V SDS predlagajo znižanje dohodninskih stopenj – na ta način bo imel delavec s povprečno plačo 400 evrov več v denarnici

Marko Pogačnik (foto: Twitter)

V stranki SDS so zaradi previsokih davčnih obremenitev predlagali zakon o znižanju stopenj v vseh dohodninskih razredih za dva odstotka in zvišanje splošne dohodninske olajšave s 3300 na 3500 evrov. Na ta način bi vsakemu s povprečno plačo ostalo 400 evrov več v denarnici.
Poslanec SDS mag. Marko Pogačnik je  na današnji novinarski konferenci predstavil predlog novele zakona o dohodnini, ki so ga v poslanski skupini SDS včeraj vložili v zakonodajni postopek. “V SDS smo prepričani, da so obremenitve v Sloveniji previsoke, kar argumentirajo tudi raziskave in primerjave podatkov z drugimi državami Evropske unije,” je uvodoma dejal poslanec mag. Pogačnik in dodal, da je eden izmed ključnih problemov v Sloveniji prav previsoka obremenitev plač.

“V SDS smo se vedno zavzemali, da bi našli skupni interes med delodajalci in delojemalci, in prepričani smo, da sprememba zakona o dohodnini pomeni pozitivni premik za obe skupini,” je povedal Pogačnik. Ob tem je dodal, da sta poglavitni rešitvi novele zakona o dohodnini dve, in sicer predlagajo “znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za dve odstotni točki in zvišanje splošne dohodninske olajšave z dosedanjih 3300 evrov na 3500 evrov.” 

Ukrep bi delavcu s povprečno plačo prinesel 400 evrov več
Po besedah poslanca Pogačnika te konkretne spremembe na primeru povprečne plače pomenijo, da bi tisti, ki zasluži povprečno plačo, imel približno 400 evrov več v denarnici. “Na ta način bi spodbudili boljšo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, s tem bi tudi oživili potrošnjo,” je prepričan poslanec, ki je še dejal, da se mora gospodarska rast poznati tudi v žepih in denarnicah državljank in državljanov Republike Slovenije.

Na novinarsko vprašanje, ali meni, da bo vladna koalicija naklonjena temu zakonu, tudi glede na to, da je bilo že večkrat poudarjeno, da so stroški obremenitve plač previsoki, je poslanec odvrnil, da v SDS naredijo tisto, za kar mislijo in za kar vedo, da bi bilo dobro za državljane in gospodarstvo. “Kako bo ravnala vlada ali  koalicija, je treba vprašati njih, mi jamstva, da bo naš predlog podprt, ne moremo dati, prepričani pa smo, da bi bil to korak v pravilno smer, saj bi s tem sledili zahtevam gospodarstva in tistih, ki pravijo, da so obremenitve previsoke, da se izgublja konkurenčnost in da so plačila davkov, katerih osnove so plače, previsoka.”
C. Š.
 • DJURO SUMAR

  SDS mora najprej zmagati na volitvah, potem sestaviti vlado, nato pa naj uvede znižanje dohodninskih stopenj. Dvakrat so nam že vladali, pa ni bilo nič od tega. Meni so na letnem nivoju takrat, ko je vladal Janez Janša, vzeli 600 evrov netto. Skratka, lahko je gobezdati takrat, ko si v opoziciji.

  • traktor

   Penzenist?

  • xtc

   Ne naprezaj se samo nekatere mosele iz svta prenesti oa bo šlo,kdo že vrešči takrat?
   Ah,ja levaki.

   • DJURO SUMAR

    Si že pijan, težko tipkaš.

    • xtc

     He,he,he resnica pač boli ,a ne?

 • luckyss

  Ja, lepo…ampak to je približno 2, 5 milijarde na leto in je treba nekje vzeti….
  Morda pa se bo zgodil čudež in bodo lopovi iz davčnih oaz začeli vračati tistih 50
  milijard, ki so bile na “lepe oči” razdeljene v času vladavine SDS kot posojila bank in kot “prihvatizacije ?!
  Banda pokvarjena…rdeča in prebarvana..

  • traktor

   Saj, če bi bila to normalna država, bi lahko dobili nazaj, ker bi bilo zaradi tega manj socialnih transferjev, pa višja zaposlenost, pa še kaj bi se našlo.

  • xtc

   Seveda JS zmanjšat za toliko in sprivatizirat državno.

  • učko

   V bankah so takrat bli “glavni” isti kot danes, ta rdeča fašistična mafija. 2,5 milijarde pa takoj prišparamo, če obsodimo vse rdečkarske fašiste in jim odbijemo od njihovih nezasluženih penzij in plač.

 • ogledalo

  Hinavci populistični. Ko je ivan vladal, je davčno razbremenil samo najbogatejše. Ja, volitve bodo!

 • učko

  Pravilno, danes je davčna politika tako kretenska, da v bistvu nabija kazni vsem sposobnim in pridnim delavcem in seveda delodajalcem v realnem sektorju. Nestimulativna (beri: kaznovalna) politika ta rdečih fašistov je uničila na deset tisoče kvalitetnih delovnih mest in jih še vedno uničuje.

  • baubau

   Saj je vendar že slepim jasno,da se totalitaristi tako Slovencem maščujejo za njihovo večinsko odločitev za svobodno državo in demokracijo.Po dvotretjinski večini oportunistov na zadnjih volitvah je bilo vse to treba pričakovati.

 • učko

  In če imajo izobraženi, pridni in sposobni zaposleni zaradi “kaznovalne davčne politike” precej nižje plače kot bi jih imeli sicer, imajo posledično slabše plačani delavci toliko nižje plače, ker razlike pač morajo biti !!!!!

 • RATATA

  Takšen ukrep bi vse “noter doprinesel”, saj bi se obrnili viški v obratu zapravljanj po stari navadi izbuljenih oči in qrčenja vseh, ki dobijo več.
  Interes za delo bi bil celo pri Slovencih večji, da bi ponujeno delo celo sprejeli in si zjutraj naštimali budilko, ki meni že vse življenje noč krajša.

 • samotoje

  Kadar država ni sposobna/noče poiskati virov financiranja pri tistih, ki služijo s špekulacijami, se izogibajo davkom (tax dodging), ali goljufajo(tax evading), obremenjujejo okolje itd., država prekomerno obdavči tisto, kar je najlažje obdavčiti- plače. Tako je v vseh nesposobnih birokratskih strukturah.

 • Janez

  Ja !
  BRAVO – CENJENI GOSPOD POGAČNIK !
  VSE PRIZNANJE TUDI – EDINI RES POZITIVNI STRANKI – SDS !
  KI EDINA ŽE 20 LET
  VZTRAJA
  DA BI SE MI SLOVENCI IZVILI IZ KREMPLJEV R.SLO KOMUNISTOV.
  SDS
  NAJ KAR BREZ ZADRŽKOV DELUJE TAKO KOT SEDANJI SIJAJNI POSLANCI
  – DR. A. LOGAR,
  – mag. A. ŠIRCELJ,
  – mag. B. GRIMS , gospa. Jelka GODEC in ostali odlični poslanci SDS-ja.
  Kar
  naj se okrepijo še z dodatnimi že priznanimi pravniki, ekonomisti itd.
  DA
  POSTANE SDS RES GLAVNA IN NAJMOČNEJŠA
  SLOVENSKA DRŽAVOTVORNA STRANKA.
  Tudi z dovolj močno oporo med prebivalstvom in med volilci. L.r. Janez K. KOMENDA

  • ogledalo

   “Znak zrelosti političnega prostora. Vse resne in relevantne politične stranke, ki bodo najverjetneje sestavljale državni zbor 2018–2022, so na izrecno vprašanje, ali so v naslednjem mandatu pripravljene sodelovati s stranko SDS, odgovorile popolnoma jasno: ne, s to stranko pod tem vodjem in takšno, kakršna je danes, nismo pripravljene sodelovati v nobeni koaliciji.

   Piše G.R.”

 • tarantela

  A tole “višjo matematiko so izračunali v SDS?

 • Krtača 20

  SDS težki matematiki…. pa še pi-ja jim ni blo treba dat v enačbo….

 • ogledalo

  “Znak zrelosti političnega prostora. Vse resne in relevantne politične stranke, ki bodo najverjetneje sestavljale državni zbor 2018–2022, so na izrecno vprašanje, ali so v naslednjem mandatu pripravljene sodelovati s stranko SDS, odgovorile popolnoma jasno: ne, s to stranko pod tem vodjem in takšno, kakršna je danes, nismo pripravljene sodelovati v nobeni koaliciji.”

  Piše Grega Repovž.

  • baubau

   Vse te politične stranke so s tem odgovorom popolnoma jasno dokazale le to,da niso niti resne niti relevantne.Gre namreč samo za neo SZDL oz. podmladek(skupaj z ostarelimi oMladinci) in kolaborante prek 70-letnega diktatorskega enostrankarstva.

   • ogledalo

    He he he he…..
    Luzerska sekta!

 • Osti jarej

  ….to vse,je posledica sprejetja zujfa v času druge janševe vlade

  • ogledalo

   In ivanove davčne razbremenitve bogatašev.

 • Osti jarej

  Naša naivnost res ne pozna meja in lahko nas je sram, z izjemo zgolj peščice, ki niso glasovali za vstop Slovenije v EU.
  NLB je pač krovna prevara, ki so jo še pred letom 1991 načrtovali izdajalci slovenskegaa naroda, saj so vedeli, da peljejo našo domovino v roke diktatorjev, mnogo hujših kot v času 2. svetovne vojne.
  So le dimne zavese nad dogodki, da vse skupaj zgleda lepo in dobro za nas.
  A LB smo naredili Slovenci z našim denarjem, da bi preko nje takoj ob letu 1991 odnesli veliko denarja na svoje račune, potem pa prali denar za svoje in prijateljske riti, spet z našim denarjem.
  Zdaj pa se demonska ministrica pripravlja z ostalimi Vladnimi izdajalci za strogo zaprtimi vrati na prihodnji teden, ko bo treba NLB prodati.
  Morajo si še do prihodnjega junija zagotoviti možnost pranja denarja in bodo pogojevali “v narekovajih” prodajo z lastno zaposlitvijo po koncu naše države v diktatorskih pisarnah.
  In med tvorci te dokončne razprodaje je tudi Skrajna Desnica, ki te dni naklada v Mariboru, kako delajo za dobro ljudstva in jim pri tem tudi Soroš srčno pomaga.
  Tistega zelo ozkega dela ljudstva v Bruslju, ki ne bo nikoli imelo slovenskega državljanstva.
  Le zakaj bi ga imeli, ko pa država brez lastne banke ni več država!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/334767/tezave-politikov-ker-gre-nlb-v-bruselj

 • Osti jarej
 • baubau

  drži

  • ogledalo

   …za onè!

 • Ana Job

  Zelo pohvalno! Samo ukinite tajkunom in najbogatejšim Slovencem, možnost, da imajo registrirano firmo v davčnih oazah, pa se bo nateklo ogromnooooo denarja. Prvo je potrebno pri tajkunih začeti.

  • ogledalo

   Tistim, katerim je ivanova vlada zmanjšala davke?! Smrdljivi populisti! Imate spomin zlate ribice!

 • lili pili

  Podoben vendar boljsi predlog, je NSI predstavila ze pred enim letom, pa takrat pogacnik se ni videl tako dalec, blizajo se volitve in sedaj se obljubla…., ko pa je bila SDS zadnjic na oblasti, pa so samo rezali od sociale do obrambe in strasili z trojko…..

  Jaz jim nic ne verjamemmmmmm