fbpx

V SDS bodo v tednu dni vsem strankam poslali osnutek koalicijske pogodbe

Foto: STA

Zmagovalka državnozborskih volitev SDS bo na osnovi svojega programa v tednu dni pripravila osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem, so sporočili na Twitterju. Glede na navedbe prvaka SDS Janeza Janše, da nikogar ne izključuje, je pričakovati, da bodo osnutek prejele vse v DZ izvoljene stranke.

V SDS, ki je na volitvah v začetku junija osvojila 25 poslanskih mandatov, sicer o svojih povolilnih aktivnostih molčijo. Iz izjav predstavnikov nekaterih drugih strank pa je razbrati, da so se s predstavniki SDS neformalno pogovarjali.

Iz stranke pa so v četrtek zvečer prek Twitterja sporočili, da se je sestal strokovni svet, ki je “ocenil rezultate volitev, za katere je pripravil zmagovit program”. Obenem so napovedali, da bo na osnovi tega programa v tednu dni pripravljen tudi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem. Da je pričakovati, da bodo osnutek prejele vse parlamentarne stranke, so za STA v SDS potrdili.

Pogovarjali se bodo z vsemi
Janša se je sicer že prejšnji teden sestal s predsednikom republike na neformalnem srečanju, po katerem je v izjavi za medije tudi napovedal, da bodo vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči prejeli vsi. Omenil je, da se je v DZ uvrstilo devet strank, da je takšna situacija posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in da narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke.

Obenem pa je Janša napovedal, da ne bo sprejel mandatarstva, če bi se izkazalo, da neka druga večina mimo SDS izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado s potrebno podporo poslancev. Nekatere stranke levo od sredine se namreč v teh dneh intenzivno sestajajo in usklajujejo o oblikovanju morebitne levosredinske vlade, ki bi jo vodil drugouvrščeni na tokratnih volitvah, predsednik LMŠ Marjan Šarec. Obrisi morebitne nove vladne koalicije se bodo pokazali tudi na ustanovni seji DZ ob glasovanju o predsedniku DZ, ki jo je predsednik republike Borut Pahor po današnjem prejemu uradnih izidov volitev sklical za prihodnji petek, poroča STA. Kdo bi lahko postal predsednik DZ, v strankah uradno še ne razkrivajo, neuradno je slišati, da si tega položaja želi dosedanji premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Prav tako uradno še niso znani potencialni kandidati za ministrske položaje v eni ali v drugi vladi.

Janša je sicer v enem od četrtkovih tvitov zapisal tudi, da je po pogovoru pri direktorju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Alešu Šabedru bolj jasna slika o stanju na otroški srčni kirurgiji in v zdravstvu nasploh. “Med drugim čimprej potrebujemo sposobnega ministra ali ministrico za zdravje,” je zapisal.

C. Š.