fbpx

V brk vsem Bošnjakom, ki so izgubili denar, podjetja, družine, Janković postal “častni meščan Sarajeva”

Ljubljanski župan Zoran Janković. (Foto: STA)

Še pomnite Stožice? In vlogo župana MOL pri tem, da je Ljubljana dobila vse, kar je potrebovala, ceno pa so plačali mnogi podizvajalci – pogosto bošnjaških korenin? Seveda pomnite. So se pa to odločile pozabiti sarajevske oblasti, ki so Jankovića odlikovale – ker je Bošnjakom v Sloveniji zgradil džamijo. In še: Si predstavljate, koliko nivojev perverzije je v ozadju tega, da se Sarajevo zahvali županu Ljubljane, da skrbi za duhovno oskrbo njegovih “gastarbajterjev”? Človeka, ki mu ne bi moglo biti manj mar za duhovno oskrbo ljubljanskih katolikov?

Ljubljanski župan Zoran Janković je postal častni meščan Sarajeva. Naziv so mu na predlog tamkajšnjega župana Abdulaha Skake podelili sarajevski svetniki. Janković je v zahvali izpostavil, da ima mesto zelo rad in upa, da ima tudi mesto njega. Izpostavil je povezanost Ljubljane in Sarajeva, ki sta leta 2002 podpisala sporazum o sodelovanju. Le kako se vse to zdi tistim bošnjaškim družinam, ki so po Zokiju izgubile svoje premoženje, nekatere svoje očete?

Ko berete, kaj piše na straneh mesta Sarajeva, se v bistvu zaveste, kako zelo je meščanska retorika, ki govori o “Ljubljančanih” in “Sarajevčanih” v bistvu predvsem in samo jezik na občinski in državni denar prisesanih privilegirancev, ki z realnostjo, kot bi rekli Sarajevčani, “raje”, nimajo nobene zveze. Iz te perspektive je potrebno razumeti leporečje na sarajevski spletni strani, kjer med drugim piše, da je Jankovićev doprinos razvijanju in krepitvi prijateljstva med Ljubljano in Sarajevom izjemen.

Foto: Fb

Kot so našteli, mesti sodelujeta na področju kulture, turizma, športa, gospodarstva, infrastrukturnih projektov. Prav tako so navedli sodelovanje med univerzama. Izpostavili so tudi gradnjo džamije v Ljubljani, spomnili pa tudi na to, da v Ljubljani od nedavnega ena od ulic tudi nosi ime Sarajevska. Objavili so še pogovor z ljubljanskim županom, v katerem se je ta zahvalil za naziv častnega meščana in poudaril, da mesto jemlje za svojega. Svetovljan, ta ljubljanski župan, kajne?

Aleš Ernecl