V koaliciji poka zaradi policije, nad Goloba še v SD

Predsednik Mladega foruma – podmladka Socialnih demokratov Luka Goršek (Foto: FB)

Premier Robert Golob in notranja ministrica Tatjana Bobnar po včerajšnjem pogovoru glede očitkov o vpletanju politike v policijo ostajata vsak na svojem bregu. Dogodek pa je očitno zamajal tudi koalicijo. Stranka SD se je presenetljivo postavila v bran Bobnarjevi, prav tako njen podmladek. Očitno so za “specialno operacijo” (kot v primeru napada na Pahorjevo morebitno vrnitev v SD) najeli predsednika Mladega foruma Luko Gorška, sina Janka Gorška, nekdanjega policijskega direktorja v času ministrovanja Katarine Kresal.

Sin Janka Gorška, nekdanjega generalnega direktorja policije, se je tako spravil na Roberta Goloba in mu očital, da je še v predvolilnih soočenjih zatrjeval, da bo politiko treba umakniti iz policije in drugih ključnih institucij v državi, sedaj pa počne ravno obratno.

A brez tega, da v situacijo vmešajo Janeza Janšo, očitno ni šlo. Situacijo je namreč poimenoval tragikomično, saj da za temi idejami stoji nekdanji Janšev zaupnik Damir Črnčec. “Imenovanje nekdanje generalne direktorice policije z dolgo kariero v tej instituciji je zagotavljalo, da bo politika zavzela distanco do policije, kar je potrdila s predlogom imenovanja še enega kariernega policista na mesto generalnega direktorja policije Boštjana Lidava.” Golobu pa očital, kdo bo naslednji na udaru zaradi ambicij politikantov.

Zaradi povezav Gorška mlajšega s policijo je njegov zapis toliko pomenljivejši. Dejal je še, da se stroka več kot očitno umika iz politike, saj da ne dosega standardov, te namreč kreirajo osebne ambicije in napuh posameznikov v ozadju. Zanimivo pa je dejstvo, da je bil politično postavljen ravno Janko Goršek. Spomnimo, notranja ministrica Katarina Kresal na razpisu za generalnega direktorja policije ni izbrala nobenega kandidata, vladi pa je predlagala, naj na mesto novega v. d. generalnega direktorja imenuje Gorška, zatem pa bo predlagala spremembo zakona, po kateri bi se generalni direktor imenoval brez javnega razpisa.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek (Foto: STA)

Več kot očitno se krešejo mnenja med koalicijskimi partnerji, a si v stranki SD to zaenkrat upajo povedati le posredno – skozi svoj podmladek. Sicer se je posredno tudi Predrag Bakovič postavil na stran notranje ministrice in dejal, da je ena redkih oseb, za katero bi pravzaprav dal tudi roko v ogenj.

Mediji so postali partijska glasila Roberta Goloba
Zanimivo pa je spremljati medije in njihovo poročanje o Golobovih “grehih”. Sicer pričakovano in vztrajno (saj je novinarka Vesna Vuković zapustila Necenzurirano in šla h Golobu) želijo Necenzurirano prikazati novico kot napad na Goloba. Peter Jančič meni, da dogajanje spominja na nedavno afero, ko je javnost izvedela, kako brutalno je na predstavnika zdravniškega sindikata pritiskal minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in grozil z diskreditacijami, premier pa je potem sporočil, da so ministra nekoliko zanesla čustva in da to, kar je počel, ni nič takega.

Sara Kovač