Ustavni pravnik Jurij Toplak razgalil neznanje sodnikov in tožilcev, ki ne poznajo niti osnovnih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice! Beseda “mafija” je grob stil, ki je pomemben del izražanja!

Potem ko je ustavno sodišče zamrznilo delo parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler – ne le v zvezi s sodniki, ampak tudi v primerih, ko se nanaša na tožilce –, se je predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič upravičeno odzval z besedami “mafija ščiti mafijo”. A levi pol je želel izkoristiti te besede za medijski linč in da bi s tem preprečili, da bi resnica s preiskovalno komisijo končno prišla na dan. Kritik kar ni nehalo deževati, oglasil se je nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, ki je zahteval kazenski pregon zaradi razžalitve. Brez besed nista ostala niti sedanji predsednik Rajko Knez, ki je dejal, da je izjava neprimerna, niti dr. Fišer, prav tako nekdanji ustavni sodnik, ki je Mahniča ovadil zaradi oznake “mafija”. A vse je razkrinkal strokovnjak za ustavno in evropsko pravo dr. Jurij Toplak, ki je v Večeru razgalil še večjo bedo sodnikov in tožilcev, ki ne poznajo niti osnovnih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Toplak je tako “neznanje”, ki je za takšne strokovnjake nesprejemljivo, očital tako Fišerju kot tudi samemu predsedniku ustavnega sodišča Knezu. “Ali tega nista povedala ali vedela, lahko pojasnita sama, a Evropsko sodišče za človekove pravice je že leta 2016 odločilo, da opozicijski poslanec sme oblast označiti za mafijo”.

Dr. Jurij Toplak je namreč dejal, da je bilo v preteklosti že več obsodb v zvezi z “mafijo”. V enem primeru je soglasno sedem in nato še sedemnajst sodnikov ESČP potrdilo, da je oznaka “mafija” v okvirih zaščitene svobode izražanja, sodišče pa je v zvezi z besedo “mafija” poudarilo, da sta simbolni element in grob stil pomemben sestavni del izražanja.

Že v desetih primerih je evropsko sodišče razglasilo, da je to svoboda izražanja, a nekateri slovenski sodniki bi še kar kazensko preganjali
“Evropsko sodišče je poudarilo, da je izražanje poslancev ‘politični govor par excellence’, in posebno zaščiteni so opozicijski poslanci. Sodišče je spomnilo, da je to potrdilo v že najmanj desetih primerih.” Zapisalo je, da je svoboda izražanja opozicijskih poslancev “v srcu politične razprave v demokraciji”, in opozorilo na pritiske in zlorabe, ki so jih opozicijski poslanci včasih deležni zaradi pregona s strani oblastne večine. Profesor z mariborske pravne fakultete še dodaja, da je “sodišče v zvezi z besedo ‘mafija’ poudarilo, da sta simbolni element in grob stil pomemben sestavni del izražanja, poslanca pa sta kritizirala parlamentarno večino in vlado ter nista osebno napadla nobenega posameznika”.

Dr. Jurij Toplak (Foto: STA)

Rajko Knez je primer nepopravljivo okužil – delo sodnika je ocena ustavnosti, ne “primernosti”!
Toplak je bil kritičen predvsem do predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, ker se je tako nestrokovno odzval: “Predsednik ustavnega sodišča je s komentiranjem odprt primer, ki ga po ovadbi sodišča še nameravajo obravnavati, nepopravljivo okužil. In delo ustavnega sodnika je ocena ustavnosti, ne ‘primernosti’. Ocenjevanje ‘primernosti’ spada v domeno moralne policije, staršev, župnikov, medijev in političnih ter drugih vrst komentatorjev. Sodnikov nikakor.”

Lana Božič

 • pajot

  he,he,he,kakšna beda od bavconovih pravnikov. Mafija v ameriki,na primer,pozna vse zakone,ki jih sproducirajo oblastniki in se temu primerno vede. Pri nas pa tile brezvezniki s kupljenimi (ali pa celo podarjenimi ) diplomami nimajo blage veze o tem.
  Konec se bliža,bodimo pripravljeni.

 • Miha

  Sodstvo in tožilstvo bi morali temeljito prečistiti. Mislim, da jih po tem nebi ostalo niti polovico. A o tem lahko zaenkrat samo sanjamo, ampak zato dokler bodo vladali levičarji in politiki, ki nimajo znanja za opravljanje svojih funkcij. Oni so zato da živijo lagodno in uživajo na račun nas davkoplačevalcev,

  • SIMON ROZIC

   ….in da se sodstvo poljubno, po trenutnem nagibu ali težnji, izživljajo nad lastnim narodom!
   To pravico smo jim poklonili z ustavo in oni jo izrabljajo na vsakem koraku!

  • skrajna resnica

   Za krivosodje smo odgovorni vsi državljani, a še toliko bolj tisti ki od tega lagodno živijo. Temeljito prečistiti bi bilo potrebno celotno udbosodno zalego od sodnikov, tožilcev, odvetnikov, notarjev do profesorjev prava. Na prste mesarjeve roke lahko naštejemo slovenske pravnike, ki so se izpostavili za vladavino prava (Jaklič, Toplak, Trstenjak). Tistih nekaj, ki po vezah in poznanstvih sicer niso del udbomafije, a so vseeno tiho ob vseh zlorabah, postavlja lastno korist nad stroko in so zato neprimerni za ta poklic. Po združitvi Nemčije je le 8% vzhodnih sodnikov in tožilcev obdržalo službe.

 • Jožefa Benko

  nekateri niso zadovoljni s titulo kneza,radi bi postali ajatole,ali pa so že

 • Ryuk

  Vihar v čajni skodelici samo zaradi treh izrečenih besed. Lewaški mediji so iz te muhe naredili pravega sinjega kita.
  Naj vlada pusti vse, kar že do sedaj ni delala, pa se dejmo samo s tem ukvarjat. Bodo s tem pokazali, da je imel Mahnič prav.

  • Lokomotivführer

   Močno sumim Mahniča, da je ob poznavanju konkretnih sodniških kapacitet, vrgel trnek, da ga pograbijo. Kaj pograbijo, stepli so se zanj.

 • Vlado77

  Znimivo- celo Matevž krivic je not padu. Kaj zdaj- a bodo procesirali poslanca Mahniča ali bodo samo kritizirali ? Oni ,ki se imajo za neodvisne – seveda le enostransko. Človek se boji javno podpreti razmišljanje Mahniča v tej državi. Do tega smo prišli. Marksistična levica “brani” neodvisonost sodstva in tožilstva dokler so vsi njihovi seveda. No ja en Klemen Jaklič in Šorli pa lahko imata drugačno mnenje – itak jih vedno povozijo. In na tak način želijo povedati , da niso levi. Mafije v tej državi ne bomo nikdar očistili če cel režim deluje enostransko- prvorazredni in drugorazredni. Te zadnje lahko gonijo po sodiščih kolikor si želijo . Celo brez dokazov ali s izmišljenimi dokazi. Če vse pade se itak nobenemu nič ne zgodi- še več eni napredujejo prav zaradi tega ,ker mrcvarijo recimo Janšo. Glede Kanglerja pa je celo Ribičič komential kot nekaj gorznega in nedopustnega. Če nam sodijo ex udbovci in taki kot je Fišer tožijo potem smo še v hosti ali najmanj v letih 45 . Demokracija je še daleč v tej državi. Riba smrdi pri glavi rečejo. In če je vrh sodstva US potem smo tam. Hvala bogu je še EU sodišče za človekove pravice. Do tja pa mnogi ne morejo , ker vsi postopki veliko stanejo. Bre te zadnje stopnice pa bi bili hujši kot Rusija pod Putinom.

  • SIMON ROZIC

   Krivic vedno “not pade”, pobere denar, se naredi “velikega” in po potrebi
   “neviden” ponikne za nekaj časa…Pravi partijski heroj (alla Kučan).

  • skrajna resnica

   V kršenju človekovih pravic smo statistično že 10x slabši od Putinove Rusije.

   Slovenija je najslabša izmed 47 držav sveta Evrope po statistki ESČP v številu krštitev na miljon prebivalcev na leto od 1959 (ali pridružitve) do 2017:
   JugoSlovenija=329 kršitev na 2 miljona prebivalcev od leta 1993= 6.9 kršitev na miljon prebivalcev na leto (enota je Bavcon)
   Turčija=2988 na 80 mio od 1959 = 0.6 bavcona ali 11.5x boljša pravna država
   Rusija= 2127 na 144 mio od 1996= 0.7 bavcona ali 10x boljša pravna država
   Nemčija=193 na 80 mio* od 1959= 0.04 bavcona ali 172x (!!!) boljša pravna država
   *v računico je všteto tudi 16 mio prebivalcev vzhodne Nemčije, ki zaradi boljševizma ni bila članica sveta Evrope, zato je bolj realna ocena nekje 150x boljša pravna država

   https://www.echr.coe.int/Documents/Stats_violation_1959_2018_ENG.pdf

   Če bi obstajala statistika opustitve uradne dolžnosti (povojni poboji, prihvatizacija, udbančna luknja, pranje terorističnega denarja, župankovići,…) pa bi zagotovo bili primerljivi z Zimbabvejem.

 • Amerikanc

  Tako, kot so Zoki & Co. trgovska, gradbena in politična mafija, tako je na gornji sliki sodniška in tožilska mafija.

 • Ryuk

  krivic, knez in fišer bi radi Mahniča spravili na sodišče. Samo, ko se bo začela obravnava, si pa sami tja ne bodo upali priti, ker bodo tam kamere. (mafija brez jajc)

 • Skrajno Desni

  To je to ko nas vodijo idioti s ponarejenimi diplomami, magisteriji, doktorati ali pa vse skupaj režimsko kupljeno.

 • RATATA

  Pomemben podatek je tudi, da se pri nas, v osamosvojeni mafijsko-udbovski socjalistični Republiki Sloveniji ni še niti en sodnik ali tožilec, niti profesor prava pogreznil v zemljo!! Po sveti slovenski zemlji hodijo pokončno kot pavi, folk jih pa mirno gleda!!

 • Amerikanc

  Ves problem naše sodniške mafije je v tem, da je šla lustracija prijateljsko mimo njih.

 • if

  dr. Jurij Toplak: “Ali tega nista (Fišer, Knez) povedala ali vedela, lahko pojasnita sama, a Evropsko sodišče za človekove pravice je že leta 2016 odločilo, da opozicijski poslanec sme oblast označiti za mafijo”.

  Sodniki, ki jih produkti njihovega dela izražajo kot mafijce in načela danega v sodbi ESČP …
  … ne razumejo, so nekompetentni;
  … ne poznajo, so malomarni;
  … ne uporabljajo skladno s sodbo ESČP, so naklepno v službi pravosodnega kriminala.

 • Artur

  Dedek Mraz, Božiček, pošten US sodnik in star pijanec so se sprehajali po cesti, nakar so na tleh zagledali bankovec za 100 evrov.
  Kdo ga je pobral?
  Star pijanec, seveda, ostalo so izmišljena bitja.

 • Janez Novak

  Očitno je, da se je (neo)partijska plenilska mafija podala na pot odkrite mafije. Ugrabila je državo in zdaj skuša z represijo zatreti vsak odpor zoper svoje kriminalno početje in zlorabo oblasti za vzdrževanje mafijske vladavine. Nismo več daleč od Venezuele.

 • Ježek Teka Teka

  Poglej jih Slovence kremenite, ki se borijo za lasten narod … skozi sito poštenosti so postali US … sam eno vprašanje … kje se vidite leta 2025 …

 • ehnaton

  Režimskim hlapcem, kot je Fisher je malo mar dejstvo, da se je Evropsko sodišče že večkrat izreklo o svobodi izražanja opozicijskih poslancev pa če so za to vedeli, ali ne. Sam bi celo prej rekel, da o tem nimajo pojma, saj se nikoli niso seznanjali še manj pa priznavali drugačne pravne argumentacije, kot je tista, ki je izšla iz revolucionarnega prava. Še posebej to velja za tožilsko srenjo, ki pri očitkih zlorabe ter političnega vpliva v zadevi kazenskega pregona bivšega mariborskega župana Kanglerja niti ni bila sposobna najti ustrezne pravne argumentacije za ustavno pritožbo in so jih morali iz “dreka” vleči sodniki. Pocarji!

  • Kapodistrias

   Ja, Bobi je znal vsaj šah.

 • Artur

  “Zoki okrog dveh zjutraj telefonira predsedniku države, da je slišal, da je preminil predsednik US sodišča, sedaj pa ga zanima, če lahko on zasede njegovo mesto?
  “Če pogrebci nimajo nič proti, tudi jaz nimam pripomb,” odvrne predsednik”.

  • Nata

   Sijajno !!!

 • Hribouc

  MAFIJA!
  Če je Mafija, je Mafija ! Porkamalora, a bomo zdaj izumljali toplo vodo!
  VE SE KAJ JE MAFIJA.
  Že od leta 1943 je Boljševiško-partizansko Krivosodje revolucijska de jure revolucionarna mafija in štrli na vse strani neba kot 1000x kršilec Človekovih pravic!
  Lahko bi se reklo za določena obdobja, za določene primere kot Dachauski procesi, kot Patria ali Nović tudi in še kako , kriminalna Banda!

 • Joško

  Tokrat je “Ustavno sodišče”- g. Knez in “Vrhovno sodišče”- g. Fišer prejelo kar dvojno klofuto. Že vnaprej je torej jasno, da bo šlo za politični proces proti g. Mahniču- opoziciji. Morda pa se bo vrhovni tožilec “streznil” in umaknil ovadbo; v svoje dobro seveda, sicer bo še enkrat več prišla na plano vsa beda slovenskega tožilstva in sodstva, rezultat pa je že vnaprej znan na Evropskem sodišču.

 • Boco

  Edina rešitev, ki jo vidim da bi sodstvo kompletno outsoursali. EU (če jo že imamo) napoti sodnike, kateri bi nadomestili slovenske sodnike.
  To bi mogoce bilo dobro tudi za policijo. Ker tam je tudi precej plevela.

 • Nata

  Barabe hudirjeve !!! Moti jih izraz mafija, pa presstitut ??Ja, kaj drugega pa so ?? Tatovi, morilci, lažnivci !!!
  Dajte no ??
  Mi je dvignilo pokrov, ko sem na FB brala o borbi Boštjana Štendlarja ( priznam , da primera ne poznam ) . . . . in našla eno povezavo z portalom – Publishwall , na katerem je bi leta 2015 objavljen tale članek.
  Ta me je pa še na rit vrgel !!
  Ste brali to grozo sodniki ?? Kje ste pa takrat bili ?

  http://beta.publishwall.si/aktualno/post/144640/v-sloveniji-smo-dobili-seznam-ekstremistov-objavljen-v-fb-skupini-smrt-fasizmu

 • Ivo Coz

  “neznanje sodnikov in tožilcev, ki ne poznajo niti osnovnih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice”

  Ne ne, dobro jih poznajo, ampak “kaj nam pa morejo?”.

  Ob osamosvojitvi so se ex komunisti elegantno izmotali in zlezli v vse pore slovenske biti.
  A jim bo ponovno uspel manever ostati na tronu?

  Slovenci, vi boste odločili/izbrali!

 • sloustava

  Vsi, ampak res prav vsi presstitutke in presstituti, skupaj s Krivicem, so hlapcici kucanizma. Komaj cakajo na SDSovo stranko, da jim zabijejo noz v hrbet. Grow up, hlapcici, ce se smatrate za drzavljane Slovenije.

 • šmentanamuha

  No, to pa je naravnost odlično, ko ustavni pravnik zapre z argumenti zapre usta ustavnemu sodniku. Tako se vzpostavlja pravna država. Palec gor za dr. Jurija Toplaka.

 • Vrhovni sodnik

  VAŽNO OBVESTILO !
  Za vse zgoraj navedene neuke sodnike, tožilce in odvetnike bom 08.02.2020 od držal šnel kurs iz EU prava,vljudno vabljeni.

  • Vladni komik

   A lohk tud jaz pridem, ker sem samo tišlar.

   • Poštenjakar

    Sam to ni za na kruh namazati.

 • Antonius

  Če krivosodje z ustavnimi sodniki vred ni zadovoljno z izrazom, poimenovanjem mafija, potem bo za njih ustreznejša beseda *drekači*. Posrali so se namreč na vse slovenske pravosodne zakone in Ustavo.

 • Olga101

  Tovariši so končali Bavconovo “pravo”, od takrat naprej pa delajo po navodilih Murgl! Evropsko pravo ni njihova intimna opcija!

 • lena

  Problem je, ker so gospodje svoje diplome dobili v pokojni socialisticni (komunajzarski) Yugi, sedaj pa smo del EU, kjer je drug pravni red! Vprasanje je koliko so gospodje seznanjeni z novim pravnim redom, ozr. koliko ga sploh spostujejo?

 • xtc

  Oni zelo dobro vedo to,a se sprenevedajpo.
  Ti ljudje nimajo z Krivicem in Bavconom nič skupnega z pravom njih je treba po “nasvetu” Tov Brgleza porcesoirati po “naravnem pravu” ,ki ga zagovarjajo–torej dilen ni ,če tako pravi Tov. Berglez.

 • Common Sense

  Pricakovano. Vladajo in sodijo nam analfabeti.

 • Dragan Krstič

  Ustavni sodnik Matevž Krivic, otroci doktorja Mengeleja se niso ukvarjali s politiko

 • bob

  Naj se sorodniki zmenijo med sabo.