fbpx

V SDS predlagajo znižanje dohodninskih stopenj – na ta način bo imel delavec s povprečno plačo 400 evrov več v denarnici

Marko Pogačnik (foto: Twitter)

V stranki SDS so zaradi previsokih davčnih obremenitev predlagali zakon o znižanju stopenj v vseh dohodninskih razredih za dva odstotka in zvišanje splošne dohodninske olajšave s 3300 na 3500 evrov. Na ta način bi vsakemu s povprečno plačo ostalo 400 evrov več v denarnici.
Poslanec SDS mag. Marko Pogačnik je  na današnji novinarski konferenci predstavil predlog novele zakona o dohodnini, ki so ga v poslanski skupini SDS včeraj vložili v zakonodajni postopek. “V SDS smo prepričani, da so obremenitve v Sloveniji previsoke, kar argumentirajo tudi raziskave in primerjave podatkov z drugimi državami Evropske unije,” je uvodoma dejal poslanec mag. Pogačnik in dodal, da je eden izmed ključnih problemov v Sloveniji prav previsoka obremenitev plač.

“V SDS smo se vedno zavzemali, da bi našli skupni interes med delodajalci in delojemalci, in prepričani smo, da sprememba zakona o dohodnini pomeni pozitivni premik za obe skupini,” je povedal Pogačnik. Ob tem je dodal, da sta poglavitni rešitvi novele zakona o dohodnini dve, in sicer predlagajo “znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za dve odstotni točki in zvišanje splošne dohodninske olajšave z dosedanjih 3300 evrov na 3500 evrov.” 

Ukrep bi delavcu s povprečno plačo prinesel 400 evrov več
Po besedah poslanca Pogačnika te konkretne spremembe na primeru povprečne plače pomenijo, da bi tisti, ki zasluži povprečno plačo, imel približno 400 evrov več v denarnici. “Na ta način bi spodbudili boljšo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, s tem bi tudi oživili potrošnjo,” je prepričan poslanec, ki je še dejal, da se mora gospodarska rast poznati tudi v žepih in denarnicah državljank in državljanov Republike Slovenije.

Na novinarsko vprašanje, ali meni, da bo vladna koalicija naklonjena temu zakonu, tudi glede na to, da je bilo že večkrat poudarjeno, da so stroški obremenitve plač previsoki, je poslanec odvrnil, da v SDS naredijo tisto, za kar mislijo in za kar vedo, da bi bilo dobro za državljane in gospodarstvo. “Kako bo ravnala vlada ali  koalicija, je treba vprašati njih, mi jamstva, da bo naš predlog podprt, ne moremo dati, prepričani pa smo, da bi bil to korak v pravilno smer, saj bi s tem sledili zahtevam gospodarstva in tistih, ki pravijo, da so obremenitve previsoke, da se izgublja konkurenčnost in da so plačila davkov, katerih osnove so plače, previsoka.”
C. Š.