Uvajal bi kriminalne metode svojih političnih prednikov: Vidni član SD Jauševec poziva Twitter naj zapre tudi profil predsednika vlade!

Uroš Jauševec. (Foto: STA)

Twitter, sedaj je čas, da suspendirate Janeza Janšo, velikega podpornika Donalda Trumpa,” je vidni član Socialnih demokratov Uroš Jauševec pozval Twitter. S tem je sprožil reakcije številnih sledilcev, ki jim je svoboda govora še vedno pomembna vrednota.

Te dni smo priča velikanskim premikom na področju svobode izražanja na socialnih omrežjih. Velikani kot so Google, Apple, YouTube, Facebook, Twitter so družno utišali ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nato pa še številne podpornike. Številke ukinjenih oziroma “utišanih” se merijo že v deset tisočih.

Če so tudi nejeverni bili prepričani, da za Trumpovim porazom ni zarote, pa je sedaj razvidno, da cilj ustavljanja desnice povsem opravičuje sredstva. Metode pa se kot požar širijo tudi v slovenski prostor in marsikdo bi jih uvedel zavoljo utišanja političnih tekmecev.

Izjava je nevredna predstavnika demokratične stranke
Eden takšnih se je pokazal vidni član Socialnih demokratov Uroš Jauševec. Nekdanji generalni sekretar bi v stilu suspenza Trumpa iz socialnih omrežij utišal še predsednika slovenske vlade Janeza Janšo. S tem bi se ponovno približali nekdanjim svinčenim časom, ko je bilo dovoljeno javno izražanje mnenj zgolj po merilih takratne nedemokratične in totalitarne oblasti, vsaka njena kritika pa je bila prepovedana. Spomnimo tudi, da je v komunističnih časih v kazenskem zakoniku veljal verbalni delikt, “znameniti” 133. člen kazenskega zakonika SFRJ pa je določal stroge kazni za vse, ki so kritizirali tedanji režim. Jauševec torej niti več ne skriva, da bi politične nasprotnike utišal s pomočjo cenzure in da se po stališčih ne razlikuje od prednikov njegove stranke – Zveze komunistov Slovenije.

Jauševec je zaradi svoje izjave naletel na odpor vseh tistih, ki jim svoboda govora še predstavlja eno temeljnih ustavnih in demokratičnih vrednot. Predstavljamo le ene izmed mnogih replik: “Pozabili ste predlagati še Goli otok, razlastitev in mučenje. Nedvomno pride to se na vrsto, predvidevam.”  “Socialistični aktivist poziva kapitalističnega oligarha naj mu utiša tekmeca.” “Torej bi vi radi “počistili” vse, da bi vaša “resnica” bila ena in edina. Demokracija po komunistično!” “Kakšna žalost, da se nekdo spusti na tak nivo, da neko Big tech firmo poziva k cenzuri in utišanju samo zaradi drugačnega mnenja.. Priznam, ne morem se vživeti v vašo patetično pozicijo. Pomilovanja vredno.

Sara Kovač