V počastitev 30. obletnice ustanovitve koalicije demokratično izvoljenih strank Demos, danes sprejem pri predsedniku republike

Demosova vlada maja 1990 (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije).

V luči prihajajočega 4. decembra, ko je pred 30. leti prišlo do ustanovitve koalicije Demos, ki je v aprilu 1990 zmagala na prvih “demokratičnih” volitvah, bo predsednik republike Borut Pahor priredil sprejem v počastitev ustanovitve Demosa, koalicije demokratično izvoljenih strank, ki je odigrala odločilno vlogo v procesu osamosvojitve in demokratizacije Slovenije. 

Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije so 4. decembra 1989 prispevali podpis k dogovoru o sodelovanju, ki je prav tako pomenil ustanovitev Demosa.

Jože Pučnik in Andrej Magajna sta dogovor podpisala v imeni predhodnice SDS – Socialdemokratske zveze Slovenije, Rajko Pirnat in Hubert Požarnik v imenu Slovenske demokratične zveze ter Lojze Peterle in Franc Miklavčič v imenu Slovenskih krščanskih demokratov.

Pomembna datuma sta tudi 27. november leta 1989, ko je prišlo do sklenitve ustnega dogovora o sodelovanju strank, in 9. januar 1990, ko se je Slovenska kmečka zveza, današnja SLS, skupaj s tedanjimi Zelenimi Slovenije formalno pridružila Demosu. Februarja 1990 se je pridružila še Slovenska obrtniška stranka, marca istega leta pa še upokojenci znotraj Sivih panterjev.

Foto: Slovenska Pomlad, Wikimedia

Demos postal gonilna sila demokratizacije in osamosvojitve
Po zmagi na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990 je koalicija Demos prevzela vodenje prve slovenske vlade, s tem pa tudi postala gonilna sila slovenske osamosvojitve in plebiscita. Naposled so različni pogled na reševanje vprašanj vodili do razpada Demosa, do katerega je prišlo 30. decembra 1991.

Na ponedeljkovem sprejemu pri predsedniku republike bosta kot slavnostna govornika nastopila eden od podpisnikov sporazuma Požarnik in avtor imena Demos, veleposlanik Matjaž Šinkovec. V uradu predsednika so poudarili, da obeležitev obletnice koalicije Demos sodi v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na dogodke pred tridesetimi leti, ki so veljali za prelomne, saj so vodili k prvim demokratičnim volitvam in odločitvi o osamosvojitvi Slovenije.

Doslej je predsednik republike priredil svečanosti ob obeležitvah 30. obletnice ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic, Majniške deklaracije za suvereno državo slovenskega naroda, posaditve Lipe sprave na ljubljanskih Žalah in razglasitev amandmajev k Ustavi Socialistične republike Slovenije, poroča STA.

Hana Murn

 • Artur

  “Tako kmalu po tem prispevku sledi narodna lustracija komunistične bande zastavonoše vseljudskega upora proti izrojenim komunajzlom pa še živeči vplivni demosovci, ki so se ko je bilo to nujno potrebno storiti obirali kot bolan srat no tokrat bo drugače, zdaj so bolj korajžni in bolj zavedni domoljubi dovolj je bilo prerivanja pri koritu čas je za akcijo”.

  • RATATA

   Qrba, je pusala Mladina tedaj o noci dolgih nožev… zdaj jih pa imamo tu, celo z mačetami…
   Akcija je ba črni petek za posran folk, ko so znižanja…!! Kar posluš reklame. Prejšnji teden je bil cel teden črni petek.
   No ta četrtek je pa SKIoupening… pol pa do treh kraljev lučke in kuhanćek med šerijatskimi migrići ob Lublanc…. bljakkkk!!!!

   • Artur

    Kdor bo v adventu javno navijal našo narodno pobožno glasbo bo procesiran, ker bo žalil verska čustva kozje pasje jebcev, šarec že pripravlja predlog zakona o višini kazni za te prekrškarje, se zna zgoditi na Prešernovem trgu, da bo zakonsko legalno najel Antifafarje in zokijeve policiste ki jih bo potegnil iz kanalizacijskega kanala C0, da odstranijo moteče muskontarje in fizično zaščitijo čustva mačeto šerijatarjev, da se jim bodo prikupili jih bo čakalo par koz in kuzlic privezanih izza vogala.

 • VERZIFIKATOR

  Turob Rohap

  KDO MI TRKA?

  »Kdo mi trka spet na vrata glavna?
  zdrsnil se ob zori je predsednik,
  kje v teh hipu kakšen je posrednik,
  zamenjava kakšna kje pripravna?«

  Spomnil se, da tamkaj zunaj čaka
  na sprejem ga jubilantka znana,
  trideset pomladi stara, zbrana
  z njo skupina, čaka na junaka.

  Da odpre ji vrata, pogosti jo,
  kakor dami vendar se spodobi,
  da predsednik svoji se podobi
  malce odpove, vsaj z mimikrijo.

  Demos, ljudstvo, dama ta zastopa,
  danes trideset ki let praznuje,
  se predsednik že vnaprej sramuje,
  vrata ko odpirat dami stopa.

  Ni preveč povšeči ta mu dama,
  ga preveč spominja na zablode,
  ko sam v vlogi večnega oprode
  se prebijal je, oh, kakšna drama.

  Slabo vest preveč mu dama vzbuja,
  trideset da let že revež blodi,
  da vijugava zgolj pota hodi,
  ona pa mu ravno pot ponuja.

  Se predsednik nelagodno zvija,
  damine manire so mu tuje
  ve, da svoj ji položaj dolguje,
  ki ime ji je Demokracija.

 • RATATA

  Ja, takrat smo nosili bele nogavice z lipovim listom!!!
  Ponosno sem ga razkazoval.
  Pol pa katastofična izdajstva in nategunstva oduspred in oduzad!!
  A Dio Slovenija in Slovenci!

 • Ivan Ivanovič

  Sprejeti bi jih moral Milan Kučan, saj je bil on režiser “demokratizacije”, Demos pa je njegovo nepriznano dete, ki ga je kmalu po tem, ko ga je spravil k življenju, likvidiral. Demokracija pač ni bila njegova intimna opcija. Njegova intimna opcija je bila udbomafisjka oblast, ki jo je vzdrževal ves čas tranzicije do danes. Pri tem so mu žal učinkovito pomagali njegovi številni trojanski konji v Demosu, ki so ga sestavljali pretežno bivši partijci, ki jim na misel ni prišlo, da bi vzeli ustavo in demokracijo zares.

  • RATATA

   Močni so bili res ZKS-KPS…, da so si pri demokratičnem preimenovanju v stranko demokratične prenove uspeli prigrabiti obe oznaki…: SOCIALNI in DEMOKRATI!!!!
   Eni so morali socialno ven vržt…

  • pajot

   milan kućan se piše z malo začetnico. (slovar slovenskega knjižnega jezika)

 • Igor Pavlič

  Ne vem, komu se sanja o enostnosti, saj vemo, katera stranka je bila takrat relativna zmagovalka in katera druga, DEMOS-oava je bila šele na tretjem mestu, pa še to Peterletova. Takrat se nam je zdela manjšinjska vlada nekaj popolnoma normalnega, kulminacija demokracije. Ko pa takšno koalicijo vzpostavijo 30 let kasneje, nastane pa cela panika, češ da to ni demokratično, kaj šele, da bi bila to volja ljudstva! KAr je dovoljeno Jupitru…..!
  Ime liste Odstotek glasov Število mandatov
  Stranka demokratične prenove 17,3 14
  Zveza socialistične mladine Slovenije 14,5 12
  Slovenski krščanski demokrati 13,0 11
  Slovenska kmečka zveza – Ljudska stranka 12,6 11
  Slovenska demokratična zveza 9,5 8
  Zeleni Slovenije 8,8 8
  Socialdemokratska stranka Slovenije 7,4 6
  Socialistična stranka Slovenije 5,4 5
  Slovenska obrtniška stranka 3,5 3