V skupini neodvisnih zdravnikov razočarani nad odločitvijo vlade; še naprej se bo podpirala korupcija na račun izčrpavanja bolnikov!

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Skupina neodvisnih zdravnikov, ki si prizadevajo za javno zdravstvo v korist bolnika (Beltram Matej, Kalan Gorazd, Kališnik Matija, Noč Marko, Podnar Simon, Vesel Samo, Vranič Andrej in Zevnik Krištof), so na svojem portalu zdravstvo.si v sporočilu za javnost zapisali, da so razočarani nad odločitvijo nove vlade o ukinitvi novele zakona o javnem naročanju (ZJN-3C), vendar jih v SDS-u opozarjajo, da je njihov poziv žal prepozen.

V kolikor obstaja pravna neskladnost, bi od vlade pričakovali ustrezno popravo in dopolnitev novele, nikakor pa ne njene odprave, so zapisali v zdravstvo.si, ki so nad odločitvijo nove vlade o ukinitvi novele zakona o javnem naročanju razočarani. V skupini namreč menijo, da je s tem vlada storila korak v napačno smer, in sicer v smer korupcije in dogovorne ekonomije dobaviteljev v slovenskem državnem zdravstvu. Po njihovem mnenju bo tako cena žilne opornice še vedno ostala dvakrat do trikrat dražja kot v Skandinaviji.

V svojem odzivu na interventni zakon v zdravstvu in ukinitev novele zakona o javnem naročanju v zdravstvu (ZJN-3C) so uvodoma opozorili, da slovenski državljani in bolniki že več kot 30 let preplačujemo medicinske pripomočke in zdravila. V namen preprečevanja preplačevanja so poslanci državnega zbora 13. 1. 2021 zato sprejeli novelo zakona o javnem naročanju (ZJN-3C), ki je bila zasnovana na osnovi vsebine in idej prav omenjene skupine zdravnikov. Ti so menili, da je bil z novelo dosežen prelomni trenutek, saj je bil ta zakon po desetletjih preplačevanja prvi korak k približevanju cen medicinskih pripomočkov in materialov cenam v razvitih državah Evropske unije. To pa je sedaj nova vlada ukinila.

Vlada je storila korak v napačno smer
“V skupini zdravstvo.si smo razočarani nad odločitvijo nove vlade o ukinitvi novele zakona o javnem naročanju. Menimo, da je vlada storila korak v napačno smer – v smer korupcije in dogovorne ekonomije dobaviteljev v slovenskem državnem zdravstvu. V kolikor obstaja pravna neskladnost, bi od vlade pričakovali ustrezno popravo in dopolnitev novele, nikakor pa ne njene ukinitve (ZUZSDZS),”
 so jasni v skupini zdravnikov zdravstvo.si

Foto: STA

Skupina neodvisnih zdravnikov je zato Vlado RS in ministrstvo za zdravje pozvala, naj novele zakona o javnem naročanju ne ukinja, ampak jo ustrezno dopolni in pravno formulira, tako da bo Slovenija končno stopila na pot transparentnega naročanja in normalnih evropskih cen medicinskega materiala in pripomočkov. “Državljanom, našim sledilcem in vsem bolnikom sporočamo, da bomo še naprej zagovarjali svobodo bolnika in zdravnika ter opozarjali na anomalije državnega zdravstva v Sloveniji.”

Namen Urada RS za nadzor, kakovost in investicije je za ohranjanje statusa quo
Dodali so tudi, da dvomijo, da bo Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki je bil ustanovljen v sklopu ministrstva za zdravje, pripomogel k dejanskemu nižanju stroškov v zdravstvu. “Njegov namen izgleda prej ohranjanje statusa quo na področju cen medicinskega materiala in pripomočkov preko monopola domačih distributerjev. Tako bo še naprej ista žilna opornica istega proizvajalca v Nemčiji in Skandinaviji stala 50-100€, pri nas pa 200-350€, cena aortne zaklopke za perkutano vstavitev pa bo namesto 10.000-11.000€ še naprej 15.000-20.000€.”

Na vse skupaj se je odzvala tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki meni, da so zdravniki poziv vladi zapisali prepozno, saj je “interventni zakon sprejet, s tem pa ukinjen Urad za centralno evidenco cen v zdravstvu in referenčne cene za medicinski material”, je zapisala in dodala, da bo “menda zdaj boljše, ko bo nadzor prevzel super nadzornik Aleš Šabeder“.

V skupini so poudarili, da se na področju nabave in (pre)plačil medicinskih materialov, zdravil in aparatur zavzemajo za uvedbo referenčnih cen za posamezne materiale glede na ostale EU države, uvedbo elektronske dražbe in skupinsko naročanje, dosledno zaščitno evropskih dobaviteljev in sankcioniranje domačih in tujih ponudnikov v primeru izigravanja razpisov.

Tanja Brkić