V roke sta si segla akterja balkanske afere Gen-I

Kosovski premier Albin Kurti se je na Blejskem strateškem forumu sestal s kolegom Robertom Golobom. Gre za vpletena iz afere Gen-I. (Foto: Vlada RS)

Predsednik vlade z Albinom Kurtijem o nadaljnji poglobitvi bilateralnih odnosov in dialogu Beograd-Priština.” Tako je vladni tviter profil objavil novico o srečanju dveh akterjev iz balkanske afere Gen-I.

Danes smo lahko na Bledu skupaj videli dva akterja balkanske afere Gen-I, ki sta postala predsednika vlad – kosovske in slovenske. Na Blejskem strateškem forumu je namreč potekala okrogla miza voditeljev Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova, Albanije ter Bolgarije, ki so pogovarjali o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan. Ob tem sta imela Albin Kurti in Robert Golob še bilateralno srečanje.

Kot že mnogokrat rečeno, je bilo slovensko energetsko podjetje Gen-I pod vodstvom Goloba dokazano vpleteno v sporne posle s stranko premierja Kurtija in njegovimi najožjimi sodelavci, ki jih kosovski organi pregona in politične parlamentarne komisije po razkritju vztrajno preiskujejo. O njih se poroča v medijih, medtem ko v Sloveniji velja popoln medijski mrk, zaradi česar je šla afera relativno neopazno mimo na lanskoletnih volitvah, ko je Golobova stranka močno zmagala. Enako so politično instrumentalizirani in zaščitniški slovenski organi “pravne države”, parlamentarno preiskavo pa onemogočajo v Novi Sloveniji.

Andrej Žitnik