fbpx

V osrednjih medijih boste zaman iskali obsojajoče naslovnice o Golobovem prepletanju zasebnih obveznosti!

Robert Golob je v Bruselj odpotoval s svojim sinom. Vir: (Požareport)

Pisalo se je leto 2020. V medijih se je odjeknila novica, da je Aleksandra Pivec na stroške občine Izola prenočevala v hotelu na obali. Kasneje se je izkazalo, da sta bila z njo tudi njena sinova. Takrat so v Delu zapisali: “Spomnimo, Aleksandra Pivec se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli.” Včeraj je na portalu Siol Peter Jančič najprej razkril govorico, da naj bi Robert Golob v Bruselj odpeljal svoje otroke. Informacije je nato potrdil Urad vlade za komuniciranje. V Delu boste zaman iskali obsojajoče zapise, še manj naslovnice. Na oblasti je namreč Robert Golob, od katerega si levi oz. odvisni mediji veliko obetajo. 

Afera Golobovi otroci pa je danes doživela nadaljevanje na portalu Požareport. Včeraj potrjenim informacijam so se pridružile fotografije, ki nazorno prikazujejo prepletanje službenih in zasebnih obveznosti, kot bi se izrazili v Delu. Golob je med misijo v Bruslju stanoval v hotelu Amigo, kjer naj bi osnovne dvoposteljne sobe stale 400 evrov, predsedniški apartma pa čez 6 tisoč evrov. Golob je torej v evropski prestolnici bival v pregrešno dragem hotelu, prevažal pa se je s črnim enoprostorcem in policijskim spremstvom.

Omenjeni portal nato poroča o drugih osebnih okoliščinah, ki bi morda lahko privedla do neodgovornega ravnanja predsednika vlade. Ta namreč stanuje, po objavljenih informacijah, v stanovanju svojega nekdanjega sodelavca oz. podrejenega iz sedaj že famoznega GEN-I, Aleša Kocjančiča oz. Kocke, kot je poznan v zasebnih krogih. Prav iz tega stanovanja se je oglašal med volilno kampanjo. A zato naj ne bi imel druge izbire. Predsednik vlade namreč ne more več živeti v družinski hiši v Kromberku, saj se že nekaj let ločuje od žene Jane Nemec Golob, ki je družinsko hišo zaplombirala.

Štiri problematične dimenzije
Pri tem razkritju obstajata vsaj 4 problematične dimenzije. Golob je namreč sina odpeljal na izlet v Bruselj v času, ko so se ne političnem parketu odvijale monumentalne odločitve, ki bodo morda odločile usodo Evropske unije za naslednjih nekaj desetletij. Robert Golob pa je v zunanjepolitičnem dogajanju popolni novinec, da ne rečemo amater. To je pravzaprav tudi sam priznal, ko je na nacionalnem mediju povedal, da gre v Bruselj bolj ali manj samo poslušati in se kaj novega naučiti. Končni izplet bruseljskega izletništva je bil, da so Bosni in Hercegovini države članice ponovno odrekle podporo za podelitev statusa kandidatke, Ukrajini pa na srečo potrdili. A ne po njegovi zaslugi. Bosni so podporo so odrekle prav tiste države, h katerim sta se Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon v predvolilni kampanji najbolj zaklinjala.

Druga problematična dimenzija je, da je prav mogoče, da je Golobov sin v Bruselj poletel kar z vladnim Falconom, pri čemer se zastavlja vprašanja, kdo je plačal izlet nadobudnega najstnika? Urad Vlade za komuniciranje je preko vladnega Twitter profila pojasnil: “Vsi stroški, od nastanitve do letalskih vozovnic, se vodijo ločeno in jih predsednik vlade poravnava sam.” Dokaza za to trditev še nismo videli, tako kot še nismo videli Golobove dohodninske napovedi, zaradi česar je Robert Golob prvi predsednik vlade, ki svojega premoženja ni razkril. Mimogrede, Golobu naj bi se obetala izjemno visoka nagrada 1,9 milijona evrov, še iz naslova GEN-I.

Tretja problematična dimenzija je način vladanja novopečenega predsednika vlade, ki o svojem zasebnem življenju ne želi razkriti domala nobene informacije. Kot je zapisal novinar Bojan Požar, gre za nekaj predmodernega, starinskega in prazaprav žaljivega do volivcev, ki pričakujejo, da bo predsednik vlade izstopil iz zavetja intime. Imajo namreč pravico vedeti, v kakšnem psihofizičnem stanju je najvplivnejši mož v državi. Da je psihofizična kondicija na pomembnih državniških funkcijah izrednega pomena, dokazuje kar predsednica Državnega zbora, Urška Klakočar Zupančič, ki ji le te očitno manjka. No, prav zaradi tega načina vladanja pa so v strahu za službe tisti bruseljski uradniki, ki so informacijo izdali odgovornemu uredniku portala Siol, Petru Jančiču. Predsednik vlade namreč po državi izvaja pravcati kadrovski cunami, zato se bojijo, da bodo ostali brez službe. Ne le oni, temveč tudi njihovi družinski člani v domovini.

Tako pridemo do zadnje, četrte dimenzije, to je odnosa medijev do očitne afere. Primer namreč ponovno osvetljuje v nebo vpijočo pristranskost levih oz. odvisnih medijev. Govora je seveda o Pop Tv, Odlazkovih medijih, Večeru in Delu, kjer so v preteklosti ekstenzivno poročali o otrocih politikov, a le z desne politične sfere. Spomnimo se primera nekdanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, ki je morala zapustiti položaj kmetijske ministrice, saj ji je zaradi medijskega stampeda podporo odrekla matična stranka. Takšen stampedo sedaj zaman pričakujete. Lahko pa pričakujete novinarske prispevke, s katerimi bodo skušali v zgoraj omenjenih medijih opravičiti ravnanje predsednika vlade. Tako kot je Peter Žerjavič v Delu Golobov prvi obisk v Bruslju opisal kot umirjen, ali pa kako so na portalu 24ur skušali “oprati” naravnost bizaren izpad predsednice Državne zbora na državni proslavi. Takšnih primerov je nešteto.

Vprašanja za predsednika vlade
Zaradi sporne poti v Bruselj smo na kabinet predsednika vlade naslovili naslednja novinarska vprašanja. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

 

Spoštovani,

v medijih smo zasledili novico, da je predsednik vlade na evropski vrh v Bruslju odpotoval s svojim sinom. V zvezi s potjo nas zanima:

1. Ali so zaradi tega, ker je predsednika vlade na poti spremljal njegov sin nastali kakršnikoli stroški, ki bremenijo davkoplačevalce?
2. V kolikor niso, ali lahko predložite kakršnikoli dokazilo, s katerim bi bilo mogoče dokazati, da je stroške poti prevzel predsednik vlade osebno?
3. Ali sta predsednik vlade in njegov sin skupaj potovala z vladnim letalom? Če sta, kakšni stroški so nastali v zvezi s prevozom sina iz Slovenije v Bruselj?
4. Ali sta predsednik vlade in njegov sin skupaj bivala v hotelu v Bruslju? Če sta, kakšni stroški so nastali v zvezi z bivanjem?

 

 

Andrej Žitnik