fbpx

V Sloveniji primanjkuje zdravnikov, ministrica Kolar Celarčeva pa z zakonskimi spremembami spodbuja mlade k odhajanju v tujino

Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

Med razpravo o noveli zakona o zdravniški službi je bilo slišati predvsem številne kritike na račun sprejemanja zakonov po nujnem postopku, brez javne razprave ter sodelovanja stroke. Ponovno smo lahko slišali številne kritike na račun ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Poslanci so se dotaknili perečih problemov v zdravstvu, od vse daljših čakalnih dob, pomanjkanja zdravnikov, ter bežanju mladih v tujino. Problemov, ki jih zakon, po mnenju mnogih, ne rešuje. 

V državnem zboru je danes potekala razprava o noveli Zakona o zdravniški službi, za katero vlada trdi, da bo pripomogla k skrajševanju čakalnih dob, povečanju števila zdravnikov ter hkrati spodbudila zaposlovanje mladih zdravnikov. Novela predvideva tudi ponovno vzpostavitev sekundariata. Gre za enoletno usposabljanje po pridobljeni diplomi medicinske fakultete. Sekundarij naj bi tako prvih 6 mesecev opravljal program pripravništva, ki se konča s strokovnim izpitom, nato pa nadaljuje program sekundarijata oziroma se zaposlijo kot zdravnik sekundarij za dobo 6 mesecev.

Mladi zdravniki, ki opravljajo četrto leto specializacije iz družinske medicine, bodo lahko opravljali delo kot izbran zdravnik, kar naj bi se preneslo tudi na specializante pediatrije in ginekologije. Ob tem v opoziciji opozarjajo na preveliko odgovornost za mlade zdravnike in posledice, ki bi jih to lahko imelo za bolnike. Novela zakona predvideva tudi prenos sredstev, namenjenih za pripravništvo in specializacijo, iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja na proračun Republike Slovenije, in sicer v višini 23 milijonov evrov v tem letu, nato pa dodatnih 20 milijonov vsako naslednje leto.

Novela je del širše zdravstvene reforme, ki vsebuje tudi Zakon o lekarniški dejavnosti, za katerega zdravniška stroka pravi, da je škodljiv tako za paciente kot izvajalce lekarniških dejavnosti, ter ga trenutno čaka ustavna presoja. Del reforme naj bi bila tudi Zakon o pacientovih pravicah ter Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Slednjega na ministrstvu še pripravljajo, kljub opozorilom iz opozicijskih strank, da bi bilo veliko bolj smiselno najprej pripraviti prav ta zakon.

Poslanci v Državnem zboru, Foto: STA

Sistemske spremembe se ne sprejemajo po nujnem postopku, brez javne razprave in brez sodelovanja stroke,” je bila kritična poslanka SDS Nada Brinovšek
Novelo zakona so danes obravnavali po nujnem postopku, zaradi česar je bilo v razpravi izrečenih veliko kritik. Kot razlog za nujni postopek je ministrstvo navedlo, ‘da se bodo s tem preprečile težke nepopravljive posledice‘ in da je od novele odvisno skrajševanje čakalnih dob.

Večkrat je bila ponovljena tudi zahteva po javni razpravi, saj, kot je opozorila že omenjena poslanka SDS, gre pri noveli zakona za ‘sistemske spremembe, ne samo za finančne posledice’, zaradi česar je nesprejemljivo, da se novela sprejema tako brez javne razprave kot brez sodelovanja stroke. Ministrstvo pa pri pripravi ni prisluhnilo niti opozorilom stroke niti bolnikom.

“Naše mlade zdravnike podimo iz države!”
Slovenijo vsako leto zapušča več mladih izobraženih zdravnikov, ki odhajajo v tujino, medtem ko se doma daljšajo čakalne vrste, prebivalstvo se stara, zdravnikov pa primanjkuje. Predlagana novela problema ne rešuje, še več, “s tem zakonom mladim zdravnikom odpiramo vrata v tujino, jih podimo v tujino, kar bo imelo dolgoročne in nepopravljive posledice za Slovenijo“, so opozorili v največji opozicijski stranki. Ministrstvo pri pripravi novele zakona prav tako ni upoštevalo mnenja mladih zdravnikov, ki na svoji Facebook strani pozivajo poslance, “naj tehtno premislijo, preden glasujejo o noveli, ki naj bi “skrajšala” čakalne dobe in naj se spomnijo pripomb, ki smo jih podali na številnih sestankih s poslanskimi skupinami”.

Specialist po končani specializaciji bo moral sprejeti zaposlitev, ne glede na kraj zaposlitve. “Z dekreti se bo pošiljalo zdravnike v oddaljene, odmaknjene kraje,” so bili kritični poslanci.

Kritike ponovno tudi na račun zdravstvene ministrice, ki jo čaka interpelacija
“Vsega, česar se lotite, samo še poslabšate!” je bila ostra poslanka Brinovškova do ministrice, ki je že dlje časa deležna veliko očitkov. Ob tem je Brinovškova poudarila, da javnost že tri leta čaka na zdravstveno reformo, nujnosti katere se zavedajo tudi v SDS, a ob tem ministrico opozarjajo, da se je tako pomembne reforme treba lotiti postopno, v sodelovanju s stroko, javno razpravo in po rednem postopku.

Podporo zakonu so napovedali v poslanskih skupinah SMC in SD, kjer imajo sicer pomisleke o postopku obravnave. Tudi Levica bo, kljub velikim kritikam o ‘amerikanizaciji’ zdravstva, novelo podprla. V stranki DeSUS “s predlogom niso zadovoljni, a mu ne bodo nasprotovali”. Medtem pa opozicijski stranki SDS in NSi ter Nepovezani poslanci noveli zakona nasprotujejo.

U. V.