Zaradi slabšanja varnostne situacije v zadnjih mesecih naj Slovenska vojska dobi izjemna pooblastila pri širšem varovanju državne meje!

Foto: STA

Zaradi izjemnih razmer in drastično povečanega števila nezakonitih prehodov meje s strani ilegalnih migrantov ter zaradi zagotavljanja javne varnosti, učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje in interesov Republike Slovenije, naj se sprejme sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. Poslanska skupina SDS je na predsednika odbora za obrambo in predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali predlog za izvajanje izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje.

Spomnimo. Proti koncu leta 2015 je bila sprejeta novela Zakona o obrambi, ZObr-E, ki je dopolnila zakon s podlago, da je v izjemnih primerih možno širše angažiranje Slovenske vojske pri izvajanju nalog varovanja državne meje. Z novim 37.a členom je določena možnost, da Državni zbor Republike Slovenije z absolutno večino, na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo s Policijo pri širšem varovanju državne meje, lahko izvajajo tudi določena pooblastila, ki jih določa ZNPPol.

Pripadniki Slovenske vojske v takem primeru lahko opozarjajo, začasno omejijo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Pri izvajanju teh pooblastil in nalog tudi za pripadnike Slovenske vojske veljajo enake omejitve in pogoji izvajanja, kot to velja za policiste. Slovenska vojska mora o pooblastilih in nalogah, ki jih bo izvajala v skladu s tem zakonom, nemudoma obvestiti policijo. Državni zbor je na seji dne 22. februarja 2016 zaradi povečanega prehoda migrantov sprejel Sklep o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. Omenjeni sklep je tudi določil, da Vlada Republike Slovenije o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje sproti seznanja delovni telesi Državnega zbora, pristojni za obrambo in notranje zadeve, in sicer s prvim poročilom v roku enega meseca po uveljavitvi sklepa, z drugim poročilom pa po prenehanju veljavnosti sklepa. Drugo poročilo o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje je Vlada Republike Slovenije seznanila Državni zbor RS junija 2016. Iz zaključka omenjenega poročila izhaja, da se na podlagi pridobljenih izkušenj ocenjuje, da so obstoječi operativno-taktični načrti sodelovanja Slovenske vojske s Policijo ustrezni in omogočajo izvajanje nalog Slovenske vojske v podporo Policiji tudi v primeru morebitnega ponovnega povečanja prehoda migrantov.

Ob obravnavi sklepa o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje na 28. nujni seji Odbora za obrambo je nekdanja ministrica z obrambo predstavila tudi predlog dovoljenih postopkov pripadnikov Slovenske vojske s posameznimi pooblastili. Ob tem se je izpostavilo tudi vprašanje pooblastil Slovenske vojske, ki so izredno omejena. O vsaki uporabi izrednih pooblastil mora Slovenska vojska poročati Policiji oziroma jih izvajati usklajeno skupaj. Zato se ob tem tudi zastavlja vprašanje učinkovitosti izvajanja takih pooblastil, saj je prepletenost izvajanja pooblastil Slovenske vojske soodvisno prepleteno s prisotnostjo pripadnika Policije.

Foto: Arhiv Demokracije

Število nezakonitih prehodov se je povečalo za 70,50 odstotka
V poslanski skupini SDS opozarjajo, da kot izhaja iz poročila Policije za obdobje od 1. januar 2019 do 30. septembra 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 11.786 nezakonitih prehodov državne meje. V istem obdobju lani je Policija obravnavala  6.911 ilegalnih prehodov državne meje, tako da se je število glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 70,50 odstotka. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je 3.856 ilegalnih migrantov izrazilo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je še vedno največ državljanov Alžirije.

Letošnji trend števila ilegalnih prehodov izkazuje bolj strmo naraščanje števila kot v lanskem letu. V avgustu je bilo doseženo najvišje mesečno število po množičnih migracijah leta 2016. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se delno spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana in Alžirije od julija letos tudi državljanov Afganistana.

V poslanski skupini SDS poudarjajo, da je Avstrija ponovno podaljšala uvedbo nadzora na mejah z Madžarsko in s Slovenijo, in sicer je avstrijski notranji minister podaljšanje utemeljil s tem, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. Opozoril je tudi na “latentno grožnjo terorizma” zaradi možnega vračanja tujih borcev iz Sirije in Iraka. Ob Avstriji nadzor na notranjih schengenskih mejah že od leta 2015 izvajajo še Nemčija, Francija, Danska, Švedska in Norveška. Omenjeni ukrep utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje Evropske unije oziroma schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

Posledično je Slovenija pred velikim varnostnim izzivom, predvsem pa pred nevarnostjo, da bo postala končna točka za številne nezakonite migrante, ki bi v drugačnih okoliščinah svoje končno domovanje iskali v kateri od drugih držav Evropske unije.

Foto: epa

Varnostna situacija se zadnje mesece slabša iz dneva v dan
Varnostna situacija v Republiki Sloveniji se zadnje mesece slabša iz dneva v dan. Pred dnevi so policisti pri izvozu z dolenjske avtoceste za Mirno Peč v smeri Ljubljane ustavili kombinirano vozilo francoskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da je državljan Francije v kombiju prevažal 33 državljanov Bangladeša, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo (sporočilo s Policijske uprave Novo mesto). Obenem ni mogoče prezreti poročanja medijev, da so policisti v preteklih dneh ujeli 86 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Večjo skupino so opazili v okolici Prepiha pri Novem mestu, v Gornji Težki Vodi. Pri tem Policija ni poročala, ali so jih tudi prijeli. Iz medijev je razvidno, da so avstrijski varnostni organi na Šentilju odkrili tri migrante, ki so jih vrnili v Slovenijo, kjer so zaprosili za mednarodno zaščito.

Ob vsem navedenem  je vsekakor utemeljeno, da se zaradi izjemnih razmer, drastično povečanega prehoda ilegalnih migrantov sprejme sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. To narekujejo varnostne razmere, in sicer zaradi zagotavljanja javne varnosti, učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje in interesov Republike Slovenije, izpostavljajo v stranki SDS .

Predlagajo, da Odbor za obrambo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo po končani razpravi sprejmeta naslednja dva sklepa:

1.    Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada Republike Slovenije so dolžni nemudoma sprejeti ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev Republike Slovenije in predlagati sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju zunanje državne meje, kot to določa 37.a člen Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo in 95/15).

2.    Odbor za obrambo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opozarjata Vlado Republike Slovenije, da je pomoč pri nezakonitem vdoru na ozemlje Republike Slovenije kaznivo dejanje ter da so organi odkrivanja in pregona dolžni ukrepati skladno z zakonom v vseh tovrstnih primerih, ki so dokumentirani v zapisnikih iz zaslišanj ilegalnih migrantov oziroma na druge ustrezne načine.

Hana Murn

 • marijan

  Naša meja je tudi šengenska meja, zato naj pride VAROVAT na našo mejo VOJSKA OD MERKLCE ! ! !

  • Polh Dobri

   Potem smo šele nastradali, saj bodo vse polovili, popisali in jih nameščali v vse naše kapacitete.

  • Hitrivlak

   Glede na to,da merkelca in Ursola podpirata willkommen politiko bi bila ta ideja strel v koleno

 • Felikss_AH

  Nujno je pisati in opozarjati javnost na problem PRESELJEVANJA Tretje Svetovnih mas v Evropo… pri čemer je vseeno a gre za legalno ali ilegalno PRESELJEVANJE! Povsem brez veze pa je pozivati politiko da naj ukrepa… z vojsko ali brez… ker Slovenska politika ukrepa v skladu z politiko EU in z podpisanimi pogodbami ki zavezujejo da se ZMENJENO PRESELJEVANJE NE sme ovirati. Če bi iz Brusselsa prišel ukaz da se ladje ki dovažajo priskledniško drhal iz Afrike zasežejo in aktivisti aretirajo… da Slovenija (ob sodelovanju z Hrvaško) zapre Schengensko mejo… bi se to zgodilo čez noč. Tudi Soroseve NGO beznice bi bile razformirane kot bi mignil.

  Slovenska politika enostavno ne sme ovirati ničesar na svojo roko… ker je Slovenija zdaj glavna vstopna ruta za Global Compact for Save Migrations to EUROPE! Na vsako samovoljno potezo bi skočil Brusseles, kateremu bi nabijali oni iz UNHCR skupaj z Evropskim Židovskim Kongresom… vse pa po navodilih in ukazih z vrha – Globalističnega NWO Kartela. Also… pripravljati se je na “plimne valove”… samo ne z vrečami peska… še manj pa s tičanjem glav v pesek. Prepustna pa je tudi Slovenska “vaginalna obramba”… namreč opaža se čedalje več maloumnih Slovenk ki se predajajo Marakeshkim sovražnikom… precej ih je multikulturalno brejih… ne manjka pa niti predvidenih Kalergijevih multikult križancev

  • rubec

   Da je vaginalna obramba prepustna, sem se sam prepričal, ko sem zaustavil žensko, ki je pred seboj tiščala s črno rjuho pokrito cizo. Malce mi je le bilo nerodno, ko sem notri zagledal črnega dojenčka. Včasih so namreč, ko so nam kradli polena, cize pokrivali s črnimi plahtami, da se ne bi videlo. Pa tudi zaradi kakega dežja. Pri nas nikoli ne veš, kdaj se vsuje.

   • Felikss_AH

    He he… nikol ti ne zmanjka življenjskih prispodob…

 • lokec

  Samo slovenska vojska ne sme dobiti pooblastil, Kaj pa če bo kakšen Janšev vojak vmes.

 • R7

  Narobe, nič koristnega od tega,
  boljše da jih pošljemo v Afganistan, Mali, Libanon, Latvijo in ostale države daleč vstran, kakšnih 3000 ali več, in da tam ‘branijo našo svobodo’.
  Efekt bo večji, Gospodarji bodo zadovoljni.

 • RATATA
  • Felikss_AH

   Bolj kot dezerterska drhal… ki se pa v ugodnem podnebju hitro prilagodi v nasilniške roparske tolpe… pod vodstvom njihovih đamijskih postojank pa v Euro-ISIS

   • RATATA

    V hladni Evropi bodo izvajali akcije, da jih ne bo zeblo.

 • Polh Dobri

  Seveda, ko opazite na naših ulicah v cunje od glave do pet povite babe, vedite, da so to matice za zalego črnih mohamedanskih vsiljivcev, ki naklepajo prevzem naše dežele. To so rojevalni stroji kot v filmu Osmi potnik, ki žal postaja resničnost. Slovenija je na slabi poti.

 • MijamotoMusaši

  Teroristični napad v vasici kot je Slovenija ne bo imel nobenega učinka strahu med Evropejci. Zato je ta strah pretiran.

 • Garbage man

  Slovensko vojsko so sestavili z večino oportunističnih brezdelnežev južnjaškega porekla, prav tako milico.Zato je tako SRANJE in ne stanje

 • Polh Dobri

  Slovenke so brez nacionalnega ponosa, kar večina, saj svoje gnezdo podstavijo pod vsakršna jajca samo, da so opremljena s turbo kurcem.

 • šmentanamuha

  Zaradi slabšanja varnostne situacije v zadnjih mesecih naj Slovenska vojska dobi izjemna pooblastila pri širšem varovanju državne meje

  To je to, zakaj se dopuščajo ilegalne migracije. Dober twist, ko državljani sami zahtevajo razširitev pooblasti za vojsko in policijo. Ampak tisti, ki so jim ta pooblastila namenjena smo MI in ne ilegalci, oni so samo sredstvo za dosego cilja. Upam, da štekate.

 • xtc

  Samo minska polja med dve panelni ograji pa bo hitro konec ilegalnih prehodov.

 • Olga101

  Človek ima občutek, da je slovensko-hrvaška meja po novem v Ljubljani, ker divjake ujamejo šele tam!
  Glede na sposobnost te vlade, bi vojska dobila pooblastila kvečjemu za streljanje tistih divjakov, ki ne bi hoteli ostati v Sloveniji!

 • lauraas

  Seveda vlada tega ne bo ubogala!

 • Slovenija od kje lepote tvoje

  Mama merklova jih vabi k sebi