V Slovenski vojski se po sporni odstavitvi Škerbinca odvija prava drama: če bo tempo odhodov še naprej tak, kakršen se nakazuje trenutno, bodo v njenem vrhu kmalu ostali le še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod

Alenka Ermenc, Karel Erjavec in Vlasta Vivod (Foto: STA)

Stanje v Slovenski vojski je alarmantno, kar se je jasno pokazalo tudi v primeru sporne odstavitve Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva njenih sil. V povezavi s slednjo komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) še naprej opravlja pogovore z vpletenimi. Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič meni, da bodo v vrhu Slovenske vojske (SV), če bo tempo odhodov še naprej tak, kakršen se nakazuje trenutno, kmalu ostali le še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod.

Poslanke in poslanci so se v ponedeljek ponovno sestali na seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), na kateri so po poročanju STA opravili pogovor z načelnico generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenko Ermenc in direktorjem obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS) Dejanom Matijevičem. Predsednik komisije Matej Tonin je po končanih pogovorih ponovil ugotovitev, da ni mogoče reči, da so bila zaslišanja, ki so jih na poveljstvu sil opravili vojaški obveščevalci, upravičena. Kot je pojasnil, je šlo za zaslišanja, ki se uporabljajo v kazenskem postopku, vendar pa takrat kazenska ovadba še ni bila vložena.

Razgovori z vpletenimi v Škerbinčevo odstavitev
Ponedeljkovi pogovori so bili opravljeni v okviru razgovorov, ki jih Knovs opravlja z različnimi vpletenimi v odstavitev Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil SV. Škerbinca je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) s položaja razrešil po vsega treh mesecih z obtožbami, da je kriv, ker je ameriška vojska na dolgo načrtovani vaji na Počku ponoči streljala s prevelikim kalibrom minometov, prav tako pa naj bi pred sodelavci neprimerno govoril o duševnem zdravju načelnice generalštaba Ermenčeve. Erjavec je po prepričanju Knovsa v postopku razrešitve Škerbinca zlorabil vojaško obveščevalno službo, kar je pripeljalo tudi do njegove interpelacije. Ermenčeva je na seji Knovsa sicer sodelovala že 20. junija 2019, ko je povedala, da pred 3. aprilom 2019, ko je OVS deloval na Vrhniki v vojašnici, ni podala kazenske ovadbe. S tem so se potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imel podlage, da bi uporabljal policijska pooblastila. Ker pa je bil junijski pogovor z Ermenčevo hitro prekinjen, saj se koalicijski poslanci niso strinjali, da bi ga nadaljevali tudi v času seje državnega zbora, so poslanci z razgovorom in vsebinskimi vprašanji nadaljevali ta ponedeljek.

Brigadir Miha Škerbinc (Foto: STA)

V Slovenski vojski vre
Stanje znotraj SV je več kot očitno alarmantno. Na generalštabu SV se namreč po uspešno prestani Erjavčevi interpelaciji odvija prava drama. Med drugim so ga namreč zapustili polkovnik Robert Klinar, šef obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu, dolgoletni tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez in vodja kadrovske službe. Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je omenjene odpovedi še pred ponedeljkovo sejo komentiral z besedami, da “se dogaja čistka vseh kadrov, ki ministru in načelnici niso lojalni, nekateri so odstopljeni, drugi gredo sami, to pa je slaba popotnica za Slovensko vojsko“. Po njegovih besedah bodo, če bo tempo odhodov tak, kakršen se nakazuje trenutno, “čez leto ali dve ostali samo še Karl Erjavec, Alenka Ermenc in Vlasta Vivod“. Slednja je znana predvsem kot dolgoletna sodelavka in zaupnica sedanjega obrambnega ministra.

Žan Mahnič

Mahnič: Erjavec nič več tako samozavesten kot v preteklosti
Mahnič je komentiral tudi dejstvo, da naj bi mesto načelnice Ermenčeve prevzel njen namestnik Robert Glavaš, ki je blizu stranki LMŠ. “Po vsem debaklu v Slovenski vojski, po odhodih, po negativnih ocenah, po nezmožnostih za kakršenkoli napredek v smislu nakupa in po tem, ko je koalicija s stranko Levica obranila Karla Erjavca pri interpelaciji, bo vseeno nekdo moral prevzeti odgovornost in je povsem mogoče, da bo to Alenka Ermenc in da bodo na mesto načelnika postavili  nekoga, ki je blizu vladajoči stranki,” je povedal Mahnič. Ta je ob tem poudaril tudi, da Erjavec ni več tako samozavesten kot je bil včasih. “Nekatere informacije so, da v DeSUS za jesen pripravljajo sklic izrednega kongresa, da bodo govorili o tem, kako naprej, kar je seveda njihova stvar. Bi pa bilo za Slovensko vojsko resnično najbolje, da odideta oba, tako načelnica generalštaba kot minister,” je zaključil.

Rajko Golob

 • Skrajno Desni

  Popolno po Mesčevem scenariju, Slovenija ne potrebuje vojske Slovenija je odprta za islamistično golazen.

  • bubamara

   Potrebuje, vendar ne takšno kot je sedaj, kjer gre 75% samo za plače.

   • kokobily

    Častnikov !!!

  • stane

   Poklali nas bodo kot prasice in se ob tem glasno krohotali.
   Vem kako je bilo takrat,ko so zaklali-obglavili 2 Skandinavki v Maroku.
   Tako se tudi nam obeta!

 • bubamara

  Ni panike. Glede na število oficirjev ima Erjavec in babašef še veliko dela. Koloradskih hroščev je še veliko za pobrat.

 • Franc Šink

  Samo še kakšen nacifašist lahko reši SV iz zagate.

 • Antonius

  Kar je veleizdajalec pred 30 leti začel, zdaj počasi in uspešno zaključuje.
  Otrokom v osnovni šoli bodo učitelji *prodajali*, da je v slovenski osamosvojitveni vojni proti agresorski JNA, zmagala ZZB.
  Slovenci se pa po riti praskajo, mijavkajo zaradi šerijatarjev, ki se jih bojijo in volijo levičarske kleptomane, da veleizdajalcu v pomoč, neopazno ukinjajo slovensko vojsko.
  Zrcalce, zrcalce na steni povej, kdo je najbolj butast v deželi tej. VOLIVCI, je zrcalce ustrelilo kot iz topa.

  • Zombi Gartner

   Nič se bat, da bo tega konec. Še dolgo ti bo Rjavec povzročal težave.

  • milanček

   jaz pa sem prepričan, da svinjakarju kućanu ne bo uspelo, malo še počakajte, svinjarije se bodo odvijale, a ni daleč dan, ko se bo situacija bistveno obrnila in govnač iz murgel bo obglavljen, vsa njegova golazen pa se bo posrala sama sebi v usta! kućan, tik-tak-tik-tak!!!!

  • samotoje

   Cenjeni Antonius, obveščam te, da se na področju volitev dogajajo tektonski premiki. Moja soseda Francka je prišla do bridkega spoznanja, da Kučan ni tako prijazen, kot izgleda, in da Šarec govori traparije. Zato bo naslednjič volila Marjana Podobnika, ker lepo gleda in govori. Bomo videli, kako se bo izteklo.

 • pajot

  Vlasta Vivod dolgoletna khm…khm…karla erjavca…he,he,he….

  • antimur

   Sem morda kaj spregledal in se dandanes kurbe imenujejo khm…..khm.

   • rubec

    Njemu v opravičilo. Pajota je ob jutranji kavici in brhki mladenki zagrabil kašelj.

   • samotoje

    Ne, reče se jim hehehe.

  • KAPIBARA

   Leta nazaj so takim reklo “oproda” – ščitonosec.. itd..pa vse do..

 • totex39

  Mislim, da bi bilo potrebno resneje pristopiti situaciji, ne pa, da se takim bebčkom popušča samo, da vlada obstoji.

 • soc

  Nagravžnega ruskega plačanca Erjavca seveda krijejo še bolj nagravžni zlobni škrat in njegovi vsakokratni začasni novi obrazi. Na bruhanje mi gre.

  • KAPIBARA

   Ruski ?
   Mislim da je ZDA…?? A je dvojni.. ??

 • goldhorn

  Tale Alenka ima že barvo kože na obrazu zelo nezdravo. Kot da ne bi videla sonca…..

  • KAPIBARA

   V zgodovino Slovenije sigurno pride..

 • Ryuk

  Karl iz slovenske dela svojo vojsko.

 • Vera

  Zadnji čas , da odidejo vsi nesposobneži iz vlade in iz parlamenta .

  • Andrej

   Sami nikoli ne bodo odšli.

   • Vera

    Potem jih pa slovenski domoljubi naženite, kot to naredijo v drugih državah .Dovolj je norčevanja iz nas Slovencev !

  • Nata

   Ampak , žal se bodo sedaj razlezli po EU. . . . .

 • rrrrr

  Vse znane fašistične in komunistične diktature v zgodovini so s krvjo pridobljeno oblast ščitile z visoko priviligirano, dobro pofutrano in slepo poslušno milico in vojsko. Edina naloga strankarskega represijjskega aparata je bila vararovanje fašističnih in komunističnih samodržcev , izključno, zgolj in le pred lastnim ljudstvom…. Ne pred zunanjim sovražnikom !!!.
  Samo popolnoma dementni ( ali dementno prepotentni) komisarijat starcev iz prezidija F21 , trenutnih lastnikov ugrabljene Slovenije tega noče vedeti. Žagajo si edini gorjači (podhranjeno policijo in sesuto vojsko) , ki naj obvaruje njihove pokvarjene, na tuj račun zrejene, lažnive, kleptomanske, pedofilne, na pol buzerantske na pol islamizirane rdeče riti – pred lastnimi državljani..Samo zapiti , razvajeni, pobebavljeni udbovci ( glej : troli na tem portalu )takrat ne bodo dovolj….Kako bedasto dejstvo za njih in kako srečna ololiščina za nas !.

  Zato vojaki in častniki , odpuščeni ponižani in razžaljeni, ne pozabite: ko bodo časi dopoljnjeni in bo času zmanjkalo časa : TAKRAT BODITE Z NAMI !
  (PS: Trofejno orožje pa kar domov – kot nekdaj hostarji. )

 • Dragan Krstič

  Za časa Cerarjeve vlade je imel Kohl že afero z Vlasto Vivod, ko je službovala na Kohlovo zahtevo na veleposlaništvu v Parizu.

  • KAPIBARA

   Že ve za kaj.. in za koliko..

  • lokec

   haha

 • Olga101

  Zaradi te šlamastike, ki je namerna (!), mora odstopiti cela vlada!
  Pojma nimajo, kaj delajo! Tudi Turčijo so razglasili za nevarno državo, zdaj bo pa tovariš Pahor Erdogana v Sarajevu opozoril, po poročanju Hanzi, na nedopustne migracije?!!

 • ZatonMesecnikov

  “Čistka” v vojski, kot v Stalinovih časih, 1935-1939. Pa Brozovih, 1948-1953.

  levičar vedno reagira na enak način, da si “zavaruje hrbet”.

 • rrrrr

  Pa kaj te. Ga boš pa na prvem v Odmevah gledo….

 • Dragan Krstič

  Vlasta Vivod je po poklicu knjižničarka in jako dobro sodi v Kohlov kabinet že za časa ko je bil zunanji minister, sploh pa zdaj kot obrambni.

  • Joško

   A misliš, da jo je…..?

 • antimur

  Tega nosatega rusofila (Lavlova) imam že tako polni qrac, da ne vem, če bi se mirno končalo, v kolikor bi se srečala.

 • Garbage man

  Sorry ampak ermanc zgleda kot specjalc ki bo razturil pol slovenistana

 • RATATA

  Slabokrvna generalica… verjetno ima močno menstruacijo
  3 dni krat 1,5 litra = 4,5 litra in ostane pol.

 • Desnoklik

  Vsi pod krilo.

 • Garbage man

  Naslednji minister bo njegova hči, ali cmerarjeva mama

 • Joško

  Ženski na zgornji sliki bi morda lahko prevzeli vodenje kuhinje v kakšni manjši kasarni.

 • GverilaStyle

  grinč, kalimero in sponzorska počepa…..jao jao jao, sam poglejte te ksihte…..ljubi jih lahko samo mati pa še ta samo 30%.

 • sem dokaj

  Gre za razgradnjo slovenske vojske, le kje bo predsednik oboroženih sil zbral vojake za varovanje problematične južne meje ? Vse skupaj je ena neresna tragikomedija vlade, ki ne zna in noče narediti reda pa naj si bo v zdravstvu, na področju dela in pokojninske reforme, okoljske problematike, neskončnega selekcioniranja na področju družbenopolitičnega opredeljevanja na priviligirane in zapostavljene drugorazredne državljane.

 • Franjo Trojner

  Kordiš in Mesec, iz ekstremno leve nadkoalicijske stranke ZL s pomočjo predsednika vlade Šarca in ministra za obrambo Rjavca sesuvata SV.
  Ko se je vedelo, kdo bo imenovan na sam vrh generalštaba in kdo v sam vrh policije, mi je bilo takoj jasno, kam pes taco moli.
  In danes imamo vojsko, ki ni sposobna odbraniti države in policijo, ki ni kadrovsko in tehnično dovolj močna, da bi ustavila ilegalne migracije.

 • sem dokaj

  V filmih gledamo poveljnike vojske kot mišične fizično in psihično močne vojaško usposobljene možke. Pri nas poveljuje drobna bleda ženska v režiji klovna in patološkega lažnivca. Res super je ta naša armada taborniškega poveljevanja. Žal mi je teh srčnih fantov in deklet, tako v vojski kot v policiji, ki so 24 ur v pripravljenosti žrtvovali se za domovino, pripravljeni varovati državljane in njihovo premoženje, oblast pa z njimi manipulira in se varuje pred lastnimi ljudmi kritičnega mišljenja.

  • tretjerazredni

   Slovenska vojska, največje stanovanjsko podjetje v državi in taborniki.
   Potem ni čudno, da se vsi sklicujejo na duševno stisko in demenco, vojaki pa na bolečine v križu, medtem ko dejavnosti še vedno nadzira garnizija JNA iz Zagreba oziroma hrvaška naveza.

   • sem dokaj

    Peta kolona so včasih rekli ?

 • matjazr7

  Jaz mislim, da dela čistko Klemen Grošelj. Tako da bodo vse kar se malo nagiba na desno počistili.

 • Montana

  Predsednik pa, kot vrhovni poveljnik SV mirno gleda kako mu vojska propada. Beda!

  • bi jo

   predsednik gleda samo na to ,da ne zgleda slabo. za ostalo ga kot karla boli džoko.

 • šmentanamuha

  PeresTROJKA.

 • xtc

  Sleje kot preje bo v Xarchijevem kurniku zaribalo.
  Kot se sliši,baje naj bi bila baba napol zmešana in agresivna.

 • Janez Kepic-Kern

  OH !
  ZAKAJ NE UVEDEJO – OK – SISTEMA ZAŠČITE Z VOJSKO IN S POLICIJO
  – KAKRŠNEGA IMAJO TAKOJ PREKO KARAVANK – V OK R. AVSTRIJI? L.T. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Silka

  Ena na gornji fotki je vsaj baba, druga pa ne baba in ne ded.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!