fbpx

V SDS so za višje plače delavcev, a ne na račun obremenjevanja gospodarstva, temveč na račun znižanja davčnih obremenitev

Marko Pogačnik (foto: STA).

Z uveljavitvijo spremembe zakona o dohodnini po predlogu SDS bi delavec s povprečno plačo na leto zaslužil približno 400 evrov več. Vladajoča koalicija je njihov predlog zavrnila.

Poslanke in poslanci zadnji dan januarske seje na predlog poslanske skupine SDS razpravljajo o noveli zakona o dohodnini, s katero največja opozicijska stranka predlaga znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih in zvišanje splošne dohodninske olajšave. Mag. Marko Pogačnik je v državnem zboru povedal, da so se v SDS odločili za vložitev predloga zakona o spremembah zakona o dohodnini iz več razlogov: “Obremenitev dela z davki in prispevki v Sloveniji je ena najvišjih v državah Evropske unije in celo na svetu. To velja zlasti za delovna mesta višje in visoko usposobljenega kadra, ki ima plače, ki so povprečno oziroma nekoliko višje od povprečja. Zaradi tako visoke obremenitve dela z davki in prispevki je slovensko gospodarstvo manj konkurenčno in produktivno, saj ne more nameniti dovolj denarja za raziskave in razvoj, ki so temelj gospodarske rasti in blaginje vsake države. Visoka obremenitev dela pa, seveda, vpliva tudi na višjo brezposelnost.”
“Študije organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj OECD dokazujejo, da je visoka obremenitev dohodkov iz dela problematična vsaj iz dveh vidikov, in sicer je prvi pritisk na stroške dela in slabšanje mednarodne konkurenčnosti podjetij in s tem države, drugi pa je lahko tudi tveganje za naraščanje sive ekonomije.”
 

Šokantni odstotki
Opozoril je tudi, da v Sloveniji država delavcu, ki uveljavlja zgolj splošno olajšavo v obliki prispevkov in davkov, “pri minimalni plači vzame okoli 60 odstotkov njegove neto plače, pri povprečni plači pa je ta odstotek okoli 80 odstotkov, pri dvakratniku povprečne plače pa država delavcu vzame kar njegovo celotno neto plačo. Pri plačah, višjih od dvakratnika povprečne plače, ta odstotek narašča še bolj progresivno.”

Vsakemu delavcu 400 evrov več
“Glavni cilj predlaganega zakona je znižanje davčne obremenitve dohodkov iz dela oziroma davčnega primeža v Sloveniji. To se lahko doseže z znižanjem stopenj v vseh dohodninskih razredih in zvišanjem splošne dohodninske olajšave. Z davčno razbremenitvijo dohodkov iz dela se bodo zvišale tudi neto plače delavcev, hkrati se bo povečala konkurenčnost slovenskega gospodarstva, zmanjšala se bosta brezposelnost in tudi obseg sive ekonomije,” je prepričan Pogačnik. Poglavitni rešitvi predlaganega zakona pa sta znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za 2 odstotni točki in zvišanje splošne dohodninske olajšave na 3.500 evrov. “Zvišanje splošne olajšave s sedanjih 3.302 evra na 3.500 evrov za delavca s povprečno plačo pomeni zvišanje mesečne neto plače za 14 evrov. Znižanje za 2 odstotni točki v vseh splošnih dohodninskih olajšavah pa pomeni še dodatno povišanje mesečne plače za 19 evrov. Z uveljavitvijo spremembe zakona o dohodnini po predlogu SDS bi delavec s povprečno plačo na leto zaslužil približno 400 evrov več,” je razložil, kaj predlagani zakon pomeni v praksi.

V največji opozicijski stranki so še prepričani, da se mora gospodarska rast poznati tudi v žepih in denarnicah državljank in državljanov Republike Slovenije. Za konec je Pogačnik še apeliral na poslance, naj podprejo predlagano spremembo zakona o dohodnini in s tem omogočijo delavcem in delavkam v Sloveniji višje plače, vendar ne na račun dodatnega obremenjevanja gospodarstva, temveč na račun znižanja davčnih obremenitev.

M. S.