fbpx

V SDS pozdravljajo ustanovitev preiskovalne komisije o financiranju strank iz tujine: Tako bomo ugotovili, koliko so dobile leve stranke od oprane iranske milijarde v NLB!

Foto: STA

V Slovenski demokratski stranki pozdravljajo ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi se ukvarjala s financiranjem političnih strank iz tujine. Tako bomo lahko ugotovili, kakšen delež od provizij od oprane iranske milijarde evrov preko državne NLB so dobile stranke SD, DeSUS, Zares in LDS, kakšen delež provizij so dobili posamezniki na vodilnih položajih Liste Marjana Šarca, koliko je hrvaški tajkun Branko Roglić doniral SMC in v kolikšni meri je tuj kapital, zastopan v družbi Pro Plus, udeležen v stalni promociji levih strank MLŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levica.

V koalicijskih poslanskih skupinah so se dogovorili za vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije o politični odgovornosti pri financiranju političnih strank iz tujine. V koaliciji so si enotni, da bo komisijo vodil Jani Möderndorfer (SMC).

V Slovenski demokratski stranki pozdravljajo ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi se ukvarjala s financiranjem političnih strank iz tujine. Tako bomo lahko ugotovili:

1. Kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde evrov za iranske teroriste so prejele takratne vladne stranke SD, DeSUS, Zares in LDS, ki so pranje denarja omogočile ter nato učinkovito preprečile vsako preiskavo največjega finančnega škandala v zgodovini Slovenije.

2. Kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde evrov za iranske teroriste so prejeli posamezniki in posameznice na vodilnih položajih v LMŠ, saj je preiskovalna komisija v prejšnjem mandatu odkrila, da so njihovi najožji sorodniki neposredno sodelovali pri tem kriminalnem početju.

3. Kolikokrat in v kakšni vsoti je Branko Roglić, častni konzul Slovenije na Hrvaškem, sicer pa eden najbogatejših Hrvatov, v predvolilni kampanji finančno podprl stranko SMC, čeprav je to z zakonom prepovedano. In ob tem bo mogoče tudi ugotavljati odgovornost nosilca javne funkcije Mira Cerarja, takrat predsednika vlade, danes zunanjega ministra, v povezavi z njegovo neodločno in jalovo oziroma prodano politiko do Hrvaške glede vitalnih interesov Republike Slovenije.

4. V kolikšni meri je tuji kapital, zastopan v družbi Pro Plus in njenih derivatih, udeležen v stalni promociji in volilnih kampanjah strank LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levica.

Möderndorfer bi se zaradi starih grehov moral izločiti
V SDS pa pričakujejo, da se bo predsednik te preiskovalke, nadomestni poslanec in trenutno član SMC Jani (Janko) Möderndorfer v primeru razprave okrog financiranja SMC iz Hrvaške izločil iz odločanja. To mu v primeru preiskovalne komisije o pranju denarja v NLB v prejšnjem mandatu ni uspelo, saj najetega in nikoli vrnjenega kredita košarkarskega kluba Olimpija, kjer je bil Möderndorfer podpisnik kot direktor KK Olimpije, sploh ni uvrstil na dnevni red preiskovalne komisije.

C. Š.