fbpx

V SDS podpirajo minimalno plačo – V uspešnih podjetjih imajo ustrezno nagrajene delavce, ne glede na zakonsko določbo

Foto: STA

V SDS menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. V odzivu na predlog ministrice za delo Anje Kopač Mrak o zvišanju minimalne plače za 4,7 odstotka so se sicer zavzeli za višino minimalne plače, ki bi stimulirala delo in zagotavljala dostojno preživetje ljudi.

Višino minimalne plače je treba postaviti v širši kontekst, to je celoten plačni sistem,” so izpostavili v največji opozicijski stranki. Ob tem so poudarili, da mora obstajati razlika med socialnimi prejemki in minimalno plačo.

Višina minimalne plače mora biti določena v dogovoru s sindikati in delodajalci, in sicer glede na uspešnost in produktivnost ter določena na način, da se razbremeni tudi delodajalce, da ob povišanju minimalne plače zaradi povečanja stroškov dela delavcev ne bi odpuščali,” so prepričani v SDS.

Vsako dobro podjetje ima zadovoljne zaposlene
Menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. So pa opozorili, da “žal še vedno obstajajo podjetja, ki svoje dobičke kujejo na račun nizkih plač zaposlenih“. Menijo, da je prav, da institut minimalne plače obstaja in da ga država nadzira, poroča STA. V SDS so še dodali, da v odgovornih podjetjih, kjer se zavedajo, da je njihova uspešnost v veliki meri odvisna od zadovoljstva zaposlenih, sami, ne glede na minimalno določeno plačo, ustrezno plačujejo in nagrajujejo svoje delavce.

Ministrica Kopač Mrakova je v ponedeljek predlagala zvišanje minimalne plače za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto, o njenem predlogu pa bo Ekonomsko-socialni svet (ESS) razpravljal v petek.

C. Š.