Jožef Jelen: Kako bo vlada ukrepala glede visokih cen hrane?

Poslanec Državnega zbora Jožef Jelen. Vir: Zajem zaslona, Facebook

Novi poslanec SDS Jožef Jelen je na vlado naslovil poslansko vprašanje, ki se nanaša na nezadržno rast prehranskih produktov. Vprašanje je bilo vloženo ob javnem izrazu razočaranja predsednika vlade nad ukrepi za regulacijo cen hrane. Zadeva je relevantna, saj visoke cene hrane mnoge državljane, zlasti upokojence, vodijo v obup in stisko.  

Spomnimo, konec julija 2022 je predsednik vlade najavil, da bo spremljanje cen košarice najnujnejših živil pri različnih trgovcih steklo septembra in da bo takrat vlada videla, ali je samoomejevanje oz. samoregulacija prek spremljanja cen dovolj ali pa bo potrebna “trša oblika” regulacije cen hrane. To naj bi bilo po premierovih besedah jasno že v oktobru 2022.

Zdaj smo v februarju 2023 in predsednik vlade je na seji Državnega zbora 21. 2. v odgovoru na ustno poslansko vprašanje poslanke mag. Karmen Furman v zvezi s položajem slovenskih upokojencev med drugim povedal:

“Na nekaterih področjih nam je to uspelo boljše, na nekaterih področjih nam je to uspelo žal slabše in glede tega ne bom skrival svojega razočaranja nad tem, da ravno na področju hrane, pa ne samo v Sloveniji, ampak v celi vzhodni in centralni Evropi, lahko si pogledate našo vzhodno sosedo Madžarsko, ker ima inflacijo višjo od 25 % ravno zaradi 40 % in več dviga cen hrane in žal tudi v Sloveniji smo del vzhodne in centralne Evrope, kjer so dvigi cen hrane žal višji od tega, kar so deležne naše zahodne partnerice. Zakaj je temu tako, bo pokazal čas, definitivno bomo pa na tem področju, na področju kontrole cen hrane in ali so bile res upravičene, izpeljali nove ukrepe, ker s sedanjim stanjem niti približno nismo zadovoljni. To se ne tiče samo upokojencev, to se tiče vseh nas in ukrepanje na tem področju napovedujem že sedaj, da bo moralo biti očitno s strani vlade manj mehko.”

Poslanec je v v zvezi s premierjevim odgovorom zastavil tri nadaljnja vprašanja:

1. Ali ukrep popisovanja cen osnovne košarice živil pri posameznih trgovcih ocenjujete kot ukrep, ki je kakorkoli vplival na zajezitev cen na področju hrane?

2. Katere ukrepe namerava vlada sprejeti na področju kontrole cen hrane in omejitve rasti cen?

3. Ali vlada razmišlja tudi o možnosti regulacije cen hrane?

 

G. K.