fbpx

V SDS ne podpirajo nobenega kandidata za guvernerja Banke Slovenije: Vsi predvideni kandidati so bili na funkcijah tudi v času, ko je bančna luknja nastajala

Foto: Mediaspeed/STA

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec se je pri predsedniku republike Borutu Pahorju udeležil posvetovanj o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije.  V predvidenem roku je predsednik republike prejel pet predlogov kandidatur, in sicer se na omenjeno funkcijo prijavljajo mag. Marko Bošnjak, mag. Milan Martin Cvikl, dr. Primož Dolenc,  prof. dr. Mejra Festić in Benjamin Jošar. 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je po sestanku povedal, da je na mizi pet predlogov kandidatur, ki so jih v poslanski skupini pregledali, vendar pa se po pregledu kandidatur niso odločili, da bi kateregakoli od kandidatov za guvernerja povabili na predstavitev. “Naša odločitev je bila sprejeta na osnovi dosedanjih delovanj vseh omenjenih kandidatov in na osnovi gradiva, ki so nam ga posredovali. Naša skupna odločitev je bila, da nikogar ne podpiramo,” je povedal vodja poslank in poslancev SDS.


Na vprašanje o tem, kako komentira informacije, da Banka Slovenije že celo desetletje ni imela učinkovitega sistema za preprečevanje pranja denarja, je Krivec odgovoril, da tu pravzaprav ni česa komentirati, saj so preiskovalne komisije državnega zbora to tudi pokazale in dokazale, zato sedaj “pričakujemo naslednji  korak, torej, da se na podlagi vsega tega tudi kaj ukrene.” “Eden od razlogov, zakaj ne podpiramo sedaj predlaganih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije je tudi ta, da so bili vsi predvideni kandidati na funkcijah tudi v času, ko je bančna luknja nastajala.”

Na vprašanje o tem, ali so v poslanski skupini SDS predsedniku republike predlagali svojega kandidata, je Danijel Krivec odvrnil, da svojega kandidata nimajo. “Menimo, da je večja odgovornost vladne koalicije, da se dogovori glede podpore enemu ali drugemu kandidatu, kajti oni imajo škarje in platno, tako da bomo počakali. Če bo do podpore s strani koalicije kateremukoli od predlaganih kandidatov prišlo, pa, kot rečeno, podpore z naše strani ne bo,” je pojasnil Krivec.

Danijel Krivec (Foto: STA)

Na vprašanje o tem, ali je predsednik republike morebiti namignil, da bi predlagal svojega kandidata, kar mu zakonodaja tudi dopušča, pa je Krivec odvrnil, da je predsednik republike to možnost omenil, “vendar ni bilo nič o konkretnih imenih, temveč je povedal, da v primeru, da bo ugotovil, da razgovori z ostalimi poslanskimi skupinami kažejo, da kandidati nimajo podpore, razmišljal tudi o takšni možnosti.”

Predsednik republike bo državnemu zboru izbranega kandidata predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Po posredovanju predloga kandidature državnemu zboru je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Vodja poslank in poslancev SDS pa je odgovarjal tudi na vprašanja o tem, kako se stranka pripravlja na lokalne volitve, pri čemer je povedal, da se na lokalne volitve v stranki pripravljajo že skoraj leto dni in da v tem trenutku potekajo postopki potrjevanja kandidacijskih list.

Video izjave za medije vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca po posvetovanju pri predsedniku republike poglejte TUKAJ

J. G.