni svetnik, ki ima Ljubljano rad. Pa ne hodi na partizanske proslave, boste rekli. Jaz hodim, pa vendar bi bil Logar tudi moja izbira. Čeprav nisem nikoli v življenju glasoval za SDS ali njenega kandidata. Tokrat bi. Ampak jaz nisem Ljubljančan. Vi pa ste.

Največji mit, tako rekoč mit vseh mitov pa je, da je Janković levičar. Vedeti morate, da bi vaš župan enako zavzeto, kot sedaj hodi na partizanske, hodil tudi na četniške proslave, če bi to slučajno bilo moderno. Nemogoče je, da si pri takem življenjskem slogu, takem poslovanju in tako umazanem upravljanju javne funkcije – levičar. Partizanske proslave gor ali dol. Anžeta Logarja poznam že dvajset let. Sva tako rekoč ista politična generacija. Čeprav se ideološko v marsičem ne strinjava, vem, da bi ga rad imel za župana svojega mesta. Ker je pošten, delaven, izobražen in ker dela za ljudi. Je vse to, kar Janković ni. Anže pošilja ljudi, ki si to zaslužijo, v zapor, vaš župan pa jih tam obiskuje, ker gre za njegove sodelavce, poslovne partnerje, prijatelje. Če se vam Logar kljub temu zdi preveč desen, pa za božjo voljo volite katerega od levih kandidatov. Samo ne Jankovića, ker on ni levičar. Človek, ki je po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije zgolj v letu 2011 (se spomnite, to je leto, ko vas je zapustil) na svoj tekoči račun prejel za 208 tisoč evrov sumljivih nakazil, ne more biti levičar. Dvesto osem tisoč. Evrov. Človek, ki ga uradno podprejo paroh pravoslavne cerkve, islamska verska skupnost in škof evangeličanske cerkve, ne more biti levičar. Ni šans.

Ne, volite raje kandidata Socialnih demokratov Marka Koprivca ali kandidata Levice Milana Jakopoviča. Prepričan sem, da vas imata oba raje kot vaš župan in da sta oba bistveno bolj poštena. Hudiča, če že morate, volite raje Dragana Matića, kandidata SMC. Vsak od teh bo bistveno boljši od vašega župana. Verjemite mi, v nobeni drugi slovenski občini župan ne bi preživel deset odstotkov tega, kar vam vaš župan počne že dvanajst let. Zakaj bi bili vi torej izjema? Zakaj si tudi vi ne bi zaslužili normalnega župana?

Arsenovič kot Jankovićev virus
Okej, boste rekli, kaj pa je tebi mar, kdo je župan Ljubljane? Prav imate. Ni mi mar. Ni mi mar, če je župan prestolnice kriminalec, če vsak dan stojim v kolonah in če sem kot davkoplačevalec izdatno sofinanciral mafijske posle. Mi je pa mar, kdo je župan v moji občini. In virus, ki ga je v slovensko politiko zanesel vaš župan, se nezadržno širi. Samo poglejte si Maribor in kandidata SMC za župana Sašo Arsenoviča, ki sam zase odkrito pravi, da je njegov zgled Janković. Zapufan do amena, sedaj pa gre v politiko. Zveni znano?

Tako kot Jankovića tudi Arsenoviča podpirajo centri moči tranzicijske levice. Ne verjamete? Veste, kako je časopis Večer sestavil omizje treh ljudi “različnih poklicev”, ki naj ocenijo, kdo se je na Večerovem predvolilnem soočenju najbolje odrezal? Takole:

Vir: TwitterVir: Twitter

Soočenje časopisa Dnevnik za ljubljanske županske volitve pa je denimo vodil novinar Peter Pahor, ki je 25. avgusta letos spisal komentar s pomenljivim naslovom: Hvala za Gosposvetsko cesto. Hvala komu? Vašemu županu, tajkunu Kaji ali komu tretjemu? Zdaj razumete?

Ustavite ga, preden bo prepozno!
Zato vas še enkrat lepo prosim. Ustavite Zorana Jankovića, preden bo prepozno. Ne dovolite mu, da še naprej na vaš račun podaljšuje agonijo svojega družinskega klana in njihovih poslovnih mahinacij. Ne dovolite mu, da še naprej v vašem imenu vabi v mesto tajkune, ki se jih želijo v Srbiji znebiti in ki so na črnem seznamu Svetovne banke. Ki jim v Beogradu sodijo, pri vas, v vašem mestu pa odpirajo hotele. In ki so kariero začeli s švercanjem cigaret.

Ustavite Zorana Jankovića in mu dokažite, da je Ljubljana vaše mesto. Ne njegovo. Vaše. Od ljudi. Ne od vožda.

Ustavite Zorana Jankovića, preden bo prepozno.

* Šef vseh šefov

Aljuš Pertinač, Požareport