fbpx

V podporo SDS, NSi in SLS v Slovenijo prihaja vodja največje politične skupine v evropskem parlamentu Manfred Weber

Foto: YouTube/STA

Manfred Weber, vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki predstavlja največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, v petek prihaja v Slovenijo, konkretneje v Celje na konvencijo stranke SDS. S svojim prihodom bo v času pred državnozborskimi volitvami izrazil podporo slovenskim članicam evropske politične družine.  

Pred obiskom Slovenije je Weber za STA povedal, da varnost in ohranitev evropske identitete predstavljata prioriteto. 45-letni Weber, ki od leta 2004 dalje opravlja delo evropskega poslanca, funkcijo predsednika poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu opravlja vse od leta 2014, ko je nasledil Josepha Daula.

Program EPP bo predstavljen na petkovi konvenciji SDS, kjer se bo mudil tudi Viktor Orban
Na povabilo stranke SDS se bo Weber udeležil konvencije stranke v Celju, nato pa se bo sestal tudi s predsednikoma NSi Matejem Toninom in predsednikom SLS Markom Zidanškom. Ob tem pa je izpostavil, da vse tri stranke uživajo podporo evropske politične družine. Sicer so v EPP trije člani SDS, Romana Tomc, Patricija Šulin in Milan Zver, član NSi Alojz Peterle in Franc Bogovič iz SLS. To pomeni, da je kar pet slovenskih evropskih poslancev od osmih del največje evropske politične družine. Ob tem Weber ni želel ugibati, če se bo na naslednjih evropskih volitvah ponovil isti scenarij, je pa povedal, da bo dober program EPP predstavljen na petkovi konvenciji SDS, ki se je bo udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je nedolgo tega dosegel zgodovinsko zmago, s katero si je zagotovil dvotretjinsko večino.

Po besedah Webra je ključno sporočilo EPP to, da so na uspešen način premagali gospodarsko krizo, pri čemer se je navezal na 2,5-odstotno rast, nastanek osmih milijonov novih delovnih mest in dejstvo, da se je prvič po letu 1999 dogodilo, da se je javnofinančni primanjkljaj vseh članic območja evra znašel pod tremi odstotki BDP. Prav tako je izrazil sporočilo, da lahko premagajo nove krize, kot je migracijska, saj varnost predstavlja prioritetno področje. “Zavarovati želimo meje, zavarovati Evropo in ohraniti identiteto evropske celine, ki je pretežno krščanska,” je izpostavil.

Foto: Manfred Webber

Weber je prav tako izpostavil pomen solidarnosti v obliki kohezijskih sredstev in solidarnosti s kmeti, katerim je potrebno pomagati, saj ti brez podpore države ne morejo preživeti v globaliziranem svetu odprtih trgov. Ob tem pa je kot tretjo ključno točko programa izpostavil več pristojnosti EU v zunanjih zadevah in obrambi kot odziv na izzive, ki jih med drugim s svojim delovanjem prinašajo Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin in Donald Trump.

Ključna bo moč protievropskih sil
Po prepričanju Evropske ljudske stranke ni skrbi glede tega, kako se bo francoski predsednik Emmanuel Macron odrezal na evropskih volitvah, in ocenjujejo, da obstajajo dobre možnosti, da po evropskih volitvah še naprej ostanejo najmočnejša stranka. Ob tem je poudaril, da ni najpomembnejše vprašanje, katera skupina bo najmočnejša, ampak kako močne bodo protievropske sile. Tako je temeljno vprašanje, ki bi ga bi bilo potrebno zastaviti volivcem, ali so ti res prepričani, da lahko država sama brani interese Evropejcev, in jih ob tem prepričati, da je to mogoče le na podlagi združenih moči.

Foto: iStock

Eden ključnih problemov je v tem, da ljudje menijo, da je moč le v Bruslju, ne vidijo pa vloge, ki jo imajo pri usmerjanju Evrope, je povedal Weber in dodal, da je v praksi nujno potrebno izvajanje parlamentarne demokracije. Pri tem je spomnil na idejo, ki jo je nedavno omenil Macron, in sicer, da naj nacionalne stranke predstavijo kandidate za evropske komisarje, ki naj se s svojimi konkretnimi programi pomerijo na evropskih volitvah. Po prepričanju Webra bi morali imeti vodilni kandidati zelo konkretne in jasne programe, vodilni kandidati EPP pa bi morali biti jasni glede ustavitve procesa širitve s Turčijo, saj ta ne spada v EU.

Turčija ni Evropa
Jasna zavrnitev širitve s Turčijo bi po prepričanju Webra najbolj koristila državam zahodnega Balkana, saj bi jih bili državljani unije bolj pripravljeni sprejeti, če bi vedeli, da širitev ne predstavlja brezmejnega procesa. “Zbrati moramo pogum in opredeliti meje Evrope. Zame je meja Bospor. Turčija ni Evropa,” je povedal in dodal, da EPP sicer popolnoma podpira evropsko perspektivo držav zahodnega Balkana, ki pa morajo najprej izpolniti vsa merila in obveznosti ter si tako priboriti zaupanje državljanov unije, ki so danes manj naklonjeni in previdnejši glede širitvenega procesa. 

Foto: demokracija.si

V skupini podpirajo vse svoje stranke in voditelje strank
Weber se je dotaknil tudi arbitražne razsodbe med Slovenijo in Hrvaško in dejal, da pri tem ni strankarskega političnega ozadja in da v skupini EPP vsi upajo na pozitiven izid in rešitev več let trajajočega problema. Na vprašanje STA, ali meni, da kontroverzne osebnosti, kot sta madžarski premier Orban in v Sloveniji prvak SDS Janez Janša, omejujejo možnosti za volilni uspeh politične družine EPP, Weber odgovarja, da z Orbanom velja uskladitev glede migracijskih vprašanj, kot je zaščita meje. “Moje glavno sporočilo je, da se je bolje pogovarjati in iskati rešitve, kot se medsebojno obtoževati.” Glede Janše pa dejal, da ni česa dodati, saj v skupini podpirajo vse svoje stranke in voditelje strank ter menijo, da je njihov pristop dober za prihodnost Slovenije in Evrope.

N. Ž.