fbpx

[Vloženi podpisi za referendum] Poslanka Jeraj: Sprejetje tega zakona bi pomenil “konec neodvisne RTV”

Poslanka SDS Alenka Jeraj je povedala, da bodo na ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta na današnji seji DZ zakonu nasprotovali (foto: Twitter)

V SDS so danes vložili nekaj več kot 6200 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zakonu namreč nasprotujejo, saj bi ta po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj pomenil “konec neodvisne RTVS”.

V poslanski skupini SDS glede na navedeno ocenjujejo, da gre za zlorabo poslovnika in konec “neodvisne RTV Slovenije”, zato bodo izglasovani veto na novelo zakona podprli, saj želijo preprečiti njegovo sprejetje, za preprečitev sprejetja zakona pa so danes vložili tudi več kot 6200 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o RTV Slovenija.

Na današnji novinarski konferenci je poslanka SDS Alenka Jeraj uvodoma pojasnila, da bodo poslanci v državnem zboru danes ponovno odločali o noveli zakona o RTV Slovenija, ki ga je v proceduro vložila vlada. Na novelo je bil namreč v državnem svetu izglasovan veto, pri čemer je bilo izpostavljenih več problemov z novelo, na katere so opozarjali tudi v SDS. Kot prvi problem je Jerajeva izpostavila obravnavo po nujnem postopku, pri čemer se izključuje civilno družbo in vse tiste institucije, ki imajo navadno možnost predstaviti svoja stališča o zakonu in spremembe. Ob takem posegu v javno institucijo je javna razprava namreč zelo pomembna, celo nujna. Glede na to, da se premier sonči nekje na plaži, zadeve niso tako izredne in nujne, da se sprejemajo po takih postopkih.

Zakon izključuje gledalce in obglavlja programske svetnike
Zakonu nasprotujejo, saj popolnoma izključuje gledalce in poslušalce, ki so plačniki RTV-prispevka, je povedala Jerajeva in pojasnila, da zakon po novem daje samo določenim skupinam pooblastilo neposrednega imenovanja, izključuje pa vse ostale, ki so doslej imeli to pravico. Meni, da zakon “obglavlja” programske svetnike, ki so po njenih navedbah ustavno varovani, prav tako pa bi z zakonom prišlo do konca neodvisne in samostojne RTVS.

Image

Predsednica DZ bo v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določila 35-dnevni koledarski rok, po katerem se zbirajo podpisi volivcev. Ker je zahteva vložena med 15. julijem in 31. avgustom, bo predsednica DZ določila rok, ki začne teči 1. septembra. Za razpis referenduma pa bodo morali zbrati 40.000 podpisov.

Novelo zakona o RTVS je DZ s 53 glasovi za in 26 proti sprejel minuli teden, v sredo pa je državni svet nanj izglasoval še odložilni veto. Poslanci bodo tako na današnji seji ponovno odločali o zakonu, a zakonodajni postopek z vložitvijo zahteve za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma ne bo zaključen. Vlada sicer želi s predlogom novele na novo urediti vodenje, upravljanje in nadzor RTVS. Med drugim bi namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta uvedli enoten svet RTVS, ki bi štel 17 članov.

Tanja Brkić