fbpx

V SD očitajo “novemu” obrazu premalo vsebine

Oddaja Slovenija izbira (Foto: Zajem zaslona Planet TV)

V prvi oddaji Slovenija izbira na Planet TV sta poslanka SDS Eva Irgl in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj poudarila pomen sodelovanja in komunikacije politikov za preboj Slovenije. Medtem ko se koalicija KUL in Gibanje Svoboda, ki se vabilu v oddajo ni odzval, poslužujeta izključevalne politike, po besedah Irglove ni bilo vedno tako. Spomnite se let 2004 in 2008, kar lahko potrdi predstavnica SD, da smo zelo dobro sodelovali v partnerstvu za razvoj. To se mi zdi pomembno poudariti, ker bi pričakovala, da bi tudi tukaj ravnali enako,” je poudarila Irglova.

Na Planet TV so pričeli z novo oddajo Slovenija izbira, ki gledalcem omogoča vpogled v politično dogajanje pred volitvami, volivcem pa omogoča lažjo odločitev, koga bodo volili, pred volitvami. V prvi oddaji so nastopili predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, poslanka SDS Eva Irgl, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in članica SD Petra Culetto.

V oddajo je bilo vabljeno tudi Gibanje Svoboda Roberta Goloba, a se soočenja niso udeležili. Že pred časom smo pisali, da se naj bi Golob iz previdnosti umaknil iz javnosti, svoje izjave pa naj bi podajal le kontroliranim medijem. Stranka si tudi več kot očitno še ne upa nastopati v javnosti, saj nimajo niti programa, s katerim bi lahko tekmovali z ostalimi strankami.

Robert Golob in logotip Gibanja Svoboda (Foto: Facebook)

Irglova je izpostavila, da SDS ni nikogar izključevala iz političnih pogovorov in so vedno ponudili roko sodelovanja. “Spomnite se let 2004 in 2008, kar lahko potrdi predstavnica SD, da smo zelo dobro sodelovali v partnerstvu za razvoj. To se mi zdi pomembno poudariti, ker bi pričakovala, da bi tudi tukaj ravnali enako,” je poudarila. Takrat jim je uspelo tudi skupaj s stranko SD uskladiti ogromno število zakonov, podprli pa so tudi mnogo dobrih stvari, ki so jih predlagali v SD.

Poslanka SDS Eva Irgl (Foto: Zajem zaslona Planet TV)

Koalicija KUL in Gibanje svoboda pa se sedaj poslužujeta popolnoma drugačne retorike in že vnaprej izključujejo vse tiste, ki so sodelovali s SDS in Janezom Janšo. Po mnenju Irglove se zdi a priori izključevanje slabo za državo in popolnoma nesprejemljivo. “V teh dveh letih smo naredili veliko dobrih stvari in če bi se skupaj povezali, bi lahko za Slovenijo naredili še več,” je še povedala.

Vsak ima svoj način komuniciranja in je zanj odgovoren
Glede komunikacije na družabnih omrežjih meni, da ima vsak svoj način komuniciranja in je vsak odgovoren za to, kaj zapiše na družabnih omrežjih. Sama se tega drži in podaja informacije o tem, kaj so dobrega naredili. “Smešno je, da moramo komentirati, kaj piše predsednik vlade. Napisal je že tako veliko tvitov in 99 odstotkov jih je povezanih z uspešnostjo gospodarstva, uspešnostjo tega, da smo na mednarodnih lestvicah zelo visoko, da smo popravili krivice ranljivim skupinam, da delamo za dobro ljudi,” je dejala.

Poslanka SDS Eva Irgl je pojasnila, da vlada zgolj normalizira stanje v državi oziroma pomaga pri njeni demokratizaciji. (Foto: Facebook)

Pri tem je izpostavila, da tega noben medij ne prikaže, temveč le “reciklirajo” ene in iste tvite, ki jih problematizirajo. V medijih tudi redko zasledimo, kaj denimo napiše Irglova, ki z občutkom podaja vsebino. “Ko bodo večinski mediji tako budno spremljali na primer moj profil, sama objavljam tudi ostra, a pozitivna sporočila z občutkom. Ljudje si želijo konkretnih odgovorov na vprašanja, kaj vse smo že naredili,” je dejala Irglova.

Z radikalno levico si ne bi želeli iti skupaj v vlado
V Novi Sloveniji so prepričani, da so prav politiki tisti, ki nosijo etične kodekse. Vsak izmed njih pa je odgovoren za to, kakšno držo zavzame. “A etični kodeks ima težavo, in to je radikalna levica v slovenskem parlamentu, ki ruši vse,” je izpostavil Cigler Kralj. Kmalu po njegovem sprejemu je eden od poslancev radikalne levice prišel na govorni oder z napisom in na neverbalni način pokazal, kaj si misli o njem. “S takšnimi igralci, kot je radikalna levica, saj ruši prizadevanja za boljše ukrepe, ki bi izboljšali življenjski standard, pa res ne bi šli v vlado,” je še dodal.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj (Foto: Twitter NSi)

Po njegovem mnenju so družabna omrežja lahko zelo primerna pot za obveščanje o svojem delu. V NSi se ves čas zavzemajo in trudijo, da bi tudi na spletu znali skrbeti za dostojno in spoštljivo komunikacijo. Dotaknil se je tudi splošne medsebojne komunikacije. “Mislim, da je opletanje z besedo fašist za vsakega, s katerim se skrajna levica ne strinja, zelo slabo. Radikalne ideje moramo pustiti ob strani in potegniti skupaj voz naprej,” je dejal.

Politiki bi se morali poslušati in sodelovati za preboj Slovenije
V NSi imajo jasen program, dobro in delavno ekipo petih ministrov ter tudi jasne vrednote. Ves čas delajo za visoko politično kulturo in se bodo po besedah Cigler Kralja zanjo trudili tudi vnaprej, saj ljudje od njih pričakujejo, da postavljajo visoke standarde. “V NSi se zavedamo, da smo politiki najprej zato, da sprejemamo odločitve v dobro ljudi in da bo naše življenje boljše,” je povedal in še izpostavil, da bi se morali politiki med seboj poslušati in poskušati sodelovati, saj bodo le tako lahko naredili preboj, ki si ga v Novi Sloveniji tako želijo.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: Zajem zaslona Planet TV)

Jelinčič se je dotaknil ideoloških tem, za katere meni, da politiki o njih ne bi smeli razpravljati, ker s tem razdvajajo. “O Dražgošah naj razpravljajo zgodovinarji, ne pa politikanti, ki že več kot 70 let razdvajajo ljudi,” je izpostavil. Dodal je, da je v politiki, vojni in ljubezni dovoljeno vse, kako daleč in čez katere meje pa bo kdo šel, je drugo. Izpostavil je tudi, da nam najboljši kadri bežijo iz države in da poslanci ne bi smeli kar tako menjavati strank. “Poslanci so v parlament izvoljeni po politični stranki in se morajo tega zavedati, ne da potem skačejo iz stranke v stranko. To je izdaja volivcev,” je bil kritičen.

Članica SD Petra Culetto (Foto: Zajem zaslona Planet TV)

Culettova je podala mnenje stranke SD o prihodu novega igralca na politično prizorišče. Meni, da je konkurenca dobrodošla in da se zaradi tega ne počutijo ogrožene. Podobno kot izpostavljamo tudi sami, pa bi si tudi oni želeli, da bi Gibanje Svoboda podalo kaj več informacij, predvsem iz vsebinskega vidika. “Ne nazadnje gre za volitve 88 kandidatov v državni zbor in mi bi želeli videti te kandidate. Ne počutimo se ogrožene, zagotovo smo pripravljeni na dialog z vsemi, ki spoštujejo ustavo, človekove pravice in dostojanstvo vseh,” je povedala Culettova.

Sara Rančigaj