Ustavna obtožba leve opozicije je nov strel v koleno: Slovenija med uspešnejšimi državami pri cepljenju prebivalstva!

Četverček KUL (Foto: TW Tanja Fajon)

Potem, ko se četverčku KUL ponesrečili vsi patetični poskusi zamenjave oblasti, so se sedaj odločili, da poskusijo z vložitvijo ustavne obtožbe zoper premierja Janeza Janšo. To so se odločili čeprav je jasno, da je Slovenija po precepljenosti nad EU povprečjem in med najuspešnejšimi državami na svetu. Janša je v odzivu zapisal, da gre za nov patetični poskus rušenja in destabilizacije Slovenije v času epidemije. “Po destruktivni nezaupnici, medijskih umorih koalicijskih partnerjev: strank DeSUS in SMC ter seriji propadlih interpelacij nova patetična poteza prvorazrednih za destabilizacijo države v času epidemije. Kolikor slabše za Slovenijo, toliko bolje za stranke SD, LMŠ in SAB.”

“Cepivo, cepljenje. Smo blizu svetovnega vrha! Če ob tem še nekako lahko razumem politično navijanje medijev (pri RTV Slovenija je sicer tudi politično navijaštvo absolutno nesprejemljivo), pa ne morem razumeti direktnih laži …?!”, je kritično izpostavil priznani novinar Bojan Požar, zlasti ob pristranskem poročanju STA.

Na STA so namreč danes poročali, da bodo “opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB v skladu z napovedjo, danes vložile predlog državnemu zboru, da pred Ustavnim sodiščem obtoži predsednika vlade Janeza Janšo. Kot je že pred dnevi povedal prvak LMŠ Marjan Šarec, mu med drugim očitajo po njihovem mnenju opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv, nefinanciranje STA in poseganje v tožilstvo.” Do vložitve ustavne obtožbe je nedavno tudi prišlo.

Spodnja slika prikazuje celotno število odmerkov cepiva proti covidu-19 na sto oseb v posamezni celotni populaciji. To se šteje kot enkratni odmerek in morda ne ustreza skupnemu številu cepljenih ljudi, odvisno od specifičnega režima odmerjanja (npr. Ljudje prejmejo več odmerkov). Slovenija se v svetovnem merilu nahaja na 11. mestu. Pred nami so: Izrael, Združeno kraljestvo, ZDA, Malta, Madžarska, Estonija, Danska, Litva, Avstrija in Finska. 

Slovenija je med bolj uspešnimi po številu odmerkov na sto prebivalcev. (Foto: Twitter)

Slovenija cepi proti covidu-19 s tempom, ki bo omogočil zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito zaustavitev večine epidemičnega vala do začetka poletja, razkriva dokument. Zgornji dokument, ki je star le dva dni, popolnima zavrača neumnosti glede ustavne obtožbe premierja, ki se nanaša ravno na področje cepiv. Podatki, kot že rečeno, jasno kažejo, da je Slovenija po uspešnosti cepljenja, v samem svetovnem vrhu.

Vse to se dogaja navkljub temu, da je nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar naročal zlasti cepiva podjetja AstraZenece, kar naj bi bila najhitrejša in najcenejša ponudba, a se je pozneje izkazalo povsem drugače. Po Gantarjevem odstopu je resor prevzel kar premier Janša in Sloveniji izboril dodatnih skoraj 1,5 milijona odmerkov cepiv, kar rezultira v sedanji nadpovprečni hitrosti cepljenja. V nasprotnem primeru bi se znašli tam kjer so Bolgari ali Hrvati.

Foto: STA

Slovenija po mednarodnih ocenah že večkrat nadpovprečno uspešna glede cepljenja
O tem, da so dvomi o uspešnosti cepljenja v Sloveniji je povsem odveč, kot smo sicer že večkrat pisali. V začetku januarja smo poročali o grafu spletne strani Our World in data, ki dokazuje, da je bila Slovenija v svetovnem merilu šesta najbolj uspešna država gledano na število dnevnih odmerkov cepiva na milijon ljudi.

V začetku februarja pa smo poročali, da so na ameriški univerzi Johnsa Hopkinsa objavili izredno spodbuden podatek, ki je govoril o tem, da je bila Slovenija s 0,9-odstotnim deležem cepljenih z dvema odmerkoma, uvrščena na prvo mestu v Evropski uniji, s tem pa dosegla celo boljši rezultat od Velike Britanije, kjer je bilo do takrat z dvema odmerkoma cepljenih 0,71 odstotka ljudi. Vendar pa je tedaj Slovenija zaostajala za Izraelom, Združenimi Arabskimi Emirati, Islandijo in ZDA.

Dejstvo je, da ima Slovenija 2 milijona prebivalcev, naročilo pa se je 7 milijonov doz cepiva. Glede na to, da leva opozicija trdi, da je to premalo, se človek resnično vpraša, kaj je vendarle v njihovih glavah, ko so se odločili za tovrsten korak. 

Foto: Vlada RS

Domen Mezeg