Ustavni sodnik ddr. Jaklič v ločenem mnenju o škandaloznih pritiskih in zavržnih praksah sodniških kolegov: “Sodnik Accetto takrat ni govoril resnice. In vedel je, da je ni”

Ustavni sodnik Matej Accetto. (Foto: STA)

Že večkrat na tem sodišču sem namreč slišal zame nesprejemljive izjave, kot je npr: ‘to je pravi rezultat, ugotoviti je treba, kako do te odločitve najlažje priti’. Vsakič, tudi v tem primeru, sem se nanje kritično odzval. V teoriji in primerjalni ustavni stroki je namreč rezultatsko odločanje soglasno sprejeto kot nekaj najbolj zavržnega, saj gre za kršitev sodniške neodvisnosti in nepristranskosti,” je v dodatku k odklonilnemu ločenemu mnenju o ustavni presoji zakona o tujcih razkril ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič. Tam še razkriva, da se ustavni sodnik Matej Accetto ni izločil v politično nabitem primeru o referendumu o drugem tiru, ko je pritožnik to zahteval: “Toda pozor. Sodnik Accetto takrat ni govoril resnice. In vedel je, da je ni. Pri nastajanju programa stranke SMC je namreč še kako sodeloval.”

Ustavno sodišče RS je razveljavilo drugi, tretji in četrti stavek drugega odstavka ter tretji odstavek 10.b člena zakona o tujcih. Kot kaže, pa je pri odločanju prišlo do povsem nedopustnih praks, nevrednih sodnikov najvišjega sodišča v državi, ki ima v pristojnosti presojanje najobčutljivejših vprašanj o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah. Vsekakor gre za odločitev, na katero je padel tako močan dvom o nepristranskosti, da bi jo morali razveljaviti.

Že dopoldan smo objavili sporno korespondenco med ustavnim sodnikom Matejem Accettom, Mirom Cerarjem, Milanom Brglezom, Erikom Kopačem in Petrom Jamnikarjem – gre namreč za nekdanje in sedanje vidne člane stranke SMC, ki je bila takrat še v nastajanju in za katero so omenjeni gospodje pripravljali program. V elektronskem sporočilu je jasno zapisano, da se Acceto opredeljuje za “tihega podpornika vaših prizadevanj”, pri oblikovanju programa zunanje politike in vloge EU v slovenski zunanji politiki pa je takrat profesor na pravni fakulteti v Ljubljani, dr. Matej Accetto, aktivno sodeloval.

Foto: STA

Sodelovanje v tako pomembnem delu nastajanja stranke, kot so priporočila pri pisanju programa, pa je že onstran zakonitega v funkciji sodnika ustavnega sodišča, ko gre za politično občutljive teme, in bi se moral ustavni sodnik v tem primeru izločiti. Toda sodnik Accetto tega ni storil kar trikrat, nazadnje pri spornem odločanju o zakonu o tujcih.

Zavržno rezultatsko odločanje
Ob današnji objavi odločitve ustavnega sodišča o ustavnosti drugega, tretjega in četrtega stavka drugega odstavka ter tretjega odstavka 10.b člena zakona o tujcih, je na to opozoril ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, edini, ki je odločitvi nasprotoval in v odklonilnem ločenem mnenju povedal še veliko več. Poleg vsebinskih argumentov za svoje nasprotovanje je odklonilnemu ločenemu mnenju pripisal še dodatek, za katerega se je odločil zaradi številnih pritiskov svojih sodniških kolegov in da zaščiti svojo sodniško neodvisnost. Pri tem je razkril številne nepravilnosti, ki niso v ponos visoki integriteti ustavnih sodnikov. Pri tem razkriva tako imenovano “rezultatsko odločanje” sodnikov, kjer večina želi svoje mnenje prikrojiti končnemu rezultatu odločanja in ne vsebinskim argumentom, ki jih mora zasledovati sleherni ustavni sodnik.

“V teoriji in primerjalni ustavni stroki je namreč rezultatsko odločanje soglasno sprejeto kot nekaj najbolj zavržnega, saj gre za kršitev sodniške neodvisnosti in nepristranskosti. Sodnik mora glede rezultata vselej biti odprt in slediti zgolj toku argumentacije, h kateremukoli rezultatu že ga ta naposled pripelje. Rezultat izveš šele čisto na koncu, ko te tja pripelje, ali pa ne, zgolj in samo argumentacija. Zgolj to je uresničitev vloge neodvisnega in nepristranskega sodnika. Tej sestavi sodišča se je prevečkrat zgodilo obratno, kar so tu in tam posamezni sodniki oziroma sodnice, kot tudi v tem primeru, celo pospremili s povsem neprimernimi izrecnimi izjavami, ki so omenjeno rezultatskost kar eksplicitno obelodanile. Vse to je nezdružljivo s pojmovanjem neodvisnega in nepristranskega ustavnega sojenja, kot ga pojmuje svobodna demokratična tradicija Zahoda.”

“Accetto je zavedel slovensko javnost”
Poleg tega Jaklič še razkrije, da se sodnik Accetto ni izločil v politično nabitem primeru o referendumu o drugem tiru, ko je pritožnik to zahteval in bi bilo to nujno potrebno za ohranitev videza nepristranskosti sodnika. Navedel je, da naj bi sodnik Accetto sodeloval s političnim vodstvom stranke SMC pri sestavljanju strankinega programa. “Sodnik Accetto je ob odločanju o njegovi morebitni izločitvi iz razloga videza nepristranskosti takrat te navedbe izrecno zavrnil, češ da ni sodeloval pri nastajanju programa stranke SMC in da torej ni razloga za njegovo izločitev. Kolegice in kolegi ustavni sodniki sodnika Accetta takrat zato niso izločili. Toda pozor. Sodnik Accetto takrat ni govoril resnice. In vedel je, da je ni. Pri nastajanju programa stranke SMC je namreč še kako sodeloval. Podajal je dokaj obširne in podrobne pisne vsebinske predloge in razmisleke v procesu nastajanja strankinega programa. Te je med drugim pošiljal neposredno dr. Brglezu in dr. Cerarju, pri čemer je ob tem tudi pojasnil, da se formalno v stranko sicer ne bo včlanil, bo pa njen ‘tihi podpornik’ (citirani besedi sta njegovi lastni iz teh izmenjav),” je izpostavil Jaklič.

Jaklič je zapisal, da sodnik Accetto takrat ni govoril resnice, zavedel je slovensko javnost, eden od učinkov te neresnice pa je bil, da je sodeloval pri odločanju v politično nabiti zadevi na podlagi neresničnih pojasnil, ki jih je dal ob odločanju o njegovi (ne)izločitvi. “To je huda nepravilnost, ki je nezdružljiva z vlogo ustavnega sojenja v svobodni demokratični družbi. Razkrivam jo, ker se je podoben pojav sedaj ponovil.

 

 

 

 • fact

  Bravo Jaklič, še je poštenje v Zloveniji.

  • branči

   kaj ti pomaga poštenje, ko je na oblasti vse drugo, samo poštenje ne! je pa zelo primeren citat za nagrobni spomenik: “tu počiva edini pošteni slovenec, ki mu je veter vso scalino vrgel nazaj v obraz!”

   • fact

    Na to kako volijo butalci Jaklič ne more vplivat, je pa pravi čudež, da sploh obstaja takle Jaklič v Zloveniji.

   • samotoje

    Če tako razmišljaš, ti ostane dvoje: ali se kljub slabim izgledom odločiš za poštenje ali prestopiš na drugo stran. Moja flegmatična malenkost že dolgo lazi tu okoli, pa me še nihče ni uspel prepričati, da je za mir duše boljša druga opcija.

    • mariborčanka

     za mir duše je vsekakor boljša in tudi edina varianta tista pod št. 1. problem pa je lahko kakšna nesreča iz neznanega vzroka…

 • FORT WORTH

  Ustavni sodnik Accetto je zavestno in namerno prekrsil vse mogoce zakonen, zraven vsega pa se lagal in se sprenevedal.
  Vse to je za tako ugledno funkcijo sodnika popolnoma nesprejemljivo.
  Po mojem mnenju je temu sodniku nemudoma potrebno odvzeti licenco in vsa pooblastila.
  Sodbo si je s tem njegovim picetjem spisal sam…

  • VERRZIFIKATOR

   Matej Očetov

   OČETOV GREH

   Zmerjali Mateja so, očeta,
   da očetovstvo tajil je zmeraj,
   se zlagal kar dvakrat je še včeraj,
   digniteta mu bila je vzeta.

   Mirka da pozna površno bežno,
   slišali lagati so očeta,
   pa bila je laž takoj ujeta,
   se ujel Matej je oče mrežno.

   Se zamrežil v liku je očeta,
   češ da z Mirkom komaj se poznata,
   pa izkaže se, Matej je ata,
   zgodba vsa na mailu je posneta.

   Tihi sem podpornik, torej ata,
   slišali Mateja so, očeta,
   elektronska pošta je presneta
   pokazala, kaj je laž robata.

   Bil pri rojstvu je osebno zraven,
   a da ne pozna več sina, pravi,
   kot da ni pri pameti mož zdravi,
   argument njegov je bojda praven.

   Kaj storiti zdaj nam je z očetom,
   ko očetovstvo se mu dokaže
   in ko še naprej Matejček laže
   pred sodiščem, pred vesoljnim svetom?

   Kaj le, saj se sama stvar obrača,
   za ušesa stresti gre očeta,
   ki ime in čast sta mu odvzeta,
   kar je skuhal, naj pošteno plača.

 • Olga101

  Skorumpirani sodniki kot je Accetto, si zaslužijo zaradi korupcije, zlorabe prava v politične namene in ogrožanja države, dosmrtni odvzem licence in cesto!

 • rubec

  Balzamiko.

  • tomven

   Zgleda pa bol kislo k navaden ocet…

  • RATATA

   Jesihar smo rekli po starih starših…

  • samotoje

   Iz Tuša. Najcenejši.

  • Nata

   Izgleda res kar balzamično. . . . ampak videz vara.

 • xtc

  Accetu bi motali odvzeti tako sodniško ,kot pravno licenco za vedno in na 30 let težke ječe in trajno prepoved opravljanja pravniškega poklica.
  Seveda Acceto ni nič novega saj smo lepo videli Maslešo pri Patriji,ki je dejansko počel isto.
  Če SLO sodniki mislijo ,da si bodo s temle pridobili ugle so v hudi zmoti-na take anomalije ves čas opozazja sodnik Zobec.

 • RATATA

  Lažnjivi ertevejevski qrci bildajo smc nazaj, s tistim počivalnikom momljačem na čelu!
  In prav nič jim ni nerodno…!

 • soc

  Zgolj še en sam demokrat in domoljub na Ustavnem sodišču države Slovenije… Kakšno razsulo glede na stanje še pred desetletjem.

  Matilda, pojdi končno že v Murgle, preden prideš po to državo!

  • RATATA

   1:8 fak!

  • RATATA

   murgelj jasna slavila zmago… odnosno pobedila je .

 • Margu501

  Čestitke dr. Jakiču ! Zastrašujoče kakšne sodnike imamo. Niso tu, da bi iskali resnico, ampak neresnici dajo legitimnost.

 • RATATA

  Se sploh zavedamo dovolj, kaj je v ločenem mnenju in v DODATKU sporočil ddr. Klemen Jaklič???
  …. prišlo je do pritiskov nanj… balzamico je lagal….!!!

 • soc

  Radonjića murgelski že uspešno odstranjujejo, Jaklič je naslednji. Morda ga pošljejo kar v Polje, kot so delali še v 70-ih?

 • RATATA

  Najbolj higienično bi bilo omenjene nekdanje in sedanje vidne člane stranke SMC; Mateja Accetta, Mira Cerarja, Milana Brgleza, Erika Kopača in Petra Jamnikarja preventivno pripreti, saj bomo dokaze za težko robijo zagotovo našli.

 • Lustrator

  Bravo Jaklič, prav vsak tvoj stavek je za podpornike rdečega enoumja pri nas kot sol na rano, saj ob vsej argumentaciji ostajajo brez besed in panično iščejo način kako bi protiustavno razrešili energa redkih neoevisnih ustavnih sodnikov. Prepad, ki zeva med tvojim nivojem strokovnosti in moralnega razsojanja ter režimskimi politkomisarji na drugi strani, je vse večja ter je lahko jasna tudi pravnim laikom.
  A žal pri nas tudi v stroku kvantiteta obvelja pred kvaliteto.

 • svatne

  Nihče od sodnikov ustavnega sodišča, ki molči o 7. členu ZVDZ, ni vreden niti p k l v !

 • Unikatna

  Če sodnik laže, je njegova etika in morala na dnu…
  Ali je sodnik lahko oseba, ki laže? Kakšne posledice ima kršitev kodeksa sodniške etike?

 • Čivko

  Pa kaj ta “baby face” sploh dela na katerem koli sodišču ?!!!!!!!!!!!!

  • RATATA

   Verjetno misliš ocetota…., da be bi kdo narobe razumel, ker je v naslovu omenjen Jaklič ddr.Klemen.

   • Čivko

    Jah, ta ki je na sliki !

    • RATATA

     Se mi je zdelo, da razmišljaš kot normalen.

 • svatne

  Ker ustavne sodnike potrjuje DZ, nobeden od poslancev, ki odločajo, pa “na dan glasovanja”(!) ni dopolnil 18 let starosti, kot terja 7. člen ZVDZ, in zato nima mandata, torej tudi noben ustavni sodnik – sedanji in prejšnji – nima veljavnega mandata!

 • xtc

  Invalidi z Reporterja so danes neverjetno pohlkevni,čakajo na invalidsko?

  • vladka

   glejte twitKlariča v Reporterju

   • xtc

    Pacienti iz Polja niso invalidi.

 • ISIS prefektura NATO

  Ddr. Jaklič ima prav. Saj so izredne razmere. Sodnik opozarja vlado, saj sodnik ščiti prvenstveno slovenski narod, njihovo varnost, davkoplačevalce oz njihovo obreminetiv mesečnih plač.

 • Poštenjakar

  A je to sin od sodnice Accetto, pol je vse jasno, jabolko ne pade …………………………………

 • šmentanamuha

  Tanja Srarič v današnjih Odmevih zelo prizadevno glanca podobo ustavnega sodnika Accetta, Mirotovega prijatelja. Šarčevo priležnico pa je poimenovala znanka in ves keč je v tem, kdo je povedal. To, da je Sova brez perja in Šarec v “cesarjevih novih oblačilih”, ni pomembno. Prav patetično je gledati in poslušati novinarske režimske dekle in hlapce, ki so izgubili vse dostojanstvo.

  • zokispoki

   Za pocrkat !

  • tohuvabohu

   Kdaj so ga pa imeli?

 • šmentanamuha

  Za ljudi brez morale, kot so Cerar, Brglez in Accetto,je takšne vedenje povsem pričakovano.

 • Beli Sneg

  Murgelca je prav povedala. Nastavili so svoje ustavne sodnike. Glede odločitve v zvezi z migracijami bi tudi brez Acceta bil rezultat enak. Enoumno razmišljanje je v genih teh rdečih naslednikov. Kar se pa tiče presstitucije pa nič o ustavnem sodišču. Kot da se ni zgodilo. Čigav signal čakajo revčki. Kdo jim bo dal znak da bodo družbeno-politični delavci odreagirali. Revček Slak na 24 kur se ukrvarja s prehrano in drugimi trač novicami. Sramota.

  • Stric iz ozadja

   “Sami”. Acceto, Pavcnik ter Knez so dobili 75, 76 in 71 glasov (11, 8 ter 13 proti). Vec kot 70. glasov za je bilo v prejsnjem sklicu parlamenta brez glasov SDS nemogoce doseci.

 • Lokomotivführer

  To ni šah mat, ali je pat? Ali je k(ralj)nez na potezi?

 • Miha Skumarc

  Tega fakina bi morali zbrcati, da zbrcati iz US

 • Vesna Skukan

  Kapo dol ddr. Klemen Jaklič!!!! Še en dokaz, da NUJNO POTREBUJEMO LUSTRACIJO SODSTVA!!! Vso golazen ven, predsednik ustavnega sodišča pa je lahko samo in edino ddr. Klemen Jaklič!!!

 • janko

  Sodna veja udbopartije – “komunicirajo” z Brglezom in Cerarjem, verjetno še z žleht Šoltesom, pa Kučanom… SLOVENSKA POMLAD JE UNIČENA, JE V PEPELU. In še radikalizirajo socializem in kriminal. Dovolj je bilo vsega, veliko preveč. UPRIMO SE!

 • opazovalec

  tale Jaklič je še v slabšo poticiji kot janezek, on ima vsaj 255 podporo med volivci, spoštovanemu ddr. Jakliču pa ne sledi noben izmed ostale osmerice… Ni čuda, da se potem dere kot jesihar, ali kot malo dete, ki ne dobi kar si želi….

  • tohuvabohu

   Tudi ti nisi v najboljši poticiji, hehe.
   Kaj pa to, da se osmerica stalno pritožuje, da jih Jaklič ponižuje in diskvalificira? Osmerica se počuti ogrožena od enega?! Ne me basat.

 • črnaovca

  Mebda je Jaklč še edini normalem. Po ustavi na kaero se sklicujejo je tudi državljanom zagotovljena varnost. A jo bomo ob hordah beguncev imeli? Torej imamo dvojna merila za ustavo zagotovljene človekove pravice za ene in nič za slovence

 • RATATA