Ustavno obtožbo si zasluži RTV: Na nacionalnem radiu predvajali pesem, ki poje hvalo diktatorju Titu!

Na RTVS so predvajali himno posvečeno krvoloku Josipu Brozu Titu. (Foto: sta, wikimedia commons)

Na Radiu Slovenija so na nekdanji Dan mladosti predvajali pesem hvalnico, posvečeno enemu največjih krvolokov vseh časov, z naslovom “Druže Tito mi ti se kunemo”. Nenavadno potezo pa so pospremili z izgovorom, da gre za obujanje zgodovinskega spomina. Obujanje spomina na totalitarne čase je zavržno in protiustavno.

V torek, na nekdanji Dan mladosti (25. maja 2021), so si na nacionalnem radiu dan popestrili s totalitarno skladbo, posvečeno enemu največjih klavcev vseh časov – Josipu Brozu Titu, z naslovom “Druže Tito, mi ti se kunemo” Đorđa Novkovića v izvedbi Zdravka Čolića. Na mediju so ob tem pojasnili, da je Dan mladosti zaznamoval številne generacije 60. in 70. let 20. stoletja, skladba pa je po njihovem prepričanju del zgodovinskega spomina. V glasbi naj se ne bi smeli politično opredeljevati, poročajo Slovenske novice.

So hvalnice Hitlerju tudi del zgodovinskega spomina?
Je potemtakem (tudi nacistična – prva kitica) himna “Deutschland über alles …” (Nemčija nad vsem) prav tako del zgodovinskega spomina 40. let? Zares bi bil zanimiv odziv dela slovenske družbe ob njenem predvajanju na nacionalnem radiu, zlasti tistega, ki intimno in iskreno ni nikdar ponotranjil obsodbe vseh totalitarizmov in še dandanes pobožno malikuje povojne množične morilce ter pred njihovimi vlitimi podobami polaga vence kot pred “zlatimi teleti”. Glasbo naj bi na nacionalnem radiu izbirali, za to področje določeni strokovnjaki, ki naj bi dobro poznali njeno zgodovino in zvrsti vseh obdobij od antike dalje.

Na RTV so sporno odločitev pospremili z nenavadnim izgovorom, da gre za del zgodovinskega spomina. V Nemčiji kaj takega na rojstni dan diktatorja Hitlerja zagotovo ne bi storili. (Foto: Wikimedia)

Sporna poteza Radia, ki je s tem dejansko povozil pričakovanja in zahteve dela svojih plačnikov (davkoplačevalcev), je dodobra razburila slovensko javnost. Na Radiu se namreč še kako dobro zavedajo, da del slovenske družbe, ki jih financira, ne odobrava predvajanja tovrstnih skladb, ki so pljunek v obraz vsem po vojnim pomorjenim, njihovim strtim svojcem in internirancem na Golem otoku, a so se kljub temu odločili za brezobzirno provokacijo, kar zgolj kaže na nespoštovanje. Vsaj v izogib zaostrovanju delitev, povečevanju ideološkega razkola in vlivanju kisa na nezaceljene rane, bi se takšnim dejanjem lahko v prihodnje izognili. Gre za skrunitev spomina na pokojne in njihovo grozovito trpljenje.

Domen Mezeg