V Fidesu so zaradi vladne kršitve sporazuma napovedali stavko

Vodja pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljic. Vir: STA

Reprezentativni sindikati v zdravstvu so pričakovali, da bo vlada predstavila svoj predlog plačne lestvice, a se to ni zgodilo. Namesto tega jih je obvestila, da se formacija plačnega stebra premika na 30. junij. Kot razlog so predstavniki vlade navedli, da želijo pripraviti ustrezne preračune in se uskladiti z ostalimi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, s katerimi prav tako potekajo pogajanja. Zaradi tega so v Fidesu, ki je imel z vlado sklenjen sporazum, že napovedali nadaljevanje stavke, vladne poteze pa so izzvale tudi kritičen odziv opozicije.  

“Danes smo bili žal priča poskusu odvzema moči dogovoru, ki sta ga podpisala Fides in vlada, pod vprašaj so se postavljali roki. Objektivnega razloga za kaj takega ne vidimo,” je vladno potezo komentiral Gregor Zemljič iz Fidesa, kjer so se po njegovih besedah pripravljeni na intenzivna vsakodnevna pogajanja, v kolikor bi bilo potrebno “tudi ponoči”.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov je zaradi zamika izrazito nezadovoljen. Kot je Zemljič povedal pred mediji, so v Fidesu vložili veliko energije v pripravo ustreznih predlogov, s katerimi bi izboljšali dostopnost zdravstva, a zaradi vladnih potez teh sploh ne morejo predstaviti, saj ni prišlo do vsebinskih pogajanj.

Napoved nadaljevanja stavke so v Fides objavili kasneje na njihovi spletni strani, kjer sporočajo, da če do 1. aprila plačni steber ne bo oblikovan, se z 2. aprilom nadaljuje stavka. Ta bo potekala kot je bilo predvideno septembra, ko je bila prvič napovedana.

“V kolikor bomo v primeru kršitve sporazuma zdravniki in zobozdravniki primorani dejansko nadaljevati s stavko, bo to slab zgled Vlade RS državljankam in državljanom glede spoštovanja pravno zavezujočih zavez in bo morala prevzeti odgovornost za nadaljnji razkroj javnega zdravstvenega sistema,” so zapisali v sindikatu. V Fidesu so nadalje pojasnili, da ker 2. april pade na nedeljo, bo stavka do 3. aprila potekala na način, da je pacientu ne bodo čutili. Delo bo potekalo enako kot sicer ob nedeljah. V ponedeljek 3. aprila bo stavka potekala tako, da bodo zdravniki sicer na delovnih mestih, a bodo delali po prazničnem razporedu. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa in izvajali storitve, ki bi v primeru opustitve lahko povzročile nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. V koliko bo prišlo do preklica stavke, bo Fides javnost o tem obvestil do 2. aprila.

Ostali sindikati: To smo pričakovali 
V ostalih sindikatih trdijo, da so zamike predvideli. Slavica Mencinger iz sindikata delavcev v zdravstveni negi pravi, da so pričakovali, da se “te zadeve ne bodo rešile na tako kratek rok”, do vlade pa ostajajo skeptični in nezaupljivi, zaradi vse večjih zamikov pri pogajanjih. Po mnenju Irene Ilešič Čujovič, predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva, so najprej potrebni temelji za plačni steber. “Morda je vlada nekoliko dlje potrebovala za to spoznanje,” je zamik časovnice pogajanj za RTV komentirala sindikalistka.

Opozicija: Kaj se dogaja z zdravstveno reformo
Vladni zamik pogajanja z sindikati v zdravstvu je izzval odziv opozicije, kjer opozarjajo, da je poleg zamika pogajanj o plačah tudi dejanske zdravstvene reforme ni na spregled. “Celotna vlada na čelu s predsednikom Golobom in ministrom Danijelom Bešič Loredanom, je zagotovila, da je 1. april prišel že 22. marca. Socialni demokrati, Levica, Gibanje Svoboda, kako pa kaj vaši podpisi pod zavezo o izvrševanju časovnice za zdravstveno reformo,” je zapisala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

Spomnimo, dva meseca nazaj je prišlo do podpise zaveze koalicijskih partnerjev za sodelovanje pri zdravstveni reformi. Javnost je januarja po koalicijskem vrhu pričakovala predstavitev rešitev za zatečeno stanje v zdravstvu. Predstavniki koalicije so namesto tega podali le svoje ugotovitve, da je stanje v zdravstvu resnično slabo, predsednik vlade pa je dejal, da je “reforma nujna sedaj”.

Predsednik vlade je nato v začetku tega meseca nastopil v Odmevih, kjer ga je novinarka soočila z očitki opozicije, da vse poteka prepočasi. Te očitke je predsednik vlade označil kot otročje in (parafraziramo), da bo za predstavitev vsebinskih rešitev potrebnega še nekaj čakanja.

Gal Kovač