fbpx

V SD tožijo nad Logarjevim pismom Evropski komisiji, saj je to razgalilo vso bedo, v kateri je po njihovi zaslugi slovensko pravosodje!

Tanja Fajon in Andreja Katič (Foto: SD)

Kot smo že poročali, je minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar v pismu Evropski komisiji opozoril na številne napake v slovenskem pravosodju, od neučinkovitosti do totalitarnih simbolov ob katerih se radi pojavljajo sodniki in tako izkazujejo svojo pripadnost stranki Socialni demokrati. V SD so popolnoma razgaljeni in posledično so sklicali novinarsko konferenco, na kateri so Slovenski demokratski stranki med drugim očitali diskreditacijo pravosodja in sramotenje države v EU. Statistika slovenskega pravosodja je sicer katastrofalna na več področjih, beda pa se je še poglobila v času, ko je ministrstvo za pravosodje vodila Andreja Katič, ki je nastopila na novinarski konferenci.

V Sloveniji je po zaslugi dolgoletnega lomastenja levice in kadrov Socialnih demokratov na tem področju, pravosodje v popolnem razsulu. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je zato v spremnem dopisu pisma Evropski komisiji izrazil svoje videnje na delovanje slovenskega pravosodnega sistema. Poročilo na 36 straneh, ki je bilo 4. maja poslano v Bruselj, predstavlja odziv na pobudo Evropske komisije, ki ga je zunanje ministrstvo pripravilo skupaj z ministrstvoma za pravosodje in kulturo ter nekaterimi drugimi institucijami na področjih, ki jih bo obravnavalo poročilo. Komisija je namreč države članice EU pozvala, naj ji pošljejo poročila o vladavini prava, ker bodo ta omogočila pripravo letnega poročila, ki se bo nanašalo na področja pravosodja, pluralizma in svobode medijev, boja proti korupciji in ustavnopravna vprašanja.

Logar v pismu opozoril na številne napake v slovenskem pravosodju: Od neučinkovitosti do totalitarnih simbolov
Splošno znano je, da se v Sloveniji številni sodni postopki, ki tečejo nerazumno dolgo, končajo, ker zadeve zastarajo, ne čudi pa, da je ravno na to problematiko minister Logar opozoril v dopisu, ki ga je naslovil na evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa. V dopisu pa je med drugim izpostavil dejstvo, da je Slovenija na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu izgubila niz zadev. Po prepričanju Logarja je kazenski pregon bančnih goljufij neučinkovit, spoštovano pa ni niti načelo videza nepristranskosti. Pozabil pa ni omeniti, da v naši državi nekateri sodniki uporabljajo tudi totalitarne simbole.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. (Foto: STA)

Logarjevo pismo je resnično in spravlja sile kontinuitete v zadrego
Namesto, da bi prediskutirali razloge za stanje v pravosodju, pa so Socialni demokrati v ukradeni vili priredili novinarsko konferenco, na kateri sta evropska poslanka Tanja Fajon in nekdanja ministrica za pravosodje Andreja Katič Slovenski demokratski stranki očitala diskreditacijo pravosodja in sramotenje države v EU. Fajonova je med drugim poudarila, da si Slovenija kaj takega ne sme privoščiti: “Vstopamo v novo predsedovanje EU, tovrstna dejanja pa žalijo in sramotijo državo v tujini. Naš poziv Socialnih demokratov: Končajmo to vojno z mediji, končajmo to vojno s pravosodjem, končajmo to vojno z državljani, in končno začnimo delati v interesu ljudi.”

Katičeva pa je obsodila spremno pismo zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja kot popolnoma nesprejemljivo: “Ko smo se z nemško in portugalsko kolegico pripravljali na predsedovanje EU, smo se dogovorili, da bo vladavina prava skupna tema. Ne le, da bomo govorili o temeljnih vrednotah EU, ampak tudi, kako institucije spoštujejo pravni red, kako spoštujejo neodvisnost sodstva in sodne odločitve.” Kako tudi ne, ko pa Logarjevo pismo razgalja vso bedo, v katero se je pravosodje pod njenim vodstvom še bolj pogreznilo.

“Vladavina prava je temeljni postulat demokratične države, branik človekovih pravic in svoboščin. Takšen odmik se v moderni demokratični državi v jedrnem delu Evrope se ne bi smel dogajati. Sram me je in pričakujem od ministrice za pravosodje, da bo odločno stopila v bran pravosodnih organov in zagotovila neodvisnost njihovega delovanja,” je še povedala Katičeva.

Statistika slovenskega pravosodja katastrofalna
Kot smo na Nova24TV že poročali, se uvrščamo med države, ki imajo največ sodnikov na 10. tisoč prebivalcev.

Graf prikazuje število sodnikov na 10 tisoč prebivalcev (Vir: Poročilo EK 2019)

Kljub temu, se Slovenija uvršča med države, kjer postopki trajajo nerazumno dolgo.

Graf prikazuje uvrstitev držav po dolžini sodnih postopkov na prvi stopnji (Vir: Poročilo EK 2019)

Glede na število prebivalcev je Slovenija nadalje po ugotovljenih kršitvah človekovih pravic prva med 47 državami članicami, so pokazali podatki Evropskega sodišča za človekove pravice. Slovenija je do leta 2017 pred ESČP nastopala 353-krat, sodišče pa je v kar 329 primerih ugotovilo, da so bile ljudem na slovenskih sodiščih kršene njihove pravice. Ta statistika kaže, da neuspešnost slovenskih sodišč na ESČP znaša kar 93-odstotkov, s čemer smo bili postavljeni ob bok Rusije, Moldavije in Turčije.

Foto: iStock

Poleg kršenja človekovih pravic, sodniki svojo pripadnost SD izkazujejo tudi s pojavljanjem ob simbolih totalitarizma
Da se je Slovenija znašla med največjimi kršiteljicami človekovih pravic niti ne preseneča, če pomislimo, da so številni sodniki pripadniki SD, sicer pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije in svojo pripadnost pa še danes poleg kršenja človekovih pravic izkazujejo tudi s pojavljanjem ob simbolih totalitarizma, kot na primer Matjaž Štok in Slavko Gazvoda.

Mariborska sodnika Slavko Gazvoda in Matjaž Štok na shodu stranke SD. (Foto: Twitter)

Med njih se nedvomno uvršča nekdanja predsednica Okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, ki se je na eni izmed zabav zabavala kar s titovko na glavi in jugoslovansko zastavo v rokah, čeprav je Ustavno sodišče Republike Slovenije režim morilca Josipa Broza Tita v več odločbah označilo za zločinski in v nasprotju s temeljno slovensko ustavo. Pravniki so namreč prvi, ki bi morali ustavne odločbe spoštovati, verjetno pa tega niti ni potrebno posebej poudarjati.

Vesna Pavlič Pivk s titovko in jugoslovansko zastavo (Foto: Twitter)

Velika ljubiteljica simbolov totalitarizma je tudi nekdanja ministrica Andreja Katič:

Pravosodna ministrica in članica SD Andreja Katič v spremstvu paravojaških enot s katerimi v SD nimajo težav (vir: twitter)

Rok Krajnc