Ustavni sodnik Čeferin vse bolj krni ugled ustavnega sodišča: V medijih se je zapletel nedopustno politiziranje

Ustavni sodnik Rok Čeferin. (Foto: Ustavno sodišče)

Ustavni sodnik Rok Čeferin je prepričan, da v demokraciji sprejemljive kritike sodnikov ne bi smele obstajati in še meni, da trenutna vlada tega ne spoštuje. “V demokracijah bi morale obstajati meje sprejemljive kritike sodnikov, vendar naša vlada teh meja ne spoštuje,” je za časnik dejal ustavni sodnik Rok Čeferin. V nadaljevanju poudarja, da so tarča diskreditacij, poniževanj in žalitev, če se ne odločijo pravilno. Diletantsko delo Čeferina se je namreč znašlo tudi pod drobnogledom uglednih pravnih strokovnjakov, saj je Čeferin odločal v zadevi pri kateri pa bi moral biti že predhodno izločen, to pa ni bil osamljen primer. Zaradi tovrstnega komentiranja aktualno političnih zadev so se pojavili številni odzivi. Pojasnila ustavnega sodišča glede izjav sodnika Čeferina pričakujemo tudi v uredništvu Nova24TV.

“Ustavno sodišče je v zadnjem časa pod ofenzivo tako medijev pod vplivom SDS kot tudi njihovih vidnih članov,” so pred časom bili prepričani v Dnevniku. Kot so dejali, naj bi bil Rok Čeferin glavna tarča. Med drugim je tudi zunanje ministrstvo dejalo, da je Čeferin primer, ki utegne vplivati na videz neodvisnosti pravosodja. Prepričani so, da je šlo za umetno ustvarjeno afero, ki se nanaša na Čeferinovo soodločanje o zadevi pritožnika, ki se je neuspešno potegoval za odvetniško licenco v času, ko je bil Čeferin eden od okoli dvajsetih članov upravnega odbora odvetniške zbornice.

Primer je prišel pred ustavno sodišče, v dokumentaciji pa nikjer ni bilo omenjeno Čeferinovo ime, saj je bil pod odločbo podpisan le predsednik odvetniške zbornice. Kot so dejali, naj bi Čeferin “pomotoma” sodeloval v senatu. Zgodba pa je bila nekoliko drugačna, saj sta Siol in Požareport objavila omenjeno informacijo, ustavno sodišče pa je kasneje javno pojasnilo, da je šlo za pomoto, o čemer smo že pisali. Kasneje je Evropsko sodišče na svoji spletni strani objavilo dopis, v katerem Slovenijo poziva, naj poda svoje stališče do domnevne kršitve v zvezi s postopkom, ki bi moral biti pošten.

Ustavni sodnik Rok Čeferin je naredil napako, ko je dvakrat odločal v primeru državljana Petra Kodriča in se znašel v konfliktu interesov. Napaka se je odkrila, ko se je Kodričev primer znašel na seji za obravnavo Evropskem sodišču za človekove pravice. Na Ustavnem sodišču Republike Slovenije so zaradi burnega odziva, javnosti sporočili, da se je zgodila napaka in pomota. “Rok Čeferin bi moral v skrbi za integriteto ustavnega sodišča, če ne že za svojo osebno, odstopiti z mesta ustavnega sodnika!”, je bil prepričan voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič.

Ustavno sodišče je redno nasprotovalo vladnim ukrepom za zajezitev epidemije
Zaradi epidemije je Janša podal svoje mnenje na Twitterju glede odločitev ustavnega sodišča. “Čestitke, res. V času 3. vala epidemije, ko osnovno nevarnost predstavljajo nove variante koronavirus in njihov uvoz iz tujih žarišč, je za Ustavno sodišče luksuz enega od prvorazredni Aleš Zalar pomembnejši kot pa zdravje in življenja tisočev drugorazrednih,” je bil kritičen na Twitterju.

Čeferin je mnenja, da je Janša s svojimi Tviti prestopil mejo. “V demokracijah bi morale obstajati meje sprejemljive kritike sodnikov, vendar naša vlada teh meja ne spoštuje,” je za časnik dejal ustavni sodnik Rok Čeferin. “Nas diskreditirajo, ponižujejo in žalijo vsakič, ko sprejmemo odločitev, ki ji ni všeč vlada, premier in v nekaterih primerih njegovi ožji sodelavci.” Janša je prepričan, da levica uvaja svojo “sprevrženo politiko” s katero so namenoma želeli širiti epidemijo, pred tem pa je že večkrat izrazil mnenje, da ustavno sodišče ne upošteva epidemije.

Za medije pa se je oglasil tudi Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča. Vesel je namreč prepričan, da vlada želi le pogrom nad njim, saj je preverjal nabavo zaščitne opreme. Janša pa je po nasprotni strani prepričan, da Vesel nikakor ne bi smel opravljati dveh funkcij – eno kot predsednik računskega sodišča, drugo pa kot popoldansko dejavnost na Fifi, a je to Komisija za preprečevanje korupcije zavrnila.

Po drugi strani pa smo priča skrajno žaljivim nastopom dobro poznanih obrazov. Pevec Zlatko je ta petek denimo na ulici z besedami napadel kar samega predsednika države Boruta Pahorja. “Borut Pahor molčeči, “fuc* off! A si slišal. Fuc* off! Pojdi “dam” pa bo mir!” In to, da pride s strani policaja, pfuj! Pa ti men ne zdej govorit o kulturi! Hojs, fuc* off tud teb, smrad! Vzemte mu status kulturnika! Obesi si ga tuki gor! Če čutiš to, kar ti jaz govorim, naredi mi samo eno uslugo: ko pridejo volitve, prosim te, oddaj svoj glas in bodi na strani pravice in bodi na strani svobodnih!” so podli, vulgarni besedni napadi, ki si jih je včeraj, na izgredu v podporo palestinskemu terorizmu, na katerem se je med drugim teptalo izraelsko zastavo, privoščil “politično nepristranski” hip hop izvajalec Zlatan Čordić – Zlatko.

Sara Rančigaj