V SDS in NSi za izredno sejo DZ o zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami

Jelka Godec (Foto: STA)

V poslanskih skupinah SDS in NSi so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Z enim od predlaganih sklepov se zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov, so sporočili danes.

Vlada naj poskuša doseči, da otroški kardiologi, ki so napovedali odhod iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, do dejanskega odhoda opravljajo vsaj urgentne posege. Poleg tega naj se dogovori s priznano kliniko v eni od sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, poskrbi pa naj tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino, je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka SDS Jelka Godec.

Vlada se ne odziva na dogajanje v otroški kardiologiji niti po tistem, ko so svoj odhod nedavno napovedali trije otroški kardiologi, je opozorila. Po njenih besedah je ustanovila le Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Vendar se v SDS in NSi sprašujejo, kako bo inštitut sploh deloval, če pa v Sloveniji ni več ostalo otroških kardiologov.

Ministrica za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojka Kolar Celarc ni uspela vzpostaviti normalnega delovanja na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana niti z vsem kadrom, ki je bil na voljo, je poudarila poslanka. Starši zdaj po njenih besedah sploh ne vedo, kam naj gredo, če se njihovemu otroku nenadoma poslabša zdravstveno stanje.

Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca obžalujejo, da premier Miro Cerar ni pravočasno zamenjal ministrice. Težave na otroški kardiologiji so se sicer res začele pojavljati že veliko pred začetkom aktualnega mandata, je spomnil. A niti v tem mandatu ni bilo storjeno tisto, kar bi moralo biti, za kar pa nosi odgovornost Kolar Celarčeva, je dejal.

Vodstvo UKC Ljubljana je minuli teden prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Kot je minuli teden dejal generalni direktor Aleš Šabeder, iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini, obstaja pa tudi možnost ukinitve programa. Trenutno UKC Ljubljana na tem področju sodeluje s češkim centrom.

Otroški kardiologi Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić, ki so dali odpoved, so navedli, da je sistem, ki ponuja prisotnost otroškega srčnega kirurga le dva operativna dneva v mesecu, nevaren za bolnike in za zdravstveno osebje.

C. Š., STA

 • tonite falco

  Poglejte si tole. Kaj ljudje, (če takim sploh lahko rečemo človek) počnejo z otroki v 21 stoletju oziroma danes! Ogled na tem linku: http://www.publishwall.si/stoychi./post/329494/halloween-praznik-zakola-ubogih-otrok

  V spodnjem videu bivši satanist Glenn Hobbs lepo izpostavi resnico o ritualih žrtvovanja otrok na praznik Noč čarovnic. Vsem ga pripročam na ogled. https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=9_7Aw9FbPNo

 • Antonius

  Celarčeva je najmanj dvakrat kazensko odgovorna. Najprej zato, ker je z zlorabo ministrskega položaja naredila vse, da so Zemljaričevi kalibri lahko v zdravstvu nemoteno nadaljevali s krajo in drugič zato, ker je imela vsa pooblastila, da bi iz otroške bolnice od=bala totalno nesposobnega bleferja Kendo, pa ga ni, ker mu je trdovratno držala politikantsko *štango*.
  Bolj, kot strašljiva zgodba kriminalnega dogajanja z najmlajšimi pacienti jo je skrbelo, da bodo pokradene slovenske bolnice upnikom poplačale zapadle obveznosti. V ta namen je spufanemu slovenskemu zdravstvu namenila 130 milijonov evrov, da Zemljariči različnih imen ne bi potegnili *takratko*.
  Izredna seja tri tedne pred volitvami je en navaden ništrc. SDS in NSi-kd sebi s tem pehom ne delata nobene predvolilne usluge. NA SOOČENJIH naj pred slovensko tv javnostjo na NAGLAS povesta, kar mislijo na brezvezni izredni seji očitati Cerarju, Celarčevi in kompletni koaliciji, ki se drenja v najslabši a kleptomansko najbolj uspešni vladi moralističnega kleptomana Cerarja.

 • svoboda sloveniji

  NACIONALNI INŠTITUT NAJ BI PRVEGA MAJA ŽE DELOVAL. ZANIMA JIH SAMO KAKO NAJ BI PREUREDILI PROSTORE V LASTNE PISARNE IN KAKO BODO PREDELALI WC-je SEVEDA ZA LASTNO RABO.
  KJE BODO PROSTORI ZA PACIENTE / BAJE DA BODO OTROCI IN ODRASLI SKUPAJ NA ISTEM ODDELKU/ DELAVCI NE VEDO. DELAVCI TUDI NE VEDO KAJ BO Z NJIHOVO ZAPOSLITVIJO. VSE JE TIHO, PRESTRAŠENO IN NESIGURNO.
  SLOVENCI POSKRBIMO ZA NAŠE OTROKE!
  VSI NA VOLITVE.
  VOLIMO SDS !!!
  OČISTIMO IN OSVOBODIMO NAŠO SLOVENIJO !!!

 • karlina

  No, sedaj naj pa skličejo še izredno sejo , glede migracij, vsak dan jih prečka mejo , že skoraj 100 migrantov !!!!!!