V SDM Kranj podpirajo odločitev Madžarske glede prepovedi promocije LGBT in spodbujanja spreminjanja spola

Karin Planinšek in Žan Žalec iz SDM Kranj (Foto: SDM Kranj)

“Podpiramo odločitev Madžarske glede prepovedi promocije LGBT in spodbujanja spreminjanja spola,” v znak nestrinjanja s tožbo Evropske unije proti Madžarski poudarjajo v kranjskem podmladku največje opozicijske stranke SDS. 

Spomnimo. Junija 2021 je Madžarska spremenila vrsto predpisov, ki se nanašajo na izobraževanje, medijske storitve in oglaševanje. Pri tem je prišlo do uvedbe prepovedi in omejitve glede vsebin, ki spodbujajo ali prikazujejo identificiranje z drugačno identiteto od tiste, ki ustreza biološkemu spolu, spremembo spola ali homoseksualnost. Gre za zakon, ki prepoveduje propagando ideologije spola, namenjeno otrokom in med drugim zaostruje kazni za pedofile in druge kriminalce. V tamkajšnjem parlamentu je bil le en glas proti, sprejet pa je bil z veliko večino vseh strank (157 od 199), čeprav se nekateri poslanci leve opozicije glasovanja niso udeležili.

Čeprav so na Madžarskem v prid zakonodaje poudarjali, da ta ne prepoveduje nobene spolne usmerjenosti ali vedenja, vključno s homoseksualnostjo, in prepoveduje le propagando v šolah, tj. dejanja, katerih cilj je vplivati na učence v določeni smeri, je Evropska komisija Madažrsko nemudoma opozorila na neskladnost nekaterih določb z zakonodajo EU. Ker se Madžarska na opozorila ni odzvala, je ta proti njej sprožila postopek ugotavljanja kršitev prava EU. Decembra lani je Evropska komisija pred Sodiščem EU vložila tožbo proti Madžarski zaradi “kršenja pravic pripadnikov skupnosti LGBTIQ+”, kateri se je skupno po poročanju STA pridružilo 15 držav. Golobova vlada je poskrbela, da je med slednjimi državami tudi Slovenija.

V SDM Kranj v znak podpore stališčem Madžarske poudarjajo, da LGBT skupnost namreč postaja vedno bolj agresivna in nestrpna, predvsem pa škodljiva za naše otroke, zato je po njihovo tožba EU proti Madžarski povsem neutemeljena in posega v suverenost države.

Marsikoga je presenetila novica o tem, da se je Slovenija pridružila tožbi, saj se je medtem v Ugandi mudila predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič. Gre namreč za državo, ki je sprejela izjemno strog zakon proti homoseksualcem, kjer jim grozi celo zaporna kazen. Naj razume, kdor more.

Sara Kovač