fbpx

V SD bi po vzoru svinčenih časov še vedno vzdrževali monopol nad resnico! Zagnali so platformo za preverjanje dejstev, na kateri še naprej opravičujejo krajo vile in neodgovornost pri TEŠ6?!

SD elita se klanja množičnemu morilcu Borisu Kidriču. (Foto: SD/Printscreen)

“Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, toda ne do svojih dejstev,” navajajo Socialni demokrati na uradni strani stranke, iz katere je razvidno, da so zagnali platformo za preverjanje “dejstev”, na kateri še naprej opravičujejo krajo Moskovičeve vile, kjer imajo sedež, zavračajo odgovornost pri mastno preplačanem projektu TEŠ 6 itd. Ob tem pa še med drugim poudarjajo, kako Nova24TV zanje naj ne bi bil medij, ampak propagandno orodje in orožje. V SD se torej močno bojijo razpada medijskega monopola, ki ga ogroža Nova24TV.

V SD so ob zagonu projekta, ki naj bi predstavljal politično inovacijo v slovenskem političnem prostoru, izpostavili, da naj bi z navajanjem “dejstev” želeli pomagati pri “razkrinkanju laži v javnem prostoru”. V sporočilu za javnost so po poročanju STA navedli še, da naj bi bili “že dalj čas tarča vrste laži, ki jih v slovenski medijski prostor lansirajo mediji, povezani z največjo vladno stranko – SDS”. Iz tega razloga naj bi se tako odločili za zagon projekta, ki naj bi na argumentiran način razkrinkal laži.

Ker je predsednik vlade Janez Janša tisti, ki je kljub zanikanjem veljakov stranke SD že večkrat opozoril na dejstva okrog ukradene vile ne čudi, da so v stranki, ki se ima za ponosne naslednike Zveze komunistov, obregnili ob njega in zapisali naslednje: “Janez Janša je najaktivnejši razširjevalec zgodbe o “ukradeni judovski vili”, ki si naj bi jo na Levstikovi 15 v Ljubljani zase prisvojila SD. “Ukradena judovska vila” ni bila nikomur ukradena, temveč na nesporen način prodana državi, nato pa predmet menjalne pogodbe, s katero je SD na zakonit način postala lastnica zgradbe.” Janša po njihovo uporablja ukradeno judovsko vilo kot način, ko naj bi mu zmanjkalo drugih argumentov ali, ko naj ne bi imel odgovorov na očitke opozicije. Kljub temu, da v stranki navajajo, da naj bi Janša s tem želel le preusmerjati pozornost, pa je potrebno zavedanje, da dejstva okrog ukradene vile govorijo sama zase. Pri tem spomnimo, da so krajo vile potrdili celo pri režimski POP TV.

To, da so pri SD brezplačno dobili nepremičnine, ki so bile v lasti Zveze Komunistov Slovenije, predstavlja večplastni problem. Najprej gre za to, kako je Zveza Komunistov Slovenije pridobila svoje nepremičnine. Naslednja plast je, kako je pravno utemeljeno, da SD lahko nepremičnine od Zveze komunistov Slovenije deduje. Zadnja plast je, kako so lahko nepremičnine, ki jih je v nasprotju z vladavino prava (bodisi z ad hoc spreminjanjem zakonov bodisi z obhajanjem zakonov) pridobila ZKS, sploh predmet dedovanja, da lahko stranka kot je SD do njih pride, četudi po zakoniti poti.

Stavbo na Tomšičevi prav tako ukradli komunisti
Stavba, v kateri imajo nasledniki partije danes svoj sedež, je bila nekoč v lasti judovske družine Moskovič, ki je umrla v holokavstu. Po drugi svetovni vojni si jo je prisvojila partija, v nacionalizirani vili pa ni živel nihče. SD jo je dobil po osamosvojitvi z menjalno pogodbo, saj je Državni zbor RS potreboval stavbo na Tomšičevi ulici, v kateri je imel SD svoje prostore prej. Vendarle pa je ob tem potrebno omeniti, da so omenjeno stavbo na Tomšičevi, ki je bila zgrajena leta 1879 kot Kranjska hranilnica in je bila v njej nato celo Banovska hranilnica, po II. svetovni vojni prav tako ukradli komunisti in v njej vzpostavili sedež za Centralni komite.

Leta 2009 bi bilo možno vzeti “time out”, pa se ga ni
Glede na to, da so bili člani stranke SD vpleteni v enega najbolj preplačanih projektov v zgodovini Slovenije – projekt TEŠ 6, ne čudi, da so v tako imenovanem preverjanju “dejstev” zavrnili levji delež krivde za ta projekt. Pravijo, da so kot stranka le soodgovorni. Vendarle pa je ob tem smiselno opozoriti na besede tedanjega ministra za promet iz vrst SD Patricka Vlačiča, ki je leta 2009 na zborovanju v Velenju dejal: “Gradili bomo, kot smo TEŠ 6, če ne bo šlo drugače, tudi brez dovoljenj!”. S temi besedami je v bistvu napovedal, da bo pod gradnja potekala pod taktirko šaleškega lobija. Tudi nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič, ki velja za glavnega Kučanovega operativca, je opozoril,  da gre pri zloglasnem projektu TEŠ 6 za rdečo navezo, vse skupaj pa vodijo oziroma so vodili nedavno pokojni velenjski župan Bojan Kontič, nekdanji poslanec SD in častni občan velenjske mestne občine Srečko Meh ter član SD in dolgoletni direktor Milan Medved. Leta 2009 bi bilo možno, po besedah Janeza Janše, ustaviti projekt in s tem prihraniti tudi precej denarja. “Ni bilo potrebno postaviti dokončne usode tega bloka, samo time out bi si vzeli.” Očitno pa za to ni bilo interesa.

Patrick Vlačič. (Foto: STA)

Pri preverjanju dejstev v SD vztrajajo, da Fajonova naj ne bi veljala za podpornico nezakonitih migracij, čeprav je splošno znano, da se zavzema za solidarnost do migrantov, ki v državo Evropske unije meni nič tebi prihajajo na nezakonit način. Pred dvema mesecema je Fajonova na svoji spletni strani objavila sporočilo z naslovom “Solidarnost bo ključna, a je obenem najtrši pogajalski oreh”. Prebrati je bilo mogoče, kako je Fajonova v Evropskem parlamentu poudarila, da je zadovoljna, da je komisija končno predstavila nove predloge migracijske in azilne reforme EU, kjer je zapisana obvezna solidarnost držav pri soočanju z migracijami. Solidarnost naj bi bila obvezna za azilni sistem države članice EU in v primeru izkrcanja migrantov, rešenih na morju. Obvezno solidarnost vseh članic EU je ocenila kot dobro in navedla, da po njeno mora biti “Slovenija del rešitve in ne problema, to je tudi moj poziv slovenski vladi”. Premier Janša ji je na tovrsten zapis izpostavil naslednje: Od vsakega, ki si bodisi doma ali v EU domišlja, da lahko druge sili v sprejem ilegalnih migrantov, pričakujem, da bo najprej sam v svojo veliko hišo ali vilo sprejel vsaj dva. Tudi od “voditeljice” stranke SD, ki bi bila solidarna na vaš račun. Ob 15K€/m, hiši in ukradeni vili.”

Kljub temu, da so varnostni organi že večkrat poudarili, da je na poti iz BIH precejšnje število migrantov, ki čakajo, da se napotijo v notranjost EU, ob enem pa se soočamo še z epidemijo novega koronavirusa, v SD trdijo, da po aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi potrebe naj ne bi bilo, namreč vojska naj bi že tako ali tako pomagala na meji, prav tako pa po njihovo naj ne bi bilo nobenih objektivnih podatkov, da bi bili migranti množično okuženi s koronavirusom in bi kot taki predstavljali zdravstveno tveganje. Očitno je, da tukaj pozabljajo, da ima policija na račun nadziranja spoštovanja ukrepov za zajezitev virusa v notranjosti države že tako ali tako veliko dela, zato bi dodatna pomoč vojske prišla še kako prav. Glede na to, da je do sedaj znano, da se covid-19 izjemno hitro prenaša, je naravnost smešno prepričanje, da so migranti nanj imuni. Pri čemer je potrebno upoštevati dejstvo, da se ti ne držijo ukrepov za zajezitev virusa, kot je redno umivanje rok, držanje primerne socialne distance, nošenje zaščitne mask, ker pa je vprašljiva pa je tudi higiena, to seveda še dodatno spodbuja širjenje virusa.

Vzpostavitev tovrstne platforme, kjer naj bi preverjali dejstva po svojih merilih, seveda ne čudi, glede na to, da je znano, da je večina medijev v lasti levice, medij kot je naš pa za razliko od teh razkriva tisto, kar si večina ne upa. Toliko o njihovem boju proti dezinformiranju! Nekoga označevati, da je propagandno orodje, ker si pač upa poročati o nečem, kar ne želijo, da se razkrije, je neokusno. Dejstvo pa je, če se človek še tako spreneveda in svoja mnenja prikazuje kot dejstva, le ta to ne bodo postala, če za svoje trditve nima ustreznih dokazov.

Nina Žoher