fbpx

V Levici spopadi, slaba volja in izstopi zaradi bojev za najbogatejše volilne okraje

Violeta Tomić (foto: sta)

Poslanka skrajno leve Levice Violeta Tomić je izstopila iz stranke. Izvršni odbor stranke se je namreč odločil, da Tomićeva ne bo kandidirala v okraju Ljubljana – Center,  ponudili so ji kandidaturo v Mariboru, a je ponudbo zavrnila, saj ima večje ambicije kot kandidirati v Mariboru in ne v bogati Ljubljani. To je sicer pravi obraz poslancev Levice, kjer jih ne zanima blaginja ljudi (naj bo to v Ljubljani, Mariboru ali Lendavi), ampak sla po denarju, ambicijah in moči. Slej ko prej tovrstne zlagane stranke razpadejo in resnica pride na dan, kot se to trenutno dogaja Levici. Tomićeva je ob odhodu o skrajno levičarski skupini v besednem spopadu s kolegico Natašo Sukič dejala: “Najljubši šport Levice je brcanje človeka, ko je na tleh.” Vse kaže, da v stranki še zdaleč ni vse lepo. Sukičeva je nekdanjega kolega, ki je prestopil iz Levice v SD, celo označila za “kameleona”.

Violeta Tomić na letošnjih parlamentarnih volitvah ne bo kandidirala za Levico, bo pa do konca mandata ostala članica poslanske skupine Levica. Kot razlog je navedla, da so ji ponudili možnost kandidature v Mariboru, a je ponudbo zavrnila. To je dokaz, da je njihov slogan “blaginja za vse, ne le za peščico” zlagan. Če bi Violeti bilo mar, bi se potrudila za blaginjo vseh, tudi Mariborčanov in ne le blaginjo za “bogato” Ljubljano, kjer so tudi moč, prepoznavnost in denar.

Blaginja za vse ali le za Ljubljano?
Izvršni odbor stranke se je ob sestavljanju kandidatne liste za državnozborske volitve namreč odločil, da Tomićeva letos ne bo kandidirala v okraju Ljubljana-Center. Ob tem so jo v stranki povabili na sestanek, na katerem bi se pogovorili o možnosti kandidiranja v drugem okraju, a ga je zavrnila. “Če si volilne okraje delimo tam, kjer so najvišji ratingi, smo zgrešili svoje poslanstvo in bistvo,” je užaljena Tomićeva, ker sama ne bo kandidirala tam, kjer so “najvišji ratingi.” Kdo so kandidati za okraj Ljubljana-Center, ni znano, so pa iz stranke sporočili, da so takšno odločitev sprejeli zaradi “izgube zaupanja v zadnjem času in nekaterih vsebinskih razhajanj”.

Zlagan slogan, le na papirju (foto: fb)

“Najljubši šport Levice je brcanje človeka, ko je na tleh”
Vmes pa se je včeraj Tomićeva še zapletla v besedni spopad s kolegico iz Levice Natašo Sukič, ker jo je zmotil prestop poslancev, še posebej prestop Željka Ciglerja iz Levice v SD. Sukičeva je kolega označila za kameleona. “Suki, NEHAJ!!! Se ti ne zdi, da si kdaj lahko tudi tiho?? Predvsem, če nisi vprašana? To pljuvanje po Željku je samo dokaz, da je imel tehtne razloge za prestop iz stranke, katere najljubši šport je brcanje človeka, ko je na tleh. Glede na to, da to veš, bi bilo res korektno in pošteno molčati”, pa je komentirala Tomićeva.

Že tretji prestop iz Levice
Tomićeva je še dejala, da je “Levica daleč od tega, kar smo na začetku gradili”. Kot je poudarila, se kažejo medgeneracijske razlike v razmišljanju in delovanju, ki so predvsem v času epidemije covida-19 šle čez mejo njene tolerance. To je sicer že tretji izstop iz Levice v aktualnem mandatu. Prejšnji teden je iz Levice v poslansko skupino SD prestopil Željko Cigler, pred njim je v poslansko skupino SD prestopil še Franc Trček, govori se tudi o izstopu ptujskega poslanca Boštjana Koražije.

Sara Kovač