fbpx

V Slovenski vojski se po sporni odstavitvi Škerbinca odvija prava drama: če bo tempo odhodov še naprej tak, kakršen se nakazuje trenutno, bodo v njenem vrhu kmalu ostali le še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod

Alenka Ermenc, Karel Erjavec in Vlasta Vivod (Foto: STA)

Stanje v Slovenski vojski je alarmantno, kar se je jasno pokazalo tudi v primeru sporne odstavitve Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva njenih sil. V povezavi s slednjo komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) še naprej opravlja pogovore z vpletenimi. Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič meni, da bodo v vrhu Slovenske vojske (SV), če bo tempo odhodov še naprej tak, kakršen se nakazuje trenutno, kmalu ostali le še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod.

Poslanke in poslanci so se v ponedeljek ponovno sestali na seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), na kateri so po poročanju STA opravili pogovor z načelnico generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenko Ermenc in direktorjem obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS) Dejanom Matijevičem. Predsednik komisije Matej Tonin je po končanih pogovorih ponovil ugotovitev, da ni mogoče reči, da so bila zaslišanja, ki so jih na poveljstvu sil opravili vojaški obveščevalci, upravičena. Kot je pojasnil, je šlo za zaslišanja, ki se uporabljajo v kazenskem postopku, vendar pa takrat kazenska ovadba še ni bila vložena.

Razgovori z vpletenimi v Škerbinčevo odstavitev
Ponedeljkovi pogovori so bili opravljeni v okviru razgovorov, ki jih Knovs opravlja z različnimi vpletenimi v odstavitev Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil SV. Škerbinca je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) s položaja razrešil po vsega treh mesecih z obtožbami, da je kriv, ker je ameriška vojska na dolgo načrtovani vaji na Počku ponoči streljala s prevelikim kalibrom minometov, prav tako pa naj bi pred sodelavci neprimerno govoril o duševnem zdravju načelnice generalštaba Ermenčeve. Erjavec je po prepričanju Knovsa v postopku razrešitve Škerbinca zlorabil vojaško obveščevalno službo, kar je pripeljalo tudi do njegove interpelacije. Ermenčeva je na seji Knovsa sicer sodelovala že 20. junija 2019, ko je povedala, da pred 3. aprilom 2019, ko je OVS deloval na Vrhniki v vojašnici, ni podala kazenske ovadbe. S tem so se potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imel podlage, da bi uporabljal policijska pooblastila. Ker pa je bil junijski pogovor z Ermenčevo hitro prekinjen, saj se koalicijski poslanci niso strinjali, da bi ga nadaljevali tudi v času seje državnega zbora, so poslanci z razgovorom in vsebinskimi vprašanji nadaljevali ta ponedeljek.

Brigadir Miha Škerbinc (Foto: STA)

V Slovenski vojski vre
Stanje znotraj SV je več kot očitno alarmantno. Na generalštabu SV se namreč po uspešno prestani Erjavčevi interpelaciji odvija prava drama. Med drugim so ga namreč zapustili polkovnik Robert Klinar, šef obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu, dolgoletni tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez in vodja kadrovske službe. Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je omenjene odpovedi še pred ponedeljkovo sejo komentiral z besedami, da “se dogaja čistka vseh kadrov, ki ministru in načelnici niso lojalni, nekateri so odstopljeni, drugi gredo sami, to pa je slaba popotnica za Slovensko vojsko“. Po njegovih besedah bodo, če bo tempo odhodov tak, kakršen se nakazuje trenutno, “čez leto ali dve ostali samo še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod“. Slednja je znana predvsem kot dolgoletna sodelavka in zaupnica sedanjega obrambnega ministra.

Žan Mahnič

Mahnič: Erjavec nič več tako samozavesten kot v preteklosti
Mahnič je komentiral tudi dejstvo, da naj bi mesto načelnice Ermenčeve prevzel njen namestnik Robert Glavaš, ki je blizu stranki LMŠ. “Po vsem debaklu v Slovenski vojski, po odhodih, po negativnih ocenah, po nezmožnostih za kakršenkoli napredek v smislu nakupa in po tem, ko je koalicija s stranko Levica obranila Karla Erjavca pri interpelaciji, bo vseeno nekdo moral prevzeti odgovornost in je povsem mogoče, da bo to Alenka Ermenc in da bodo na mesto načelnika postavili  nekoga, ki je blizu vladajoči stranki,” je povedal Mahnič. Ta je ob tem poudaril tudi, da Erjavec ni več tako samozavesten kot je bil včasih. “Nekatere informacije so, da v DeSUS za jesen pripravljajo sklic izrednega kongresa, da bodo govorili o tem, kako naprej, kar je seveda njihova stvar. Bi pa bilo za Slovensko vojsko resnično najbolje, da odideta oba, tako načelnica generalštaba kot minister,” je zaključil.

Rajko Golob