fbpx

V banki odgovarjajo na trditve elektro oligarha: Identitete v tem primeru praktično ni mogoče ukrasti!

Robert Golob (Foto: STA)

Golob še vedno ne priznava, da je romunski račun, ki nosi njegovo ime in priimek, dejansko njegov. V Reiffeisen bank so prejeli pritožbo, ki pa jo v tem trenutku še preiskujejo, in ki je ne morejo komentirati, dokler je postopek v teku. Informacija je bila podana za portal Siol. Kot je bilo še navedeno, naj bi do zlorabe identitete prišlo v nekem “zakotnem romunskem mestu”, kjer naj bi se zgodilo odprtje bančnega računa na njegovo ime. Golob je sicer dejal, da je v tej zgodbi sodelovala prav Reiffeisen banka. V banki sicer navajajo, da mora biti pri odpiranju računov oseba prisotna. Slednja mora biti tudi ustrezno identificirana. 

Regulator pri postopkih odpiranja računov je sicer še nedavno dovolil uporabljanje videoidentifikacije in elektronskega podpisa. Se pa zaposleni redno usposabljajo za namen prepoznavanja vlog, ki so ponarejene in falsificiranih dokumentov. Ko račune odprejo pravne osebe, pa se v banki Reiffeisen z oziroma na zakonodajo zahteva še informacije, ki se nanašajo na načrtovani posel, delničarje in pooblaščence. Pravne osebe morajo v ta namen dostaviti ustrezna dokazila v obliki uradnih dokumentov, poroča Siol.

“Glede na namen računa običajno zahtevamo tudi verodostojno lokalno povezavo imetnika računa. Odprtje nerezidentčnih računov dovolimo samo v izjemnih primerih,” še navajajo v banki. Policija je sicer potrdila, da Golob domnevne kraje identitete ni prijavil, kar bi sicer moral storiti. Prav tako ni znano, da bi policija že vodila kakšen predkazenski postopek. Informacijo je potrdila slovenska policija. Odvetniki elektro oligarha Roberta Goloba sicer menijo, da dokler od banke ne prejmejo vseh zahtevanih pojasnil, ni zadostnega števila dokazov, da bi se prijavo izvedlo.

Odgovor Reiffeisen banke. (Foto: posnetek zaslona, Siol)

Prijava na policijo naj bi sledila po tem, ko bodo ustrezno dokumentacijo prejeli. V Golobovi stranki neprijetno situacijo pojasnjujejo sledeče: “Dr. Robert Golob je decembra 2021 zaprosil FURS za izpis o plačanih davkih in potrdilo, da nima računa v tujini. S FURS-a so ga obvestili, da obstaja račun na ime Robert Golob pri Reiffeisen bank nekje v Romuniji, ki je bil odprt leta 2017, vendar na njem ni bilo nikoli niti evra transakcije. Ko se je obrnil na banko, mu v banki niso želeli posredovati informacij po telefonu, zato je notarsko pooblastilo predal odvetnikom, ki so v banki napovedali svoj obisk.

Nasprotujoči si podatki: Golob je odprtje računa datiral v leto 2018, njegova stranka pa v leto 2017
Dva dni zatem, še pred obiskom, je banka sporočila, da račun zapira, ker na njem ni bilo aktivnosti. Iz obvestila banke o zaprtju računa je tudi razvidno, da je bil uporabljen napačen naslov dr. Roberta Goloba. Zato so odvetniki v banki večkrat intervenirali za dokumentacijo v zvezi z odprtjem računa, ki pa je banka ni posredovala z izgovorom na IT-oddelek.” Kot poroča Delo pa je Golob spremenil svojo zgodbo glede tega, kdaj je bil romunski račun odprt. Najprej je trdil, da je bil račun na njegovo ime odprt leta 2018, sedaj pa v stranki navajajo leto 2017.

Bančni izpisek spornega računa. (Foto: Twitter)

Na spornem računu naj ne bi bilo nikdar niti evra transakcije, kar v Svobodi skušajo dokazovati s pomočjo bančnega izpiska, ki pa se nanaša le na petdnevno obdobje v začetku januarja letos. Pridobili so ga navkljub trditvam, da banka elektro oligarhu noče poslati dokumentov, ki jih zahteva, in ki se nanašajo na odprtje računa. Odzval se je tudi Mirko Mayer, urednik Planet TV: “Noro! -Golob želi prepričati o kraji identitete s tem, da mu je banka naredila izpisek za račun, ki ga ni imel!? -Da na njem nikoli ni bilo denarja, želi prepričati z izpisom od 3. do 7.1. letos, tik pred zaprtjem. -Glede odprtja računa pa trdi, da mu banka noče dati dokumentov.” Neuradno pa portal še poroča, da naj bi državna Gen-I podružnico v Romuniji zaprla, vendar ne tudi bančnega računa, čigar pooblaščenec je prav elektro oligarh, ki je sicer najbolj zaslovel po svoji nezakoniti plači v višini 45 tisočakov.

Domen Mezeg