fbpx

V SDS enotni glede razrešitve Zorčiča: Vodenje državnega zbora ne more pripadati poslanski skupini nepovezanih poslancev

Predsednik DZ Igor Zorčič (Foto: STA)

Po petkovem glasovanju za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ se v medijih še vedno špekulira, kdo je oddal neveljavni glasovnici. 45 poslancev je namreč podprlo njegovo razrešitev, medtem sta dva oddala glasovnici, ki sta bili neveljavni. Kako so glasovali poslanci, ni znano, saj je glasovanje tajno. V nekaterih medijih pa še vedno ne pojenjajo namigovanja, kdo od poslancev bi lahko to bil, izpostavljajo celo nekatere poslance SDS. V SDS so enotni, da vodenje državnega zbora ne more pripadati poslanski skupini nepovezanih poslancev, temveč je običajna parlamentarna praksa, da je predsednik državnega zbora izvoljen iz vrst koalicije.

“Glede omenjenih medijskih zapisov in tajnega glasovanja o razrešitvi predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, sporočamo, da je poslanska skupina SDS v stališču o tem, da vodenje Državnega zbora ne more pripadati poslanski skupini nepovezanih poslancev, temveč, da je običajna parlamentarna praksa, da je predsednik Državnega zbora izvoljen iz vrst koalicije, enotna”, so zapisali iz poslanske skupine SDS.

Kako so glasovali poslanci, ni znano, saj je glasovanje tajno. Glasovalo je 47 poslancev SDS, NSi, SMC, DeSUS, SNS in obeh manjšin. Nekateri mediji so namigovali, da naj bi neveljavni glasovnici oddala poslanca narodnih manjšin, nekateri so dejali, da so bili negotovi glasovi DeSUS-a, izpostavljali so celo poslance iz stranke SDS.

Državni zbor

SDS enotna
Kot odgovor na namigovanja so iz poslanske skupine SDS sporočili, da so glede razrešitve Igorja Zorčiča enotni. Po izstopu iz koalicijske SMC in vstopu v poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki je v opoziciji, je Zorčič ostal na položaju predsednika DZ. “Težko je delati, če imamo na predsedniškem mestu nekoga, ki posluša le nasprotno stran in ne moderira ter poskuša najti srednje poti,” je dejal Danijel Krivec. S tega vidika bo treba po njegovih besedah s poskusom razrešitve ponovno poskusiti čim prej. “Tako stanje je nevzdržno. Zelo težko je sodelovati v DZ,” je poudaril. Prav tako je poslanec narodne manjšine Felice Žiža potrdil, da Zorčič ne deluje neodvisno in samostojno. “Določene odločitve, kot na primer glasovanje o dnevnem redu, so verjetno pokazale, da ga je povleklo na stran opozicije, česar pa si kot predsednik DZ ne bi smel privoščiti,” je navedel.

Anita Gužvič