fbpx

V Sloveniji vlada zanimiv pretok informacij, namenjenih političnemu boju – STA v te namene povzema celo obskuren portal – ta pa “razkriva” neobstoječe nedokumente!

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Portal Necenzurirano je sporočil, da mu je uspelo dobiti dokument o razdelitvi BiH, ki ga išče ves Balkan, uspelo jim je torej nemogoče, našli so non-paper, ki ne obstaja. Še več, portal trdi, da so po njihovih informacijah v zadnjih mesecih nastali kar trije “non-paperji” o BiH, pri katerih je tako ali drugače sodelovala Slovenija. Očitno so se aktivno pridružili političnemu boju, namenjenemu povrnitvi oblasti ponosnim naslednikom komunistov. Boju se je, pričakovano, pridružila tudi STA, ki med svojimi novicami kot vir navaja medij, ki nima ravno najboljšega slovesa, ko gre za verodostojnost in kvaliteto poročanj. “Ta debata okoli non-paperja se sproža v enem posebneh histeriziranem vzdušju, ko bi želeli nekateri otežiti če ne celo preprečiti Sloveniji in tej vladi predsedovanje EU,” je dogajanje komentiral dr. Dimitrij Rupel.

Če bomo dopustili ukinitev javnih medijev, kakršna je STA bomo s tem povzročili nepopravljivo škodo v slovenski medijski krajini, pogosto preberemo, ta je namreč že tako osiromašena kakovostnih medijev. Zapise STA-ja povzemajo številni drugi mediji v Sloveniji, tudi pogosto navedejo, kot argument ki govori v prid delovanju agencije. Pa je to res tako? Vse bolj pogosto se namreč opaža, da (večinoma tuje) novice prihajajo tudi z eno ali več dnevno zamudo, povzemanje pa gre v nasprotni smeri – torej STA povzema naše medije, tudi tako obskurne in nezanesljive, kot je Necenzurirano.

Včeraj je novinar Bojan Požar opravil “dobro delo” in portalu Necenzurirano popravil tekst. “No, kam pošljem račun za vsebinske lekture, na katero (fiktivno) firmo, ali kar direktno na Odlazka,” je vprašal. Že pred tem pa je “velikima poznavalcema” BiH, Cirmanu in Vukovićevi prijazno sporočil, da Bakir Izetbegović ni več (bošnjaški) član P BiH, ampak je to Šefik Džaferović. “Očitno tudi prepisati ne znata, kar jima dostavijo za objavo,” je Požar dodal svoj komentar. Skratka, STA pomanjkanje tako kakovosti kot tudi verodostojnosti očitno ne moti, danes so namreč objavili novico z naslovom “Necenzurirano objavil neuradni dokument o spremembi mej na Zahodnem Balkanu“.

Spletni portal Necenzurirano je danes objavil neuradni diplomatski dokument, t.i. non-paper, o mejah na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je preteklih dneh ugibalo in je sprožal številne odzive. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti, so zapisali na STA.

Ustvarjanje afer, ki so namenjene boju za politično oblast
Plaz ugibanj o obstoju t. i. non-paperja se je sprožil v začetku tedna, ko je portal politicki.ba poročal, da je premier Janša Janez predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu v februarju ali marcu izročil dokument, v katerem naj bi kot temo slovenskega predsedovanja Svetu EU navedel spremembo meja na Zahodnem Balkanu oziroma “dokončanje razpada Jugoslavije”, o tem smo zadnej dni že večkrat pisali tudi na našem mediju. Včeraj je zunanji minister Anže Logar zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila, kot edini neuradni dokument, h kateremu je pristopila Slovenija glede Zahodnega Balkana, pa je navedel hrvaški dokument s konca lanskega leta o evropski perspektivi BiH. Tudi Evropska komisija z domnevnim dokumentom ni seznanjena, stališče EU o mejah v regiji pa da je jasno – ničesar ni treba spreminjati. Skratka, dotični non-paper ne obstaja in gre v resnici ponovno z ustvarjanje afer, ki so namenjene političnemu boju zoper aktualno vlado in še posebej zoper Janšo.

https://twitter.com/DolinarJr/status/1382459077595398145?s=20

Portal Necenzurirano nam je zagrozil s tožbo – so dokument naredili sami?
A nič ne de, portalu Necenzurirano je vseeno uspelo dobiti neobstoječi non-paper. Za nekatere medije resnično ni nobenih meja, najdejo tudi tisto, kar ne obstaja, klobuk dol! Kdo ga je spisal, ni razvidno – je brez glave in podpisa – niti po navedbah portala uradno ni mogoče izvedeti. Ker smo na Nova24TV objavili dokument, smo prejeli grožnjo njihovega zakonitega zastopnika Tomaža Modica k umiku, saj si prilaščajo uraden dokument. Obstaja pa tudi možnost, da so dokument ponaredili in si ga zato utemeljeno lastijo. Dokler se to ne razčisti, dokumenta kljub njihovim grožnjam ne bomo odstranili s portala.

Do Michela naj bi ta prišel mimo uradne diplomatske pošte. Po zatrjevanju njihovih virov zagotovo ni nastal na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve. “Del njegove vsebine naj bi po nekaterih informacijah spisali v Budimpešti. Kljub temu se v bruseljskih diplomatskih krogih o njem govori kot o ‘slovenskem’ dokumentu, saj naj bi Janšev kabinet sodeloval pri njegovem pošiljanju na različne naslove,” po navedbah STA poroča portal. Kdo v Bruslju govori o tem “slovenskem” dokumentu seveda ni treba kaj dosti ugibati. Je pa jasno, da ima Tanja Fajon nadvse zasedeno telefonsko linijo.

Po navedbah portala Necenzurirano je iz ne-dokumenta razvidno, da naj bi bilo “tiho” preverjanje možnosti za uresničitev načrta pri odločevalcih v regiji in mednarodni skupnosti že v teku. Dokument naj bi tako v uvodu omenjal “nerešena nacionalna vprašanja Srbov, Albancev in Hrvatov”, ki so izbruhnila na površje po razpadu Jugoslavije. Avtorji dokumenta poudarjajo, da tudi po vzpostavitvi miru po končanih vojnah, obljubljenih evropskih perspektivah in napredku Severne Makedonije in Črne gore v tej smeri v regiji “ostajajo nerešena ključna vprašanja”. V dokumentu pa naj bi bile tudi predlagane rešitve za vse opisane težave. Te rešitve bi po oceni “avtorjev” pospešile pogajanja o članstvu držav zahodnega Balkana v EU in Nato, vendar pa naj bi šlo predloge, ki jim odločno nasprotujejo v ZDA, Nemčiji, Franciji in drugih evropskih državah.

Dr. Rupel: nekateri želijo preinterpretirati tako, da bi vodo napeljali na svoj mlin
“Že dejstvo, da se Slovenija in Janša omenjata v povezavi s tem dokumentom, je verjetno največji udarec prihajajočemu slovenskemu predsedovanju EU,” je še izpostavil portal in to je pravzaprav tudi namen celotnega ustvarjanja afere ter zavajajočega, če ne celo lažnivega, pisanja. Zadati udarec aktualni vladi, premieru Janezu Janši in predsedniku Borutu Pahorju ter morda celo preprečiti, da bi ta zasedba predsedovala Svetu EU. Portal gre še korak dlje in celo namigne, da bi Michelu non-paper lahko posredoval tudi Viktor Orban, “Janšev najtesnejši politični zaveznik v EU“. Dejstvo da dokument obstaja, pa naj bi v novo luč postavljal tudi obisk Pahorja v BiH. Član predsedstva BiH Željko Komšić je povedal, ga je Pahor spraševal o možnem mirnem razhodu v BiH – kar je tudi Kimšić razumel kot izraz zaskrbljenosti, vendar pa bi sedaj nekateri radi temu Pahorjevemu vprašanju pripisali drugačen pomen. “V teh časih, ko se slava poje raznim žvižgačem, ne smemo biti presenečeni, če se to dogaja,” je v sinočnji oddaji Tema dneva komentiral tudi dr. Dimitrij Rupel, ki je poudaril, da je predsednik Pahor po vsej verjetnosti govoril povsem nedolžne stvari, ki pa jih sedaj nekateri želijo preinterpretirati tako, da bi vodo napeljali na svoj mlin.

Sara Bertoncelj