fbpx

V počastitev 30. obletnice ustanovitve koalicije demokratično izvoljenih strank Demos, danes sprejem pri predsedniku republike

Demosova vlada maja 1990 (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije).

V luči prihajajočega 4. decembra, ko je pred 30. leti prišlo do ustanovitve koalicije Demos, ki je v aprilu 1990 zmagala na prvih “demokratičnih” volitvah, bo predsednik republike Borut Pahor priredil sprejem v počastitev ustanovitve Demosa, koalicije demokratično izvoljenih strank, ki je odigrala odločilno vlogo v procesu osamosvojitve in demokratizacije Slovenije. 

Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije so 4. decembra 1989 prispevali podpis k dogovoru o sodelovanju, ki je prav tako pomenil ustanovitev Demosa.

Jože Pučnik in Andrej Magajna sta dogovor podpisala v imeni predhodnice SDS – Socialdemokratske zveze Slovenije, Rajko Pirnat in Hubert Požarnik v imenu Slovenske demokratične zveze ter Lojze Peterle in Franc Miklavčič v imenu Slovenskih krščanskih demokratov.

Pomembna datuma sta tudi 27. november leta 1989, ko je prišlo do sklenitve ustnega dogovora o sodelovanju strank, in 9. januar 1990, ko se je Slovenska kmečka zveza, današnja SLS, skupaj s tedanjimi Zelenimi Slovenije formalno pridružila Demosu. Februarja 1990 se je pridružila še Slovenska obrtniška stranka, marca istega leta pa še upokojenci znotraj Sivih panterjev.

Foto: Slovenska Pomlad, Wikimedia

Demos postal gonilna sila demokratizacije in osamosvojitve
Po zmagi na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990 je koalicija Demos prevzela vodenje prve slovenske vlade, s tem pa tudi postala gonilna sila slovenske osamosvojitve in plebiscita. Naposled so različni pogled na reševanje vprašanj vodili do razpada Demosa, do katerega je prišlo 30. decembra 1991.

Na ponedeljkovem sprejemu pri predsedniku republike bosta kot slavnostna govornika nastopila eden od podpisnikov sporazuma Požarnik in avtor imena Demos, veleposlanik Matjaž Šinkovec. V uradu predsednika so poudarili, da obeležitev obletnice koalicije Demos sodi v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na dogodke pred tridesetimi leti, ki so veljali za prelomne, saj so vodili k prvim demokratičnim volitvam in odločitvi o osamosvojitvi Slovenije.

Doslej je predsednik republike priredil svečanosti ob obeležitvah 30. obletnice ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic, Majniške deklaracije za suvereno državo slovenskega naroda, posaditve Lipe sprave na ljubljanskih Žalah in razglasitev amandmajev k Ustavi Socialistične republike Slovenije, poroča STA.

Hana Murn