V hidžab odeta Golobova kandidatka bogato služi z državo in je grožnja demokraciji

Je tudi protestnica: Predstavnica islamske skupnosti Faila Pašić Bišić je iz rok dveh udeležencev iztrgala transparent. (Foto: Bobo)

Človekoljubno dobrodelno društvo up kandidatke Gibanja Svobode Faile Pašić Bišić je do sedaj prejelo skoraj 300 tisoč evrov proračunskega denarja, ob tem pa je Pašić Bišićeva sodelovala z ekstremnimi islamskimi gibanji in septembra 2015 pred frančiškansko cerkvijo v Ljubljani Klemnu Zbačniku iztrgala transparent z napisom “Evropa je krščanski kontinent”.

Mnogi so prepričani, da želi dr. Robert Golob z Gibanjem svoboda Slovenijo spremeniti v migrantski žep. Slednji je s plakatom, kjer je slikan skupaj s Failo Pašić Bišić sprožil mnogo polemik v javnosti. Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič je ob tem prepričan, da s tem, ko se Golob pojavlja v družbi Pašićeve, to Sloveniji “prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev”.

Mahnič je v odzivu za Kanal A, POP TV in Televizijo Slovenija (TVS) med drugim dejal, da moramo njegovo izjavo razumeti izključno v kontekstu zagotavljanju nacionalne varnosti, za katero je po svoji funkciji pristojen, in informiranja javnosti. “Že v prejšnjem mandatu, 2014-2018, smo na komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v povezavi z radikalnim islamom in povezavami s tujino, tudi islamsko republiko Iran, gospo Failo Pašić obravnavali,” je dejal za TVS. Kot je dodal, se kazenske ovadbe ali kakršnih koli drugih pravnih postopkov ne boji, saj se sklicuje na svobodo govora. Poudarja še, da s svojimi besedami ni želel nikogar prizadeti. Če se kdo počuti prizadetega, se mu opravičuje, je še dejal.

S silo je poteptala svobodo govora
Pašić Bišićeva, ki v javnosti vedno nosi naglavno muslimansko ruto, tako imenovani hidžab, je predsednica Človekoljubnega dobrodelnega društva Up Jesenice. Gre za nevladno in neprofitno organizacijo, ki obsega izobraževalno, socialno-varstveno in humanitarno področje na lokalnem, državnem in mednarodnem področju. Društvo naj bi temeljilo na načelu promoviranja humanih medčloveških odnosov, človekovih vrednot ter spodbujanju prostovoljstva, predvsem na področju državljanskega aktivizma.

Faila Pašič Bišić (Foto: STA)

Društvo pa je tudi znano po tem, da so v preteklosti že poteptali svobodo govora. “Evropa je krščanski kontinent” in “Stop islamizaciji Evrope” sta bila napisa, ki sta septembra 2015, ko je bil veliki migrantski val na vrhuncu, na tako imenovanem “protirasističnem shodu v podporo solidarnosti z begunci” tako zmotila nekatere udeležence in medije, da so dejanje označili za “islamofobno provokacijo”. Med glavnimi je bila ravno Pašić Bišićeva, ki je intervenirala na dogodku, saj je Klemnu Zbačniku in še enemu udeležencu iztrgala transparent, pri tem pa sta bila deležna zmerljivk in napadov ostalih. Zaradi nje so štirje policisti posredovali in ju odstranili skupaj s transparenti. Pri tem je šlo za grob napad na svobodo govora in mnenj, saj sta “protiudeleženca” shoda svojo voljo izražala mirno in dostojanstveno. Zgolj s transparenti in to pred krščanskim objektom.

Svobodna družba je namreč dovzetna tudi za nasprotna mnenja in kritike, pri čemer zapisi niso nikakršen napad na versko svobodo. Je pa sicer splošno znano, da je islam v teoriji in praksi nezdružljiv z liberalno demokracijo, kot jo živimo v Evropi. Napad Pašić Bišićeve na udeleženca shoda prav to tudi potrjuje.

Denar za integracijo migrantov za neintegrirano osebo
Javno dostopni podatki aplikacije Erar kažejo, da je Človekoljubno dobrodelno društvo Up Jesenice od Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov v štirih letih prejelo vrtoglavih 226.529,39 evra. Marsikdo je kritičen, da društvu namenimo toliko davkoplačevalskega denarja. Menijo, da predsednica društva ni ravno najbolj uspešen primer integracijo v družbo, saj vztraja pri nošenju burke. Medtem pa bi morala integracija iti v smer približevanja evropskim vrednotam, kjer ženske niso zakrite.

Vir: Erar

Smisel integracije je, da se kulturno drugačni posamezniki spojijo z večinsko kulturo, da ne prihaja do socialne izključenosti in celo do radikalizacije, slednja pa ravno v zadnjih letih predstavlja težavo, s katero se spopada vedno večji del Evrope. Naravnost imaginarno je prepričanje, da bi nam v muslimanskem svetu dovolili živeti v skladu z evropskimi vrednotami in načinom življenja. Ženske se morajo v muslimanskem svetu zakriti, drugače jih lahko čaka tudi kamenjanje do smrti.

Je socialni turizem smisel pravične države?
Kaj nam želi Golob sporočiti? Sliko, kjer je slikan s Pašić Bišićevo krasi napis “Zaslužimo si boljšo državo” in “Za socialno, pravično, solidarno, svobodno in odprto družbo”. Vsekakor je pravilno, da smo solidarni do drugih, vse dokler ne pride do izkoriščanja sistema. Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je v preteklosti že večkrat poudaril, da bi morala biti Slovenija pravična v prvi vrsti do svojih državljanov. Večina staršev si na minimalni plači ne zmore privoščiti dopusta. Po drugi strani pa gre ogromno sredstev za migrante, ki v Evropski uniji in tudi v Sloveniji živijo na račun socialnega turizma. Tisti, ki plačujejo davke, a ne zmorejo preživeti dostojno, pa se ob tem počutijo izigrane. Je to pravična država po Golobovo?

Sara Kovač