V SDS vložili zakon za izboljšanje položaja socialno ranljivih upokojencev

Foto: iStock

V poslanski skupini SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Cilj predloga zakona je izboljšati položaj socialno najbolj ogroženih upokojencev z rešitvami, ki glede na izjave parlamentarnih strank in koalicije uživajo zadostno večino za sprejem. Glavne rešitve, ki jih predlagajo, so tako dvig odmernega odstotka, povišanje minimalne pokojnine za starostno ali invalidsko pokojnino, določitev letnega dodatka ter usklajevanje pokojnin. 

Odmerni odstotek za odmero pokojnine, ki je določen v 37. členu, se pri vseh tistih zavezancih, ki se še bodo upokojili in imajo odmerni odstotek za polno delovno dobo 40 let manjši od 63 odstotkov, poveča na 63 odstotkov, in sicer postopoma v petih letih, po 0,55 odstotka na leto vsakega 31. decembra v letu. Postopna uskladitev po tem zakonu je določena v prehodnih določbah. Pri tem predlog zakona zasleduje cilj, da se ne poslabša položaj tistih, ki se do leta 2022 upokojujejo po posebnih določbah 37. člena zakona.

Prav tako v SDS predlagajo tudi povišanje minimalne pokojnine za starostno ali invalidsko pokojnino. Predlaga se povišanje najnižjih možnih pokojnin za starostne ali invalidske pokojnine, in sicer v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka, kot je določen z zakonom o socialnih prejemkih. Predlog se nanaša le na starostne in invalidske pokojnine, ne pa za predčasne pokojnine. Slednje se lahko v času zakonodajnega postopka tudi dopolni. Glede na to, da je osnovni znesek minimalnega osebnega dohodka tisti znesek, ki je določen kot minimum za preživetje ene osebe, v največji parlamentarni stranki menijo, da bi morala biti tudi pokojnina kot pravica določena najmanj v tej višini, še posebej v primerih, ko ne gre za predčasne upokojitve.

V poslanski skupini SDS predlagajo tudi določitev letnega dodatka v dveh različnih višinah, in sicer:
–  znesek 80 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim upokojencem, ki prejemajo pokojnino, ki je nižja, kot je višina pokojnine za polno pokojninsko dobo;
– znesek 50 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim upokojencem, ki prejemajo več, kot je višina pokojnine za polno pokojninsko dobo.

Z zakonom o izvrševanju proračuna se tako določen letni dodatek le še poviša. S tem se uredi stalni letni dodatek, ki ni odvisen od vsakokratnega sprejemanja zakonov o izvrševanju proračunov.

V poslanski skupini SDS predlagajo tudi redno uskladitev pokojnin, in sicer tako, da uskladitev, ki jo že ureja zakon, ne more biti nižja od 1 % v primeru gospodarske rasti v preteklem letu za več kot 3 %, nižja od 1,5 % v primeru gospodarske rasti v preteklem letu za več kot 4 % ter nižja od 2 % v primeru gospodarske rasti v preteklem letu za več kot 5 %. To predstavlja dodatno varovalko pri uskladitvi tako kot dosedanji 2. odstavek 106. člena, ki že sedaj določa, da uskladitev ne more biti nižja od ugotovljene polovične rasti cen življenjskih potrebščin. V primeru, da se po sprejemu te rešitve v zakon ne bi posegalo z zakoni o izvrševanju proračunov, se bodo pokojnine usklajevale najmanj za toliko, kot je dogovorjeno v koalicijski pogodbi. Če bo v zakonodajnem postopku politična volja, se lahko takšna varovalka rednega usklajevanja določi kot vsakokratno izredno usklajevanje, poleg rednega usklajevanja, kot smiselno izhaja iz koalicijske pogodbe. Prav tako se določa varovalko, da v primeru, ko podatki Statističnega urada Republike Slovenije niso znani pravočasno, da bi se uskladitev opravila z izplačilom februarske pokojnine, da se kasneje opravi poračun za nazaj do vključno meseca februarja.

H. M.

 • koza

  zdaj pa meni nič več ni jasno, a po drugi strani pa jemljejo soc. trasferje oz. Cerarjeve bombončke pred volitvami – štipendije, subvencije šol. hrane, … samo en del sem slišala na kurah, kdo to predlaga

  • samotoje

   Jemanje je v domeni koalicije, čeprav Bratuškova benti, da ni nič vedela (halo??), predlog novele zakona pa je vložila SDS, ker Bratušek ne utegne še v praksi udejaniti svoje silne skrbi za upokojence.

 • večni srb

  Imam še jaz eno idejo, takoj razveljavimo Pahorjevo brutalno pokojninsko zakonodajo in se začnimo obnašati bolj pametno.
  Za upokojence je najbolje, če ostanejo doma in normalno živijo mestni utrip.

 • Boy

  Res astronomsko povišico napovedujete: “… členu, se pri vseh tistih zavezancih, ki se še bodo upokojili in imajo odmerni odstotek za polno delovno dobo 40 let manjši od 63%, poveča na 63% in sicer postopoma v petih letih…”

  Kako se sme nekomu za polno pokojninsko dobo, odmeriti manjši odstotek pokojnine kot drugemu!!! Poštenost in enakopravnost pa taka.

  Kaj res ni junaka, ki bi s pištolo naredil red, če drugače ne gre. S pištolo je pred leti grozil zdajšnji minister za zdravstvo; pa poglejte, kaj vse je dosegel.

  • samotoje

   Odmerni odstotek se je zaradi zakonodaje zniževal, kar predlog novele zakona popravlja za nazaj. Odmerni odstotek se je že kar nekaj časa zniževal in to je že v izhodišču poslabšalo položaj novih upokojencev. Novela to odpravlja. Pozitivno.

   • Boy

    Napisali so: “manjši od 63% poveča na 63%!!!!”

    Mene ne zanima, kaj so mislili, niti kaj v resnici je, ali bi lahko bilo, merodajno je vedno tisto, kar piše. In tu pišejo bedarije, ki jih večina bralcev sploh ne opazi. Groza!

    • KAPIBARA

     Se mi zdi, da imajo ženke višji % izračuna penzije (63% ), kot moški 57%

  • RATATA

   57 odstotkov je sedaj.
   Upokojencev pa 615 taužnt.
   Ostalo pa du, ju, študenteraj ali pa na minimalcih. Saj vse veš, če ne bi pištole omenjal, se ti ne bi oglasil.
   Res čudno da se s pištolami ne pogovarjamo, saj po demokratični poti ni možno ničesar več spremeniti.
   Milijarda in pol manjka za penzione je samomor ljudstva in države.

   • Boy

    Se ti zdi normalno, da je Samo Fakin, do ministra za zdravstvo prilezel tako, da je že kot direktor celjske bolnišnice, grozil s pištolo svojim podrejenim?

    Glede pokojnine pa ne nasprotujem težnji po višanju preźivnine, ker je za nekatere res sramotno nizka, temveč temu, kar so novinarji napisali, zato tudi citat.

    Vidim, da nekateri zelo površno berete, kar je napisani. Če se ti zdi vredno preberi ponovno bolj natančno in boš morda razumel. Vedno me je jezil sindrom “berem, kar mislim, da je napisano”.

    • RATATA

     Za osamosvojeno socialistično Republiko Slovenijo je fakinov prevzem ministrskega položaja s pištolo popolnoma normalen.

     • Boy

      Ah, ja, o tem, da si repliciral a pri tem napake, ki so jo pri svojem pisanju naredili novinarji, sploh nisi opazil, si raje modro tiho.

     • RATATA

      A misliš da kdaj preberem prispevek. Preskakujem ga v dolgih mnogoskokih.
      Takšne reči vedno rajši prepuščam Hanibalu Lectorju.

     • Ana Job

      Butl, saj je vendar tip vse citiral v svojem komentarju. A ti kar nekaj nakladaš. Kakšen Trotter.

     • RATATA

      Lahko da sem res butl in Trotter, zagotovo pa nisem nagnusno pokvarjen izmeček kot si ti.
      Daj, komentiraj pod svojim nick nejmom in ga ne kradi drugim gnusoba nagraužna!

     • Ana Job

      Prašič te spet nekaj muči a? Piješ? Nehaj že krasti moj nick, vem da si ti nick Vse moje babe.

     • Ana Job

      Umiri se skvo.

     • Ana Job

      Ratata je zate fin gospod za razliko od tebe, ki spolno nadleguješ svoje podrejene moške v službi.

     • Ana Job

      Maja vem, da si tole ti. Mogoče bi bil čas da pokličem Rubeca in z njim poklepetam. Vidim, da ne moreš nehati.

     • Ana Job

      Osamljena je in potrebuje moško besedo, s hanibalom je pa itak na vezi zato ne skrbi.

     • Ana Job

      Ratata ne dela napak, tako kot jih delaš ti ljubica draga, ki komentiraš pod moškim nickom.

   • traktor

    Penzije bi morale biti za vse enake. Gospoda z veliko premoženja in visokimi plačami ne bi smela dobiti nič. Če je vojna, je vojna za vse. V naših krajih so hodili v penzijo pri 38. letih, da ne bo pomote, starosti, ne pokojninske dobe. In imajo med 850 in 1,5k penzije. V sklad so plačali cca 70k, iz njega bodo pobrali cca 270k. delali so en kurac, tudi ostali so se upokojevali pri 50. letih, noben pa pri 65. letih, kot bi bilo normalno. 40 let ni skoraj nihče oddelal. In vsi zdaj visijo na proračunu, ki ga polni vse več tistih, ki bodo na minimalcu. Višja minimalna plača pomeni v takšnem sistemu samo več ljudi na minimalcu. Kajti Slovenija je revna in ne socialna država.

    • RATATA

     Pol leta nazaj sem z digitronom Sharp izračunal, da bi bila pokojnine manj kot 600 eur, če bi bila za vse obstoječe upokojence enaka.
     Uporabil sem podatke o višinah pokojnin in številu prejemnikov objavljenih v Financah.
     In za teh manj kot 600 enotnih eurov za vsakega je potrebno iz proračuna primakniti miliardo in pol!!
     Zažiramo se vase, kot so se kolabirane firme dokler niso šle v stačaj.
     To je neumnost. Če se lahko daljša delovna doba, se mora spremenit in poenotit tudi formula za izračun zneska pokojnine, saj drugače enostavno ne gre.
     Trpi razvoj, napredek, že vzdrževanja stanja enostavno ni… je le zadolževanje in poglabljanje odvisnosti od židobanksterskih zažiralcev.
     Ne vidim pa pametnega ki bi to propadanje ustavil in sprejel, najprej pa razložil situacijo.
     Vsi bodo naredili vse, da se to ne bo zgodilo. Po desusu je na penzioniste navalila AB, prejšnji teden tudi NSi in zdaj še eSDeeS…, seveda, saj je to največje volilno telo.
     vse kar se mu obljublja glede povišanja tanizkih in sočasnega znižanja neupravičeno visokih je princip komunističnih obljub.
     S tem se bo skregalo delavstvo z javnim sektorjem in tudi z upokojenci, saj da imajo eni več moraš drugim vzet.
     Ja revni smo kot cerkvene miši!

     • traktor

      Že res, da si preračunal penzije na vse obstoječe penzeniste. Ampak to ni prav, ker trdim, da gospoda, ki imajo velika premoženja in tisti, ki so imeli celo življenje plače in razne prejemke iz korupcijskih dejavnosti s katerimi so si ustvarili skupna premoženja recimo nad 500k evričev, ne bi smeli dobiti nikakršne penzije. Če si kurbe niso mogli dati nekaj na stran za stara leta, pa naj prodajajo premoženje al pa se vržejo z balkona na glavo. Je pa že skrajni čas, da nekdo skrega delavstvo z javnim sektorjem in tudi s penzenisti. Po moje je treba najprej poskrbeti za tiste, ki delajo. Če bodo imeli ti dovolj za življenje, za družino, bodo imeli tudi vsi ostali.

   • Ana Job

    Ne razlagaj ji, a ne vidiš da ogovarja vse kar ima tiča? Občasno pa tudi meni ukrade nick in kvasi nebuloze.

 • samsara

  Delovanje gre v pravo smer.
  Omogočiti prežietje(!) tudi tistim, ki jim razvoj življenja ni bil preveč naklonjen, razvoj kariere oviran in/ali onemogočan zaradi ‘višje sile’, ali zgolj takšnega spleta okoliščin, ki permanentno oblikujejo življenje slehernega.
  Marsikdo bi dal več od sebe, še bi imel to možnost in bil za to hvaležen.

  • KAPIBARA

   Vedi pa, da se je velika večin ta južnih, ki je oddelala delavno dobo v čakalnici pri zdravniku-simulanti, bili vsi ponosni, ko se jim je uspelo invalidsko upokojiti ! Sedaj bodo pa nagrajeni ??

 • Tajda Tajci Sagadin

  vsi so isti…. največji lažnivci pa so v SDS-u…..

  • Vera

   Vi ste pa nova tukaj kajne ? Niso vsi isti, to dobro vemo, samo vam katerim se vsak mesec zelo poviša znesek na TRR to pišete in govorite . SDS je zmagala na volitvah , vlado pa vodijo skorumpiranci ( šestorček ) z Luko Mescem na čelu ( koordinator vlade ) . Tega nima nobena vlada ne v Evropi , ne v svetu , edino kakšne 4 države so podobne Šarčevim nesposobnežem .

   • žogica

    Ja, teoretično ste “zmagali”, niste pa sposobni vodit države, kaj ti ni jasno, razjoči se!

    • centurion

     Daj no menjaj že baterijo v dildotu, nooo…
     Ah ja, v garaž ta levi uporabljate ta ročne, lesene….yyeeaahhh…

     • žogica

      Ti bedak menjaj svoje možgane, sicer bo po tebi.

   • Vojteh Dovč

    važno da je SĐS zmagala

  • centurion

   Šuti kurvo južnjaćka.
   Jeli dnas bio pas na redu, Tajćći….?

 • Antonius

  Za upokojence bo sedaj, ko so Banditelija od=bali, poskrbela Bratuškova. Zdaj se je z upokojensko zastavo v roki povzpela na *ringlšpil* konja, da bo na njem v prednovoletnem vzdušju, promocijsko objahala celo Slovenijo.
  Intimno božičnost sem namenoma izpustil, ker komunistični prefarbanci od Lenina naprej praznujejo samo novo leto.
  Sicer pa, nič ne bo. Serpentinškova vlada in njihov del parlamenta bosta zavrgla vse predloge za izboljšanje stanja ogroženih upokojencev, ki jih predlaga SDS. Že Cerarjevi niso v svojem mandatu sprejeli in podprli nobenega predloga, ki ga je predlagala SDS
  Ko bo po naslednjih volitvah Janša sestavil desno vlado, se bo pa za upokojence zares marsikaj premaknilo in spremenilo. Tudi televizijščino ogroženim upokojencem ne bo treba nič več plačevati.

 • cosmosjasnovidec

  Kot je na vse strani videti so po moje vsi upokojenci socialno ogroženi po zaslugi takšnih vlad kot jih ima Slovenija.
  Kamorkoli pridem in,če je kje kak upokojenec tarna kako majhno pokojnino ima kljub več kot 40.let dela.
  To večina velja le za upokojence kateri so delali težka fizična dela na manj plačanih delovnih mestih.
  Torej tisti kateri so sedeli po pisarnah in podobno so imeli ogromno večje plače in imajo sedaj še večje pokojnine.
  Ta logika mi nikakor ne gre v glavo še manj pa je šla temu kdor si jo je izmislil oziroma si jo je izmislil sebi v dobro.
  To je sigurno bil sluzasti tovariš “erjavec” kateri je upokojencem obljubljal najmanjšo pokojnino cirka 1000 eurov,da bi ga volili sedaj sem pa na radiu slišal,da ima pri reklami spet enako foro in spet mu bo folk nasedel.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • Vojteh Dovč

   desnim ,šiptarjem ITD….vsi isti

 • if

  SDS vlaga napore za sesutje DeSUS Erjavca s 1000 evri nerealizirane obljubljene penzije.
  Kdo so penzionisti, ki volijo DeSUS?

  • samotoje

   Moja soseda Francka, ker je “una Poldi tko rekva”.

 • oto

  Ja itak, pred vrati so volitve in sds se zaman trudi s predlogi, v katere niti sama ne verjame. Populizem brez primere!!

 • Vojteh Dovč

  V SDS vložili zakon za izboljšanje položaja socialno ranljivih upokojencev.
  Komaj sedaj leta 2018..
  Upokojenci so u K–cu že od samosvojitve

  • if

   RS v curku vzdržujejo volivci. Jaz ne, premnogi ja, tisti, ki volijo derivate levičarjev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!