V SD proti aktivaciji 37.a člena, ki bi vojski omogočil varovanje državne meje: So razlog temu člani stranke, ki služijo s sprevajanjem ilegalnih migrantov?

Lidija Mavretič and Dejan Židan (Photo: Instagram)

Ali se politična stranka Socialnih demokratov boji, da bodo nekateri njihovi člani prenehali služiti s tihotapljenjem ilegalnih migrantov? Socialni demokrati odločno nasprotujejo aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, ki Slovenski vojski podeli dodatna pooblastila za ukrepanje. Ne pozabimo, vidno članico SD in bivšo vinsko kraljico Lidijo Mavretič so ujeli, ko je tihotapila skupino ilegalnih migrantov.

V preteklosti smo poročali, da je pri protizakonitem poslu tihotapljenja ilegalnih migrantov policija zalotila nekdanjo kandidatko stranke SD na evropskih volitvah, Lidijo Mavretič. V stranki SD so se sprenevedali, češ da Mavretičeva od leta 2004 ni več aktivna v stranki, a dejstva govorijo zase. Še aprila 2018 je bila namreč navzoča na kongresu stranke SD. V vlogi vinske kraljice je celo spremljala tedanjega kmetijskega ministra in predsednika SD Dejana Židana na službene poti v Hong Kong.

Ne bi se čudili, če Socialni demokrati nasprotujejo aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi predvsem zaradi finančnih koristi, ki jih imajo nekateri njihovi člani s sprevajanjem ilegalnih migrantov. Tako Matjaž Nemec in Uroš Jauševec zagovarjata, da do aktivacije 37.a člena ne sme priti.

Rdeča tihotapka migrantov kasirala 200 evrov na osebo

Mavretičeva naj bi za “taksi vožnjo” ilegalnim mirantom zaračunavala po 200 evrov na osebo. Takrat naj bi jo najel 23-letni prosilec za azil, pakistanski državljan Kaka Ali, ki živi v Ljubljani.

Nekdanja vinska kraljica in članica SD Lidija Mavretič. (Foto: Mediaspeed)

Vlada Janeza Janše si prizadeva, da bi poslanci na prihajajoči seji Državnega zbora s potrebno dvotretjinsko večino izglasovali 37.a člen Zakona o obrambi, ki bo omogočila polna pooblastila za delovanje vojske pri varovanju južne meje. Po besedah Franca Breznika bi mejo varovalo 500 vojakov, ki bi operirali v treh izmenah.

Vojaki bi s polnimi pooblastili lažje nadzorovali ilegalne migracije na južni meji. (Foto: STA)

Člen je zelo razumljiv, saj vojska ne more vkorakati v najbolj pomembne institucije ter prevzeti oblast. Slovenija pa tudi ni država, ki bi po strukturi spominjala na tiste, kjer še danes vladajo vojaške diktature. Če v Sloveniji resnično kdo misli, da bi zaradi aktivacije tega člena Slovenija postala nova Turčija, Venezuela, Severna Koreja, svetujemo, da se nemudoma preseli v eno izmed teh držav.

Famozni 37.a člen Zakona o obrambi. V njem ne piše, da bi vojska lahko na kakršenkoli način uvedla diktaturo v Sloveniji. (Foto: posnetek zaslona)

Zato Socialni demokrati, dokažite svojo državniško vlogo in v težkih časih omogočite predvsem policistom, da se jih razbremeni. Slovenskim vojakom pa dovolite, da opravljajo tiste naloge, za katere jih slovenski davkoplačevalci plačujemo.

Luka Perš