Tako cenijo našo kulturo: Migranti skrunijo križe, odlagajo odpadke, krajani se zaklepajo v hiše!

Foto: Twitter

Prebivalci obmejnega kraja Jelšane niso dobro sprejeli novice, da namerava Republika Slovenija na meji s Hrvaško graditi sprejemni migracijski center, ki bi gostil več sto migrantov, pozneje morda celo več tisoč. Že zdaj imajo namreč zaradi tujcev, ki nezakonito prečkajo mejo in se sprehajajo po njihovih dvoriščih, vlamljajo v njihove počitniške hiške, nemalo težav. Ostro proti gradnji takšnega centra je tudi župan Občine Ilirska Bistrica, pa čeprav je član iste stranke kot evropska poslanka Tanja Fajon, torej Socialnih demokratov. 

Predstavniki krajevnih skupnosti v občini Ilirska Bistrica so potem, ko je občina ugotovila, da bi bil posvetovalni referendum o sprejemno-registracijskem centru za migrante v nasprotju z veljavno zakonodajo, ustanovili Civilno iniciativo za varovano mejo. Med prvimi aktivnostmi bosta zbiranje podpisov pod peticijo in protestni pohod do meje.

Ekipa Drugorazredni je obiskala Jelšane, kjer so imeli vaščani veliko povedati. Predsednik krajevne skupnosti Jelšane Ivan Ceglar je povedal, da natančno vedo, kje bo načrtovani migrantski center stal. “Na začetku bodo postavili dva šotora s po 200 ležišči, 10 kontejnerjev s pripadajočimi strukturami.” Po besedah župana Emila Rojca  se je civilna iniciativa ustanovila prejšnji teden, poleg pa je bil tudi sam kot občan. “To, da država želi graditi center, je občini znano, ker je investitor, torej Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, občino zaprosil za lokacijsko informacijo, na osnovi katere nam je znano, kako in kje se bo objekt gradil.”

Foto: Nova24TV

Nadzor šepa, prebivalce je strah
Civilna iniciativa poziva državo, da naj zavaruje državno mejo, kot je to zapisano v državni zakonodaji. Prebivalci Jelšan so naši ekipi pokazali poti, po katerih migranti vsak dan ilegalno prehajajo mejo. Videti je mogoče, da na teh poteh nadzora praktično ni. “Če bi bilo varovanje državne meje dobro, tudi sprejemno-registracijski center na prehodu Jelšane ne bi bil potreben,” je prepričan Ceglar. Ustanovitvi civilne iniciative je botrovalo predvsem dnevno srečevanje z migranti, ki hodijo mimo hiš v neposredni bližini državne meje. Vzbujajo strah in povzročajo škodo, za seboj pa puščajo odpadke. Prebivalec Alojz Rutar je za Nova24TV povedal, da se vsakodnevno srečujejo z migranti, ki preko meje prihajajo po različnih poteh. “Ljudje se tako bojijo, da so hiše zaklenjene praktično cele dneve.” Ivana Kovačič Čekada, ki prav tako prebiva v Jelšanah, pravi, da je zaradi migrantov občutek zelo neprijeten, in to ne glede na to, ali se ob srečanju s petimi moškimi znajdeš sam ali skupaj z majhnim otrokom, saj človek ne ve, kakšni so sploh njihovi nameni.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Tudi križu ne prizanesejo
Štirje policisti po prepričanju Ceglarja ne morejo varovati cele bistriške občine. “Nikoli jim nismo branili hrane, ko so zanjo prosili, saj smo vendarle ljudje,” pravijo domačini, ki imajo v povezavi z migranti nemalo zgodb. “Vprašali so me, če jih za denar odpeljem v Italijo,” je svojo izkušnjo delil Ceglar in dodal, da tega ne bi storil za noben denar. Nekateri drugi domačini pa imajo tudi naravnost srhljive izkušnje. Josip Surina je v svoji vikend hišici, v katero so mu vlomili migranti, za njimi našel križ z Jezusom, zlomljen na več delov. “Posebej si je nekdo vzel čas, saj je posebej odtrgal glavo, roke.” Surina pravi, da izkušnje dalj časa ni želel deliti z novinarji, saj se je bal, da ga bodo označili za nestrpneža. A si je premislil potem, ko je poslušal besede evropske poslanke Tanje Fajon, ki je glede migrantov dejala, kako je tem ljudem potrebno pomagati. “To je daleč od resnice, to so razbijači in vsiljivci in ne ljudje, ki so potrebni pomoči. Presodite sami.” 

Rojc prepričan, da bo migrantski center varnost celo poslabšal
Po besedah župana Rojca se pojavljajo nelegalna odlagališča obutev in oblačil, ki jih določene osebe puščajo za sabo. “Domnevamo, da to počnejo nezakoniti migranti, za kar pa seveda nimamo dokazov. Med ljudmi se pojavljata strah in nelagodje, saj srečujejo večje skupine tujcev, za katere ne vedo, kako se bodo obnašali.” Čeprav je Rojc, tako kot Fajonova, socialni demokrat, pa je očitno, da ima kot vodja občine, ki meji s Hrvaško, in se dnevno sooča z incidenti, na migrantsko problematiko popolnoma drugačen pogled kot njegovi kolegi v Ljubljani.

Foto: Nova24TV

“Ta objekt ne bo v ničemer izboljšal varnosti občanov, ampak jo bo celo poslabšal. Državi predlagamo, da naj zagotovi varovanje meje v skladu z zakonom, tako da nezakoniti migranti ne bodo nekontrolirano prehajali državne meje in se potem nekontrolirano gibali po občini Ilirska Bistrica,” je jasen župan, ki je v imenu ljudi vlado Marjana Šarca obvestil, da ti migrantskega centra ne želijo. Z odzivom uradnikov v Ljubljani pa zaenkrat v Ilirski Bistrici niso zadovoljni. “Občino je obiskal minister za notranje zadeve skupaj z vrhom policije in zagotovili so nam, da bo država naredila vse, kar je v njihovi moči, da bodo mejo zavarovali. Vendar pa glede na dogodke, ki smo jim priča, se s tem ne morem strinjati,” pravi Rojc.

H. M.