fbpx

Ustavni sodnik Rok Čeferin še vedno lastnik odvetniške pisarne, ki iz proračuna in od RTV prejema velike vsote denarja!

Ustavni sodnik Rok Čeferin (Foto: STA)

Razkrivamo, kakšni so odnosi v Sloveniji med javnim zavodom RTV Slovenija, ki se financira iz prisilnega prispevka, ki ga morajo vsak mesec plačevati državljani, ustavnim sodiščem in zasebno odvetniško družbo, ki se formalno imenuje Odvetniška družba Čeferin in partnerji, o.p., d.o.o..

Drugi največji posamični lastnik družbe je Rok Čeferin. Kot je poročala organizacija Najprej Slovenija, velja pogledati, kdo so lastniki Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, o.p., d.o.o.. Največji posamični lastnik je Aleksander Čeferin. Gre za aktualnega predsednika UEFA, ki je denimo 26. junija letos javno RTV hišo, za katero morajo državljani prisilno letno odšteti več kot 150 evrov, izkoristil za politični obračun, v katerem je med drugim dejal, citiramo objavo“Niti histerični pisci tvitov niti plačani samozvani novinarji me ne bodo prisilili, da bom postal tiho in ne bom več povedal svojega mnenja o državi, ki jo imam rad in ki si je nihče nima pravice lastiti.” Kar je zanimivo zlasti z vidika javnih prihodkov, ki jih prejem javna medijska institucija.

Kot smo omenili, je drugi največji deležnik Rok Čeferin, ki je sicer 27. septembra lani postal ustavni sodnik. Čeprav so praviloma lastniki odvetniških družb lahko zgolj odvetniki, po dostopnih evidencah omenjeni iz družbe ni izstopil.

Posebej zanimivo pa je, koliko je od oktobra 2019, ko je Rok Čeferin že bil ustavni sodnik, po podatkih aplikacije protikorupcijske komisije Erar, odvetniška pisarna, katere solastnik je, z državnim proračunom zaslužila od tedaj. Kot prikazuje spodnji graf, skoraj pol milijona evrov. Največji plačnik v tem obdobju pa: RTV Slovenija, kjer nebrzdano nastopa njegov brat in poslovni partner Aleksander.

Foto: Erar

Čeferinova odvetniška pisarna je sicer v zadnjih letih pri RTV Slovenija zaslužila skoraj 300 tisoč evrov, prikazuje spodnji graf.

Foto: Erar

Sicer pa so pri Čeferinovi odvetniški pisarni s proračunskimi porabniki v sedemnajstih letih, odkar obstaja aplikacija Erar, zaslužili kar deset milijonov evrov. Največ z Mestno občino Ljubljana, kjer je župan Zoran Janković. Z njegovim sinom Juretom Jankovićem je odšel Aleksander Čeferin (domnevamo, da kot zasebni zastopnik) v parlament pred preiskovalno komisijo, ko se je županov sin večinoma zagovarjal s stavkom: “Odgovor, enak prejšnjemu.” 

Foto: Erar

Andrej Žitnik