fbpx

V bran dr. Zimmermannu, nad katerega se je spravila Eugenija Carl, so se oglasili še drugi pacienti: “Skrajno neodgovorno in zastrašujoče, da se lahko spravijo nad posameznika brez dokazov, s sprevrženimi komploti, in ga uničijo!”

Foto: STA/Facebook Eugenija Carl

Potem ko se je zloglasna novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl z vsemi šili in kopiti spravila nad priznanega žilnega kirurga dr. Janeza Zimmermanna, ki za razliko od drugih slovenskih kirurgov uporablja posebno metodo, ki je priznana tako v posameznih zahodnih državah kot tudi na svetovni ravni, je 11. julija 2019 še Okrajno sodišče v Ljubljani pritrdilo Carlovi, češ, da naj bi v primeru dr. Zimmermanna šlo za medicinskega zaslužkarja in mazaškega zdravnika, ki naj bi pacientom operiral celo zdrave noge. S takšno obravnavo dr. Zimmermanna pa se ne strinjajo njegovi pacienti. Potem ko se je na nas obrnila skupina zgroženih pacientov, se je oglasil še eden izmed pacientov, ki se s poročanjem Carlove nikakor ne more strinjati.  

84-letni pacient dr. Zimmermanna, ki je z nami delil izkušnjo glede zdravljenja, je že kar 44 let sladkorni bolnik. Pred dobrimi štirimi leti je bil na operaciji obeh nog pri dr. Zimmermannu. Obe nogi, na katerih je imel več rezov, sta se mu zelo hitro zacelili, brez kakršnihkoli zapletov. “Ni bilo nobenega vnetja, nobenih bolečin, skratka, vse se je izteklo bolje, kot smo si v sanjah lahko želeli.” Dobil je tudi povrnjene vse stroške zdravljenja v tujini, ki mu jih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na njegovo zahtevo, ob predložitvi dokumentov (izvidov, računov in napotnice), vrnil brez kakršnih problemov.

Z blatenjem niso skoparili
Spomnimo. Carlova se je dr. Zimmermanna lotila s kopico laži, neresnic in žaljivk ter ga označila kot sistematičnega izkoriščevalca, ki izvaja mazaške posege. Morda najbolj zgovoren primer klasičnega RTV-jevskega lažnega poročanja pa smo lahko zasledili že v prvi objavi Carlove o dr. Zimmermannu, ko je v enem samem stavku izrekla kar pet laži. Poročala je namreč, “da je dva dni po operaciji sledil hud pooperativni zaplet, da je k slovenskim zdravnikom prišla v šoku, s sepso in visoko vročino”. S tem prispevkom se je afera o dr. Zimmermannu tudi začela in “živela” naslednjih osem mesecev.

Eugenija Carl (Foto: Facebook/Eugenija Carl)

Kar pa Carlova in Jelena Aščić v svojih poročanjih nista povedali, pa je tisto, kar je sledilo. Namreč, pacientka je kmalu ugotovila, da je 25. maja 2016 novinarka v večernih poročilih predvajala fotografijo njene noge, ki pa je sama nikoli ni avtorizirala. Pacientka je bila zgrožena, ker je Carlova lažno prikazovala njeno zdravstveno stanje, zato je že naslednji dan od Carlove zahtevala pojasnilo, a se zloglasna novinarka ni pustila in je pacientko prepričevala, da se ne zaveda, kako ogroženo je njeno zdravje pri dr. Zimmermannu. Kot dokaz, da je Carlova objavljala laži, je nato pacientka napisala izjavo ob navzočnosti odvetnika dr. Zimmermanna in to potrdila še na zaslišanju pred policijo.

Zavajanje potrdila celo ZZZS
RTV je denimo poročala, da je zdravstvena zavarovalnica zasebnemu zdravniku Zimmermannu za operacije krčnih žil pošteno plačala. V resnici zavarovalnica ni plačala Zimmermannu, ampak je denar povrnila njegovim pacientom, kot tudi vsem drugim pacientom, ki so bili ambulantno operirani zunaj Slovenije. Čisto zavajanje gledalcev na RTV je potrdila tudi ZZZS, ki je v dopisu izrecno poudarila, da z omenjenim žilnim kirurgom ni poslovala. Prav tako je Carlova poročala tudi o tem, da dr. Zimmermann operira krčne žile ljudem, ki posega sploh ne potrebujejo. Kasneje pa se je izkazalo, da je to poročanje imelo osnovo na ponarejenem zdravniškem izvidu. Carlova je tudi poročala, “da Zimmermann opravlja operacije v Sloveniji, in odkar so plačani posegi v tujini, še v Trstu”. Jasno je, da je lažniva tudi ta objava, Zimmermann namreč operacije od leta 2015 opravlja samo še v Trstu, zavarovalnica pa pacientom denar za čezmejne posege po evropski Direktivi 2011/14 vrača že od leta 2013.

Celje, celjska občina. Novinarska konferenca žilnega kirurga Janeza Zimmermanna, na kateri je zavrnil vse očitke glede svojega dela. Odvetnik Janez Stušek in kirurg Janez Zimmermann. (Foto: STA)

Zgroženi pacient, ki se je nedavno obrnil na nas, je izpostavil, da je vse, kar se je pred tremi leti dogajalo na RTV Slovenija, neodgovorno in zastrašujoče. “Da se lahko spravijo nad posameznika brez dokazov, s sprevrženimi komploti, in ga uničijo, in to v demokratični državi, kakršna naj bi bila Slovenija. Da pa bi oni paciente kdaj pozvali in vprašali, kakšno je njihovo mnenje, pa se ni zgodilo vse do danes.” Ob tem pa je treba izpostaviti, da se je na naše uredništvo konec avgusta obrnila skupina pacientov, ki so jih zmotile trditve iz sodbe prvostopenjska sodišča, s katero so pritrdili Carlovi. Njihove izkušnje so povsem drugačne od sodb, ki jih je v medijih o žilnem kirurgu razširjala Carlova.

V pismu za Nova24TV so pacienti navedli, da je Zimmermann vrhunski zdravnik, da so bili šokirani nad izrazi “grdi rezi”, “iznakaženost”, “nepotrebni posegi” in “laganje pacientom glede uporabe operativne metode” ter domnevno “novačenje pacientov v domovih za ostarele”, kajti sami niso doživeli niti ene same slabe izkušnje z dr. Zimmermannom, pač pa so na sodišču, kakor tudi v pismu, naslovljenem na naše uredništvo, poročali o korektnem odnosu in uspešnih posegih, ki so jim olajšali življenje. Očitno je na RTV Slovenija tako, da ko se zameriš nekomu, te čaka medijski konstrukt. Bodo le končno upoštevali mnenja tistih, ki jih je Zimmermann zdravil? Konec koncev so prav pacienti tisti, ki lahko sodijo o delu zdravnika, ne pa Carlova.

Hana Murn