fbpx

V posmeh pravni državi: Turnškovi borci ZZB NOB vnovič pozivajo k odpovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona!

Tit Turnšek (Foto: STA)

Očitno se Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pod vodstvom Tita Turnška ni sposobna soočiti z odločitvijo Upravnega sodišča RS glede prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. To je namreč tožbi organizatorja koncerta Mirana Trola ugodilo v vseh točkah. Glede na to, da je s tem postalo jasno kot beli dan, da je bil koncert prepovedan nezakonito, se človek vpraša, kako je mogoče, da se borci oglašajo in vnovič pozivajo pristojne organe Republike Slovenije, da Marku Perkoviću ne dovolijo koncerta na slovenskih tleh.

Podpredsednik ZZB NOB Slovenije France Križanič v sporočilu za javnost uvodoma izpostavlja, da protest proti nameravanemu koncertu Thompsona iz aprila 2017 vnovič ponavljajo, saj se ne morejo načuditi organom zakonodajne, izvršne ter sodne oblasti, ki koncerta niso sposobni preprečiti.

V argumentaciji Thompsona obtožujejo poveličevanja ustaštva, čeprav se je ta od tega že večkrat distanciral
Ob tem nasprotovanje utemeljujejo z argumentom, da naj bi “Perković poveličeval ustaško nacionalistično vedenje, ki je s pomočjo Hitlerja in Mussolinija aprila 1941 ustanovilo marionetno državo z enim od najokrutnejših fašističnih režimov v drugi svetovni vojni”. Ob tem so dodali oceno zgodovinarja Boža Repeta, ki je v knjigi z naslovom “S puško in knjigo” navedel, da so ustaši pomorili okrog 300 tisoč ljudi. “NDH je sodelovala pri okupaciji slovenskega ozemlja. Z dovoljenjem Nemcev je zasedla Jesenice na Dolenjskem, Pobrežje, Novo vas pri Mokricah, Slovensko vas in del vasi Čedem pri Kostanjevici. Ustaške enote so v času druge svetovne vojne delovale tudi na drugem slovenskem ozemlju. Oborožene enote NDH so med Slovenci povzročile 823 žrtev,” so med drugim še zapisali in pristojne organe vnovič pozvali, da Perkoviću ne dovolijo koncerta na slovenskih tleh.

Foto: Facebook

ZZB NOB, drugi radikalni levičarji in večina mainstream medijev so spretno sforsirali prepoved, o kateri so razpravljali tudi v državnem zboru, sprožila pa je pravi mednarodni škandal, ki ni bil v čast pravni in demokratični državi. Ob tem je bil še posebej kritičen poslanec SDS Branko Grims, ki je izpostavil, da je najbolj sporno to, da so kot temeljno osnovo za prepoved koncerta navajali ideološko usmerjenost pevca. Grims je omenil, da so nekateri, ki so bili vpleteni v balkanske vojne in se oblačijo v četniške uniforme, v Sloveniji že organizirali koncerte brez težav. Thompson pa je bil po drugi strani borec za osvoboditev Hrvaške in se je poleg tega večkrat javno distanciral od ustaštva in vsega, kar je s tem povezano: “To kaže na dvojna merila, ki so v pravu nedopustna in pomenijo konec vsake pravne države.” Po Grimsovih besedah še bolj bode v oči dejstvo, da se je tukaj delovalo iz ideoloških razlogov. Že to, da policija lahko presoja po ideološki usmerjenosti, ki naj bi bila “splošno znana”, kaže, da ne živimo v demokratični državi.

Kakorkoli, živimo v državi, kjer aktualna ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer ne odstopi, čeprav je pri prepovedi koncerta v takratni vlogi načelnice mariborske upravne enote odigrala glavno vlogo. Prav tako se ni niti opravičila, predsednik vlade Marjan Šarec pa je povrhu v posmeh državljanov še zatrdil, da je bila Klampferjeva pogumna, ko se je odločila za prepoved koncerta. Očitno pa koncert glasbenika, ki poje domoljubne pesmi, nikakor ni sprejemljiv za Turnškove borce, drugače si je namreč nemogoče razlagati, zakaj ob odločitvi upravnega sodišča in napovedi organizatorja odpovedanega koncerta, da bo tega poskušal vnovič organizirati, spet pozivajo k prepovedi koncerta. Adijo, pamet!

Hana Murn