Ustavni pravnik Jurij Toplak razgalil neznanje sodnikov in tožilcev, ki ne poznajo niti osnovnih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice! Beseda “mafija” je grob stil, ki je pomemben del izražanja!

Potem ko je ustavno sodišče zamrznilo delo parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler – ne le v zvezi s sodniki, ampak tudi v primerih, ko se nanaša na tožilce –, se je predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič upravičeno odzval z besedami “mafija ščiti mafijo”. A levi pol je želel izkoristiti te besede za medijski linč in da bi s tem preprečili, da bi resnica s preiskovalno komisijo končno prišla na dan. Kritik kar ni nehalo deževati, oglasil se je nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, ki je zahteval kazenski pregon zaradi razžalitve. Brez besed nista ostala niti sedanji predsednik Rajko Knez, ki je dejal, da je izjava neprimerna, niti dr. Fišer, prav tako nekdanji ustavni sodnik, ki je Mahniča ovadil zaradi oznake “mafija”. A vse je razkrinkal strokovnjak za ustavno in evropsko pravo dr. Jurij Toplak, ki je v Večeru razgalil še večjo bedo sodnikov in tožilcev, ki ne poznajo niti osnovnih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Toplak je tako “neznanje”, ki je za takšne strokovnjake nesprejemljivo, očital tako Fišerju kot tudi samemu predsedniku ustavnega sodišča Knezu. “Ali tega nista povedala ali vedela, lahko pojasnita sama, a Evropsko sodišče za človekove pravice je že leta 2016 odločilo, da opozicijski poslanec sme oblast označiti za mafijo”.

Dr. Jurij Toplak je namreč dejal, da je bilo v preteklosti že več obsodb v zvezi z “mafijo”. V enem primeru je soglasno sedem in nato še sedemnajst sodnikov ESČP potrdilo, da je oznaka “mafija” v okvirih zaščitene svobode izražanja, sodišče pa je v zvezi z besedo “mafija” poudarilo, da sta simbolni element in grob stil pomemben sestavni del izražanja.

Že v desetih primerih je evropsko sodišče razglasilo, da je to svoboda izražanja, a nekateri slovenski sodniki bi še kar kazensko preganjali
“Evropsko sodišče je poudarilo, da je izražanje poslancev ‘politični govor par excellence’, in posebno zaščiteni so opozicijski poslanci. Sodišče je spomnilo, da je to potrdilo v že najmanj desetih primerih.” Zapisalo je, da je svoboda izražanja opozicijskih poslancev “v srcu politične razprave v demokraciji”, in opozorilo na pritiske in zlorabe, ki so jih opozicijski poslanci včasih deležni zaradi pregona s strani oblastne večine. Profesor z mariborske pravne fakultete še dodaja, da je “sodišče v zvezi z besedo ‘mafija’ poudarilo, da sta simbolni element in grob stil pomemben sestavni del izražanja, poslanca pa sta kritizirala parlamentarno večino in vlado ter nista osebno napadla nobenega posameznika”.

Dr. Jurij Toplak (Foto: STA)

Rajko Knez je primer nepopravljivo okužil – delo sodnika je ocena ustavnosti, ne “primernosti”!
Toplak je bil kritičen predvsem do predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, ker se je tako nestrokovno odzval: “Predsednik ustavnega sodišča je s komentiranjem odprt primer, ki ga po ovadbi sodišča še nameravajo obravnavati, nepopravljivo okužil. In delo ustavnega sodnika je ocena ustavnosti, ne ‘primernosti’. Ocenjevanje ‘primernosti’ spada v domeno moralne policije, staršev, župnikov, medijev in političnih ter drugih vrst komentatorjev. Sodnikov nikakor.”

Lana Božič