V Sarajevu so začudeni: O čem vendar govori Tanja Fajon?

Tanja Fajon med obiskom v Bosni in Hercegovini. Vir: STA

Po tem, ko je naslovnice balkanskih medijev najprej polnil Robert Golob z njegovo “albansko afero”, v kateri se pojavljajo obtožbe, da se je v času njegovega vodenja podjetja GEN-I kanaliziral denar v Kosovo in Albanijo za politične projekte Kurtija in še kaj, je zdaj pobudo očitno prevzela Tanja Fajon, ki jo bosanski portal Patria obtožuje dvoličnosti. Naša zunanja ministrica je namreč v Sarajevu dejala, da je “integracija držav Zahodnega Balkana visoko na seznamu prioritet Evropske unije, ter da je to ključni odgovor na okrepljeni ruski vpliv v tej regiji,” pišejo na omenjenemu portalu. Le nekaj dni kasneje pa je izjavila, da bo potrebno po vojni z Rusijo navezati stike in z njo soustvarjati novo varnostno arhitekturo. 

“Takoj ko bo mir dosežen, bo najpomembnejša stvar – poleg obnove Ukrajine – obnovitev dialoga z Rusijo. To nam bo pomagalo preprečiti začetek hladne vojne v Evropi. Zavedamo se, da brez Rusije ne bo trajnega miru in stabilnosti na naši celini, zato bo morala biti del razprave o novi varnostni arhitekturi v Evropi,” so bile natančne besede naše zunanje ministrice. Ob tem se lahko iskreno vprašamo, kot so se že vprašali drugih v državah, ki jih je obiskala – o čem le govori naša zunanja ministrica?

Novinar portala Patria nas spomni na še eno izjavo naše zunanje ministrice. Ta je namreč dejala, da sta Slovenija in EU iztegnila roko proti Bosni in Hercegovini in da je sedaj odvisno od BiH, kako zelo močno bo ta stisnila roko Slovenije in EU. “Morda bi to roko stisnili še močneje, če bi zdaj točno vedeli, kaj stiskamo – boj proti ruskemu vplivu ali roko, ki kliče Rusijo,” so zapisali v Patrii. Novinar nato nadaljuje, da je ruska invazija na Ukrajino spremenila svet, hkrati pa tudi dokončno pokazala, da politika približevanja Rusiji, ki jo je bodila Angela Merkel, očitno ne deluje, ZDA pa danes z Bidnom obljubljajo, da bodo branile vsak centimeter Nato ozemlja.

Zapisi bosanskega medija so kaj hitro dobili odmev tudi v Sloveniji. Opazil ga je politični komentator Miran Videtič in zapisal hudomušno vprašanje, ali je v Sarajevu govorila ministričina “ukradena identiteta”.

Zaradi Tanje Fajon so zmedeni tako v Sarajevu kot tudi v Sloveniji. Vir: Zajem zaslona, Facebook.

Zmedena EU ali zmedena Tanja Fajon?
Verjetno je najbolj tehten zaključek članka, v katerem se novinar vpraša: “In koliko nam bo še lastnih slabosti in zmedenih politik servirala bruseljska Evropa, ki ni ravno kos ‘ruskemu svetu’?” Novinar bi sicer moral ločiti med EU in Tanjo Fajon. Slednja je sicer res zunanja ministrica ene od držav članic Evropske unije, ki je v preteklosti le s težavo sprejemala skupne zunanjepolitične odločitve. Z rusko agresijo na Ukrajino je bila dosežena širina zunanjepolitičnega konsenza, ki ga je bilo doslej redko opaziti. Zmedenost EU pa je v tem primeru pripisati predvsem zmedenosti naše zunanje ministrice, ki skuša balansirati med novo politiko do Rusije, ki se je osnovala v EU po invaziji in domačimi prišepetovalci iz t.i. stare garde tranzicijske Levice. “Mladi dečki” so se kremeljskemu avtoritarizmu že davno odrekli.

Ob tem pa je potrebno spomniti tudi na besede nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki trdi, da zunanja ministrica nima lastnih razmislekov o mednarodnem okolju. “Upam, da ne bo zamerila tega, kar bom zdaj rekel, ampak ona kakšnih posebnih prepričanj na področju zunanje politike nima. Kakšnega posebnega koncepta nima. Ona pač naredi to, kar ji pripravijo njeni sodelavci,” je za naš medij pred časom komentiral Rupel. K temu lahko dodamo le to, da so omenjeni lapsusi lahko preprosto posledica neznanja.

Od jedrne Evrope k Afriki in Karibom
Zadnji lapsus se pridružuje seriji lapsusov ali namernih zavajanj zunanje ministrice. Ministrica za zunanje zadeve je najprej razglasila veliki obrat k jedrni Evropi, nato pa se podala v Južno Ameriko, Afriko, Karibe, predvsem pa na Zahodni Balkan. Pravilnosti interesa za države nekdanje Jugoslavije ji nihče ne oporeka. Gre za strateško pomembno območje iz več vidikov, tako iz varnostnega kot iz gospodarskega. Predvsem pa gre za izredno kompleksno območje, ki ga je potrebno obravnavati s taktnostjo in obzirnostjo do vseh vpletenih narodnosti.

Gal Kovač