fbpx

[Video] V SDS opozarjajo, da je Golob v mednarodni finančni preiskavi in predstavlja vse, kar je v naši državi narobe!

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. (Foto: STA)

Bojazen je, da bomo na koncu eksperimenta doživeli to, da bosta umrla tako bolnik kot zdravstvo,” je ocenila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Poleg tega je spomnila na Golobov romunski bančni račun, glede katerega Golob trdi, da je plod ukradene identitete. Opozorila je tudi, da je kosovski parlament odredil preiskovalno komisijo o domnevnih nezakonitostih posla Gen-i. Državni zbor je na tajnem glasovanju včeraj zvečer sicer pričakovano izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Golob je v državni zbor tudi že vložil listo ministrskih kandidatov.

Državni zbor je včeraj popoldan na izredni seji med drugim odločal o kandidatu za predsednika vlade Robertu Golobu. Na tajnem glasovanju so po pričakovanjih izvolili predsednika Gibanja Svoboda za mandatarja za sestavo nove vlade. Golob, ki je v DZ tudi že vložil listo ministrskih kandidatov je v izjavi po izvolitvi dejal, da se zaveda velikih pričakovanj, a da morajo biti včasih “izzivi veliki, zato da še bolj trdo delaš“.

Kandidat za mandatarja Robert Golob je v predstavitvi programskih zasnov vlade, ki jo bo vodil, izpostavil teme, kot so socialna pravičnost, solidarnost ter na znanju temelječa družba. Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal. “Pred mesecem dni so se volivci jasno odločili, da si želijo živeti v normalni državi, kjer ne bodo vse čas v stiski in negotovosti, kaj prinaša naslednji dan,” je dejal na današnji izredni seji DZ, na kateri so poslanci odločali o njegovi kandidaturi za predsednika vlade. Ljudje po njegovih besedah pričakujejo predvsem upanje na boljšo prihodnost, za kar si bo, kot je napovedal, tudi prizadeval.

Vladajoči pripravljajo tiho nacionalizacijo
Matej Tonin
je prihodnjim vladajočim sporočil, da lahko Slovenci veliko dosežemo zgolj s sodelovanjem. Povedal je, da bo NSi konstruktivna opozicija, vendar pa bo podpirala le dobre predloge vlade, in če bo povabljena, tudi sodelovala pri oblikovanju skupnih zakonskih predlogov. Pripomnil je, da to ne pomeni, da bodo tihi in pridni, ampak bodo uporabili vse demokratične možnosti, da preprečijo socialistične eksperimente. “Delimo številne pomisleke gospodarstva, zdravnikov, sindikatov in navadnih ljudi,” je poudaril. Ob tem je naštel tiho nacionalizacijo in dodatne obdavčitve tistih, ki iz dneva v dan delajo ter ustvarjajo. Tonin je še napovedal, da bodo v stranki NSi uporabili vse poslovniške in zakonske možnosti, da ubranijo spremembe dohodninskega sistema, sprejete v prejšnjem mandatu. Ocenil je, da je koalicijski sporazum preveč nagnjen v eno stran, in sicer v korist stranke Levica. Iz tega razloga bo NSi glasovala proti kandidatu za predsednika vlade, ki je takšen sporazum podpisal. Vodja stranke NSi je še napovedal, da bodo vložili veliko zakonskih predlogov in da bodo jeseni podprli vse protikoronske ukrepe, ki jih bo podprla tudi stroka.

Foto: STA

Golob je v mednarodni finančni preiskavi
Predsednik SDS Janez Janša se na seji ni prijavil k besedi, je pa vodja poslanske skupine Jelka Godec dejala, da želi kandidat za mandatarja doseči širši konsenz s civilno družbo, predvsem s tistimi, ki so proti sedanji vladi na Trgu republike v Ljubljani brali sovražno nastrojene pamflete, recitirali pesmi, vzklikali “smrt janšizmu”. Golobu je očitala, da se bo na ministrstvih s sistemizacijo delovnih mest znebil kadrov SDS. Godčeva se je dotaknila Golobove napovedi o eksperimentu v javnem zdravstvenem sistemu, s katerim naj bi ugotovili, kje so meje javnega zdravstva. “Bojazen je, da bomo na koncu eksperimenta doživeli to, da bosta umrla tako bolnik kot zdravstvo,” je ocenila. Poleg tega je spomnila na Golobov romunski bančni račun, glede katerega Golob trdi, da je plod ukradene identitete. Opozorila je tudi, da je kosovski parlament odredil preiskovalno komisijo o domnevnih nezakonitostih posla Gen-i.

To potrjujejo informacije, ki jih imam,” je glede tega dodal Žan Mahnič ter ponovil, da gre za mednarodno finančno preiskavo – kar je Golob sicer zanikal. “Pustiva času čas, pa se bo na koncu izkazalo, kdo je imel prav,” se je odzval Mahnič. Po Mahničevem prepričanju Slovenija ne rabi eksperimentov, pač pa neko začrtano pot in strategijo, kako se bo razvijala naprej, kar je tudi poudaril in pojasnil, da Goloba za mandatarja ne bo podprl – saj predstavlja vse tisto, kar je v naši državi narobe, Golob je medijski projekt s podporo nacionalne televizije, družinskih povezav POP TV-ja in nekritičnega poročanja. Ne bi želel za mandatarja podpreti nekoga, ki je morda vpleten v mafijske posle in pranje denarja.

Golob je antipod Drnovška
“Ali velja, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, ali tisto, kar je izrečeno pred kamero
,” je zanimalo Anžeta Logarja, ki je opozoril, da se zapisano v koalicijski pogodbi precej razlikuje od izrečenega.  Spomnil je, da je Golob rekel, da vse, kar ljudje pričakujejo, je upanje – to ima sicer dvojni pomen, lahko razumemo egoistično ali altruistično. Koalicijska pogodba kaže na prvo tolmačenje – torej “upam si narediti vse, kar pravi Levica“, govor pa zbuja nekaj upanja, da gre za altruistično različico. Logarja je zanimalo, ali obstaja enačaj med pogodbo in dejanji. Sam je namreč opazil kar nekaj odstopanj – Golob je pred časom rekel, da je treba dosledno preverjati strokovnost in podkovanost vseh kadrov države – isti dan pa je bil za generalnega sekretarja DZ predlagan Robert Pavšič. Logarja je tudi zanimalo, zakaj je Golob koalicijsko pogodbo zaobrnil tako v levo, ob tem, da ima 41 poslancev in udobno večino s stranko SD. Pripomnil je tudi, da mediji radi omenijo, da je Golobov vzornik dr. Janez Drnovšek.

A v praksi je to videti tako, da brez argumentov in analize predlagajo vlado, ki ima največ ministrskih resorjev v EU – mediji o stroških seveda ne razpravljajo. Nato odločajo o razdelitvi delovnih teles v DZ, na podlagi poslovnika pa sprejmejo odločitev, ki je v nasprotju s poslovnikom. Poleg tega napovedujejo menjave povsod, celo tam, kjer jih ni nihče drug naredil in niti ni podlage za menjavo. “Vse to je to antipod tega, kar je Drnovšek nekoč zagovarjal,” je poudaril Logar in dodal, da Drnovšek tudi ne bi povabil v vlado Marjana Šarca in Alenke Bratušek. Proti koncu je Logar še izpostavil, da naj bi bilo Gibanje Svoboda zelena stranka – ali to pomeni, da ne bodo nadaljevali gradnje kanalizacije čez vodonosnik, kar je seveda v interesu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Ponovil je tudi besede Luke Mesca, ki je ob podpisu pogodbe dejal, da s tem trenutkom končujejo izgubljeno desetletje in pol. Po mnenju Logarja je tudi na tem mestu upanje rahlo okrnjeno, saj je 12 let od teh 15 “izgubljenih” predstavljala politika, ki danes sestavlja to koalicijo.

Povožena je bila procedura in umorjena demokracija
Poslanec SDS Branko Grims je izpostavil, da je bila danes procedura (zaščita manjšine) povožena in s tem tudi umorjena demokracija. Grims je tudi spomnil na pravilo Orwella, ki pravi, da nikoli ne smeš verjeti levičarjem pri izrazih, ki jih uporabljajo – to, kar se je danes zgodilo, je po Grimsovih besedah uvod v totalitarizem. Če se lahko povozi procedura, je s tako demokracijo nekaj hudo narobe. S sestavljanjem vlade se po njegovem prepričanju hiti tudi zaradi preiskovalne komisije na Kosovu, poleg tega še v štirih državah na Balkanu tečejo preiskovalni procesi. Pripomnil je tudi, da se koalicijska pogodba skupaj z izjavami bere kot katekizem kulturnega marksizma – napad na normalnost, na družino, ki naj bi bila fašistična celica, napad na otroke, ki se jih bo posiljevalo z LGBT- propagando, napad na zasebno lastnino – Grims je ob tem opozoril na dvojno obdavčitev, najprej davek na nepremičnino, potem pa še skupni davek na premoženje, in iz vsega skupaj potegnil poanto, da se splača zapiti in biti len, ne splača pa se dobro delati. Opozoril je tudi, da se je drastično povečalo povpraševanje po nepremičninah čez mejo, mnogo Slovencev namreč načrtuje selitev iz Slovenije, najbogatejši so pa tako ali tako podjetja že preselili v tujino. “Vsak, ki ima rad Slovenijo, bo danes glasoval proti. Sam bom absolutno in odločno proti,” je  poudaril Grims, ki je še dodal, da se bo morda zares cedilo mleko, kot napoveduje Golob, vendar pa je ob tej obljubi zamolčal, da bodo molzne krave Slovenke in Slovenci.

“Spoštovani gospod Golob, želim vam, da boste svoje delo dobro opravljali, vas pa kot dolgoletna poslanka prosim, v kolikor boste ocenili, da je eksperiment dejansko postal eksperiment, da ravnate, kot je pred dvemi leti ravnal Marjan Šarec,” je poslanka Eva Irgl pozvala Goloba, državljanom pa je predlagala, da si dejansko preberejo koalicijsko pogodbo od prve do zadnje točke, da bodo videli, da se nazaj uvaja socializem. “To je eksperiment, o katerem govorite. Gospodarstvo in slovenski podjetniki pa si tega ne želijo. To so večkrat povedali,” je poudarila. Na Twitterju pa je pred nekaj trenutki Golobu kot 15. predsedniku vlade čestital Janez Janša: “Čestitke dr. Roberu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo,” je zaželel dosedanji premier.

Sara Bertoncelj