fbpx

V ponedeljek znova stavka zaposlenih na RTVS: Novinarji bodo okrnili delovanje programa

Prejšnja stavka RTV. Foto: (STA)

V ponedeljek se obeta stavka zaposlenih na RTV. Potekala naj bi med 14. in 23. uro. A če ste mislili, da bodo novinarji odložili svoja peresa, ste se bridko zmotili. Ravno nasprotno. Namenili so se “nadgraditi” obstoječi program s stavkovnimi vsebinami. Medtem ko še ni jasno, ali bi se t. i. stavkovni program v kakršnikoli meri razlikoval od tudi sicer v levo pristranskega poročanja novinarjev RTV, pa je generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough poslal sporočilo za javnost. 

“Javni zavod je med stavko dolžan in bo zagotovil minimalni obseg informativnega programa na Televiziji Slovenija (TVS), kar pomeni, da bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice skrajšane oziroma omejene na zgolj nujne novice, ki zagotavljajo javnosti ustavno pravico do obveščenosti,” je zapisal direktor javne televizije.

Kakšen program bomo torej spremljali v ponedeljek na javni RTV? Bomo spremljali okrnjen program, kot je zapisal direktor Whatmough, ali pa nekakšno televizijsko nadgradnjo petkovega kolesarjenja, ki smo mu bili priča (tudi po zaslugi intenzivnega poročanja javne RTV) v času prejšnje vlade? Zagotovo bomo izvedeli v ponedeljek. A medtem ko zmagovalec merjenja moči še ni znan, pa je situacijo na Twitterju komentiral Boris Tomašič.

“Raje so izbrali ulico”
Vodstvo RTV pa je že včeraj objavilo izjavo za javnost, v kateri je obžalovalo, da so stavkajoči novinarji raje izbrali ulico kot pogajalsko mizo, kljub vsem predlogom, s katerimi je hotelo vodstvo nasloviti stavkovne zahteve. Le to je med drugim predlagalo zaposlitev novih kadrov, s katerimi bi se razbremenilo zaposlene v informativnem programu, a je bil predlog s strani stavkajočih zavrnjen, kljub temu, da je imel podporo urednikov uredništev. Vodstvo RTV je tudi zapisalo, da je naklonjeno iskanju rešitev za zagotavljanje novinarske avtonomije in neodvisne uredniške politike, s tem namenom pa je bila ustanovljena posebna delovna skupina, ki bi preverjala domnevne kršitve.

Andrej Žitnik