fbpx

V posmeh delavskim pravicam: Sindikat SVIZ v času Cerarjeve vlade od države prejel več kot šest milijonov evrov, Štrukelj pa je eden od bolje plačanih funkcionarjev!

Branimir Štrukelj (Foto: STAfoto)

SVIZ in njegov vodja Branimir Štrukelj sta od države skupno prejela že skoraj 7 milijonov evrov. Nakazila državnih donacij so se drastično dvignila v času od leta 2014 naprej, ko je na oblast prišla Cerarjeva vlada. Tako si je s svojo mastno plačo, ki po naših informacijah šteje več kot 5.000 evrov mesečno in raznovrstnimi honorarji, zagotovil mesto enega najbolje plačanih sindikalnih funkcionarjev. Glede na zbrane podatke je to precej nekredibilen način, da se sindikalni voditelj bori za pravice podplačanega delavstva, medtem ko sam uživa v lagodju razsipnega rentništva in privilegijev. Še več, svojo funkcijo izrazito zlorablja v pritlehne politične namene in je zgolj podaljšek globoke države za žrtvovanje nič krivih delavcev.  

To, kako Branimir Štrukelj zlorablja sindikat vzgoje in izobraževanja, ni skrivnost. V javnosti ga poznamo po tem, kako je onemogočal različne poskuse resnih reform javnega sektorja, ki so jih prejšnje vlade, vključno s Pahorjevo in Janševo, predlagale zaradi katastrofalnih gospodarskih razmer. Nikoli ga ni skrbelo, da bo njegovo ‘gromovništvo’ na račun javnih uslužbencev dolgoročno škodilo razvoju države in končnemu položaju tistih, ki bi jih moral v resnici zastopati. V resnici pa Štrukelj igra zgolj vlogo političnega aparatčika Milana Kučana, saj je poleg tega, da je njegov nekdanji zet, tudi operativec skrajne levice in interesov globoke države.

Štrukljevanju ni konca
Njegovo štrukljevanje se je začelo že lani novembra, ko je SVIZ soglasno sprejel odločitev o stavki v vzgoji in izobraževanju. Sindikaliste hrani zasebni sektor, torej davkoplačevalci. Zato njihove vse večje zahteve, ki segajo do milijarde evrov, slabijo zasebni sektor. V nadaljevanju objavljamo podatke iz Erarja, aplikacije, ki prikazuje porabo javnega denarja v Republiki Sloveniji. Pa poglejmo, koliko tega denarja je prejel SVIZ.

Foto: PrintScreen

Pred letom 2014 je SVIZ v enajstih letih prejel dobrih 400 tisoč evrov, odkar je na oblasti Cerarjeva vlada, pa v štirih letih več kot šest milijonov
Zgoraj prikazani podatki prikazujejo transakcije na račun SVIZA od leta 2003 dalje. Ko pogledamo grafikon na tem področju (leva stran), je ta dokaj skop, stolpiči, ki prikazujejo nakazila, so minimalni, neznatni. Sploh v primerjavi z desno stranjo prikaza podatkov. Poglejte pobližje. Kdaj stolpiči narastejo? Leta 2014. Pa pomislimo. Državne donacije so se leta 2014 drastično dvignile in od takrat naprej le še naraščajo. Ni naključje, da je istega leta na oblast prišla Cerarjeva vlada. Od države je SVIZ v izbranem časovnem območju, ki ga prikazuje zgornji grafikon, prejel že skoraj sedem milijonov evrov. V obdobju enajstih let (med 2003 in 2014) je SVIZ prejel (zgolj) 409 tisoč evrov. Samo zamislimo si lahko, kolikšne vsote so se potemtakem prenakazovale v štirih letih vladavine “etičnega” premierja Cerarja (2014 do zdaj). Naj vam pomagamo – SVIZ je dobil več kot šest milijonov evrov!

Štrukelj krivdo za vse vali na neoliberalizem in tiste kapitaliste, ki ne razumejo njihovih idej, da jim pripada tuji denar. Z vlado ne bi obračunali (zakaj pa bi, če so od države skupno prejeli že skoraj 7 milijonov evrov, državne donacije pa so se drastično dvignile v času od leta 2014 naprej, ko je na oblasti Cerarjeva vlada). Vlada je torej samo posrednik, ki prerazporeja denar. Kljub temu sindikalistom to ni dovolj. Očitajo ji, da je z zasebniki, ki pa javni sektor tako ali tako financirajo, celo preblaga. Da jim bojda preveč popušča in jim je treba, četudi s silo, vzeti še več. Kam bi Štrukelj z vsemi temi denarci? Že zdaj je pravi bogataš, privoščil si je 80 kvadratov z razgledom, vse kaže, da kar z gotovino. Kako temu ni sledil niti cent hipoteke, si lahko preberete v najnovejši izdaji Škandala24.

Se je Štrukelj učil od svojega tasta – Kučana?
Zdaj je jasno, od kod denar. Jasno, kako je Štrukljev sin (in obenem Kučanov vnuk) že pri rosnih devetih letih prišel do svojega stanovanja. Šokantno dejstvo, o katerem smo pisali v torek. No, po zgoraj navedenih podatkih sicer šokantno, a niti ne preveč presenetljivo. Lastnik nepremičnine v središču Ljubljane je postal leta 2009, ko je bil star zgolj devet let. Danes je na trgu vredna okoli sto tisoč evrov, kako je do nje prišel brez hipoteke, pa iz uradno dostopnih dokumentov sploh ni mogoče razbrati.

Anja Lepej